Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2023 z dne 22. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2023 z dne 22. 6. 2023

Kazalo

2092. Pravilnik o registraciji, označevanju in barvi ladij ter čolnov Slovenske vojske, stran 6095.

  
Na podlagi tretjega odstavka 41. člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo, 95/15 in 139/20), 52. člena ter za izvrševanje petega odstavka 20. in petega odstavka 23. člena Zakona o plovbi po celinskih vodah (Uradni list RS, št. 30/02, 29/17 – ZŠpo-1 in 41/17 – PZ-G), 28. člena Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94) ter drugega odstavka 209. člena in drugega odstavka 217. člena Pomorskega zakonika (Uradni list RS, št. 62/16 – uradno prečiščeno besedilo, 41/17, 21/18 – ZNOrg, 31/18 – ZPVZRZECEP, 18/21 in 21/21 – popr.) minister za obrambo izdaja
P R A V I L N I K 
o registraciji, označevanju in barvi ladij ter čolnov Slovenske vojske 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta pravilnik ureja registracijo, tehnični nadzor, označevanje, barvo ladij in čolnov Slovenske vojske (v nadaljnjem besedilu: ladje in čolni SV), označevanje sredstev iz popisa, ki se uporabljajo za obrambne zadeve, ter obliko vojaških, pomorskih in položajnih zastav ter poveljniških plamencev.
(2) Za vprašanja o registraciji, tehničnem nadzoru, označevanju in barvi ladij in čolnov SV, ki s tem pravilnikom niso posebej urejena, se uporabljajo predpisi, ki urejajo pomorstvo in plovbo po celinskih vodah.
2. člen 
Postopke v zvezi z registracijo ladij in čolnov SV ter aktivnosti v zvezi z njihovim zavarovanjem izvaja organizacijska enota ministrstva, pristojnega za obrambo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), ki je pristojna za splošne zadeve, v skladu s predpisi, ki urejajo obvezna zavarovanja v prometu.
3. člen 
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:
– ladja SV je plovilo, ki se uporablja za plovbo po morju in celinskih vodah ter je dolgo 24 metrov ali več;
– čoln SV je plovilo, ki je dolgo manj kot 24 metrov in lahko po celinskih vodah ter morju pluje dlje od štirih navtičnih milj od obale;
– sredstva iz popisa so plovila morskega in rečnega prometa s pripadajočo opremo in orodjem, za katere se lahko naloži materialna dolžnost za potrebe obrambe, v skladu z zakonom, ki ureja materialno dolžnost;
– uporabniki so vojaška poveljstva, enote in zavodi Slovenske vojske.
II. REGISTRACIJA LADIJ IN ČOLNOV SV 
4. člen 
(1) Ladje in čolni SV se vpišejo v vpisnik vojaških ladij in čolnov (v nadaljnjem besedilu: vpisnik), ki ga sprejme minister, pristojen za obrambo (v nadaljnjem besedilu: minister).
(2) Vpisnik vodi organizacijska enota ministrstva, pristojna za splošne zadeve. Kopijo vpisnika vodi in hrani enota Slovenske vojske, pristojna za premike in transport.
(3) Sredstva iz popisa se ne vpisujejo v vpisnik.
5. člen 
(1) Vpisnik je sestavljen iz knjige vpisov ladij in čolnov SV, seznama vpisnih listov ladij in čolnov SV ter zbirke listin.
(2) Obrazec seznama vpisnih listov ladij SV je razviden iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(3) Obrazec seznama vpisnih listov čolnov SV je razviden iz Priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
(4) Knjiga vpisov ladij in čolnov SV ter seznam vpisnih listov se lahko vodijo v elektronski obliki.
6. člen 
(1) V knjigo vpisov ladij in čolnov SV se vpišejo naslednji podatki:
1. ime ali registrska oznaka ladje ali čolna;
2. vrsta ladje ali čolna;
3. izpodriv (v tonah);
4. klicni znak;
5. material, iz katerega je ladja ali čoln zgrajen;
6. dolžina, širina in višina ladje ali čolna;
7. pogon ladje ali čolna (vrsta glavnih pogonskih motorjev, znamka glavnih pogonskih strojev, številka glavnega pogonskega motorja, skupna moč glavnih pogonskih motorjev, izražena v kilovatih, vrsta goriva);
8. največja hitrost (v vozlih);
9. kraj gradnje;
10. leto gradnje;
11. graditelj;
12. nosilnost (število oseb; količina tovora, izražena v tonah);
13. namembnost;
14. najmanjše število članov posadke;
15. datum vpisa;
16. sposobnost ladje ali čolna za plovbo;
17. številka in datum odredbe ministra iz prvega odstavka 8. člena tega pravilnika;
18. številka in datum dovoljenja za plovbo in
19. opombe.
(2) Obrazec vpisnega lista je razviden iz Priloge 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
7. člen 
Zbirka listin se vodi za vsako ladjo ali čoln SV posebej in se hrani v posebni mapi. Zbirko listin tvorijo listine, na podlagi katerih je bil opravljen vpis v vpisnik.
8. člen 
(1) Ladja ali čoln SV se vpiše v vpisnik ali se iz njega izbriše na podlagi odredbe ministra.
(2) Predlog za vpis ladje ali čolna SV v vpisnik, skupaj s potrdilom o ugotovljeni sposobnosti ladje ali čolna SV za plovbo, izdela enota Slovenske vojske, pristojna za premike in transport, in ga posreduje organizacijski enoti ministrstva, pristojni za splošne zadeve.
(3) K predlogu za vpis ladje ali čolna SV v vpisnik je treba poleg predloga in potrdila iz prejšnjega odstavka priložiti tudi vpisni list.
(4) Vpis ladje ali čolna SV v vpisnik opravi organizacijska enota ministrstva, pristojna za splošne zadeve.
9. člen 
Ladja ali čoln SV se iz vpisnika izbrišeta v primeru:
– uničenja ali domneve o uničenju,
– trajnega umika iz plovbe,
– vpisa v drug register ali
– sprejete odločitve o izločitvi iz uporabe v Slovenski vojski.
10. člen 
(1) Sposobnost za plovbo ladje ali čolna SV in tehnični nadzor za plovbo se ugotavljata v skladu s tem pravilnikom ter drugimi predpisi in pravnimi akti, ki urejajo registracijo ladij in čolnov v Republiki Sloveniji.
(2) Sposobnost za plovbo ladij SV in tehnični nadzor izvaja pooblaščen ladijski klasifikacijski zavod. Pregledi ladij SV se opravljajo v skladu z metodologijo in merili pooblaščenega ladijskega klasifikacijskega zavoda.
(3) Sposobnost za plovbo in tehnični nadzor čolnov SV izvaja strokovna komisija Slovenske vojske, ki jo imenuje pristojni operativni poveljnik Slovenske vojske (v nadaljnjem besedilu: strokovna komisija). Strokovna komisija pri svojem delu smiselno uporablja predpise, ki urejajo sposobnost za plovbo in tehnični nadzor za čolne v Republiki Sloveniji ter smiselno upošteva operativno prakso uporabe vojaških čolnov v vojaških operacijah na morju, na podlagi odločitve pristojnega poveljnika Slovenske vojske.
(4) Na podlagi uspešnega pregleda in izpolnjevanja predpisanih zahtev klasifikacijski zavod iz drugega odstavka tega člena oziroma strokovna komisija izda listino o sposobnosti za plovbo.
(5) Pregled ladje in čolna SV je osnovni, redni in izredni.
11. člen 
(1) Osnovni pregled ladje in čolna SV se opravlja pred vpisom nove ladje ali čolna SV v vpisnik in v primeru večje rekonstrukcije ladje ali čolna SV.
(2) Osnovni pregled ladij SV opravlja pooblaščeni ladijski klasifikacijski zavod v skladu z metodologijo in merili za preglede vojaških ladij. Osnovni pregled čolna SV opravlja strokovna komisija.
12. člen 
(1) Redni pregled ladje SV se opravlja zaradi podaljšanja plovnega dovoljenja ladje SV med trajanjem klase ladje. Redni pregled ladij SV opravlja pooblaščeni ladijski klasifikacijski zavod v skladu z metodologijo in merili za preglede vojaških ladij.
(2) Redni pregled čolna SV se opravi pred potekom dovoljenja za plovbo čolna SV. Redni pregled čolna SV opravlja strokovna komisija.
13. člen 
Izredni pregled ladje in čolna SV odredi pristojni operativni poveljnik Slovenske vojske v primeru:
– večjih okvar ali poškodb ladje ali čolna SV, ki zahtevajo obsežnejša popravila;
– obstoja suma o neizpolnjevanju pogojev sposobnosti za plovbo ladje ali čolna SV.
14. člen 
(1) Na podlagi ugotovljene sposobnosti za plovbo ladje ali čolna SV enota Slovenske vojske, pristojna za premike in transport, izdela dovoljenje za plovbo, ki ga podpiše pristojni operativni poveljnik Slovenske vojske in ga skupaj s potrdilom o ugotovljeni sposobnosti za plovbo pošlje organizacijski enoti ministrstva, pristojni za splošne zadeve, ter uporabniku.
(2) Postopek iz prejšnjega odstavka se podrobneje uredi z aktom poveljevanja, ki ga izda načelnik Generalštaba Slovenske vojske.
III. OZNAČEVANJE, BARVE TER IMENA LADIJ IN ČOLNOV SV 
15. člen 
(1) Ladja SV ima registrsko oznako in ime, čoln SV pa registrsko oznako.
(2) Registrska oznaka ladje in čolna SV je sestavljena iz črk in številk.
(3) Registrska oznaka ladje in čolna SV je na obeh straneh središčnega dela premca. Ime ladje SV je na obeh bokih krme.
(4) Črke in številke registrske oznake ladje SV so bele barve. Višina številk je najmanj 50 cm, širina ne sme presegati 25 cm, debelina pa 10 cm. Višina črk je najmanj 25 cm, širina ne sme presegati 20 cm, debelina pa 4 cm. Velikost črk in številk se lahko spremeni sorazmerno glede na velikost ladje SV. Na levi in desni strani navigacijskega mosta ladje SV sta oznaki klicnega znaka v mednarodnem radijskem prometu.
(5) Črke in številke registrske oznake čolna SV so črne barve. Njihova višina praviloma ne sme presegati 20 cm, širina pa 10 cm. Velikost črk in številk se lahko spremeni sorazmerno glede na velikost čolna SV.
16. člen 
(1) Maskirna barva nadvodnega dela ladje SV je svetlo siva (RAL 7001). Pohodne površine ladje SV so pobarvane s temno sivo barvo (RAL 7024). Podvodni del ladje SV je pobarvan z rdečo ali črno barvo.
(2) Maskirna barva čolnov SV je siva (RAL 7001 ali primerljiva barva). Čolni SV, ki se uporabljajo v celinskih vodah, in gumijasti čolni SV se ne barvajo z maskirno barvo.
17. člen 
(1) Sredstva iz popisa, ki so vpoklicana zaradi potreb obrambe, se med uporabo v Slovenski vojski označujejo z oznako, ki je izdelana v obliki samolepilne ali magnetne nalepke in na kateri sta črki SV črne barve, nad njima pa oznaka pripadnosti Slovenski vojski. Velikost oznake se smiselno prilagodi velikosti vpoklicanega čolna ali ladje SV.
(2) Sredstva iz popisa se z oznakami iz prejšnjega odstavka označujejo na levi in desni strani boka ladje ali čolna SV oziroma na nadgradnji, če je to bolj vidno.
IV. VOJAŠKE, POMORSKE IN POLOŽAJNE ZASTAVE TER POVELJNIŠKI PLAMENCI 
18. člen 
(1) Vojaški pomorski zastavi Republike Slovenije sta zastava ladij in čolnov SV ter zastava na premcu.
(2) Zastava ladij in čolnov SV je zastava Republike Slovenije.
(3) Zastava na premcu je pravokotne oblike ter bele, modre in zlatorumene barve, ki so barve grba Republike Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dva. Barve si sledijo po vrstnem redu od zgoraj navzdol: bela, modra in zlatorumena. Vsaka barva po širini obsega eno tretjino prostora zastave. Velikost zastave se prilagaja velikosti ladje ali čolna SV. Grafična podoba zastave na premcu je razvidna iz Priloge 4, ki je sestavni del tega pravilnika.
(4) Zastava na premcu se izobesi samo na ladjah SV.
19. člen 
(1) Položajne zastave so:
– zastava predsednika Republike Slovenije,
– zastava predsednika Državnega zbora Republike Slovenije,
– zastava predsednika Vlade Republike Slovenije,
– zastava ministra,
– zastava načelnika Generalštaba Slovenske vojske.
(2) Položajne zastave ne presegajo dolžine in širine 50 cm. Grafična podoba položajnih oznak je razvidna iz Priloge 4 tega pravilnika.
(3) Položajne zastave se izobešajo samo na ladjah SV.
20. člen 
(1) Zastava predsednika Republike Slovenije je bele barve, kvadratne oblike, z robom, ki je enak slovenski trobojnici. Rob je širok eno osmino dolžine stranice kvadrata. V sredini kvadrata je grb Republike Slovenije. Središče grba se ujema s točko, v kateri se sekata diagonali zastave. Grb pokriva eno devetino zastave.
(2) Zastava predsednika Državnega zbora Republike Slovenije je rdeče barve, kvadratne oblike, z robom temno modre barve. Rob je širok eno osmino dolžine stranice kvadrata. V sredini kvadrata je grb Republike Slovenije. Središče grba se ujema s točko, v kateri se sekata diagonali zastave. Grb pokriva eno devetino zastave.
(3) Zastava predsednika Vlade Republike Slovenije je temno modre barve, kvadratne oblike, z robom rdeče barve. Rob je širok eno osmino dolžine stranice kvadrata. V sredini kvadrata je grb Republike Slovenije. Središče grba se ujema s točko, v kateri se sekata diagonali zastave. Grb pokriva eno devetino zastave.
(4) Zastava ministra je rdeče barve, kvadratne oblike, z robom temno modre barve. Rob je širok eno osmino dolžine stranice kvadrata. V sredini kvadrata je oznaka pripadnosti Slovenski vojski. Središče oznake se ujema s točko, v kateri se sekata diagonali zastave. Oznaka pokriva eno devetino zastave.
(5) Zastava načelnika Generalštaba Slovenske vojske je temno modre barve, kvadratne oblike, z robom rdeče barve. Rob je širok eno osmino dolžine stranice kvadrata. V sredini kvadrata je oznaka pripadnosti Slovenski vojski. Središče oznake se ujema s točko, v kateri se sekata diagonali zastave. Oznaka pokriva eno devetino zastave.
21. člen 
(1) Poveljniški plamenci so:
– plamenec poveljnika pomorske enote, enake divizionu ali polku,
– plamenec poveljnika odreda ali čete patruljnih ladij SV in
– plamenec poveljnika ladje SV.
(2) Poveljniški plamenci ne presegajo dolžine 60 cm in na prednjem koncu ne presegajo širine 30 cm. Grafična podoba oznak za poveljniške plamence je razvidna iz Priloge 4 tega pravilnika.
(3) Poveljniški plamenci se izobešajo samo na ladjah SV.
22. člen 
(1) Plamenec poveljnika pomorske enote, enake divizionu ali polku, je rdeče barve in trikotne oblike. Na rdečem polju je ob osnovnici trikotnika stilizirano sidro zlate barve. Višina sidra ne presega ene tretjine osnovnice trikotnika.
(2) Plamenec poveljnika pomorske enote, odreda ali čete patruljnih ladij SV je temno modre barve in trikotne oblike. Na modrem polju ob osnovnici trikotnika je sidro zlate barve. Višina sidra ne presega ene tretjine osnovnice trikotnika.
(3) Plamenec poveljnika ladje SV je bele barve in trikotne oblike. Poševne stranice so obrobljene z robom rdeče barve. Širina roba ne presega ene desetine osnovnice trikotnika. Na belem polju ob osnovnici trikotnika je sidro zlate barve. Višina sidra ne presega ene tretjine osnovnice trikotnika.
23. člen 
(1) Zastava ladij in čolnov SV je na ladjah in čolnih SV v privezu izobešena na krmnem drogu od 8. ure do sončnega zahoda, na ladjah SV v plovbi pa je izobešena na jambornem drogu ves čas plovbe.
(2) Ladje SV imajo ob nedeljah in praznikih izobešeno malo zastavno galo. Ob vojaških in drugih svečanostih imajo izobešeno veliko zastavno galo oziroma svetlobno galo. Malo zastavno galo sestavljajo zastava na premcu in dve zastavi ladij in čolnov SV, ki sta izobešeni na glavnem jamboru in na krmi ladje SV. Veliko zastavno galo poleg zastav male zastavne gale sestavljajo še zastave mednarodnega signalnega kodeksa, ki so izobešene od premčnega kopja čez glavni jambor do krmnega kopja. Svetlobna gala je sestavljena iz svetlobnih teles, ki so izobešena od premčnega kopja čez glavni jambor do krmnega kopja. Svetlobna gala se prižge ob sončnem zahodu in ugasne ob 24. uri.
(3) Če je na ladji SV oseba s pravico do položajne zastave ali plamenca, se na ladji SV izobesi pripadajočo položajno zastavo oziroma plamenec. Če je na ladji SV več oseb s pravico do položajne zastave ali plamenca, se na ladji SV izobesi položajna zastava oziroma plamenec osebe z najvišjim položajem.
(4) Tuje vojaške ladje ob obiskih Republike Slovenije pozdravijo zastavo Republike Slovenije.
V. POSEBNA DOLOČBA 
24. člen 
Minister z navodilom, ki ureja dokumentacijo ladij in čolnov SV, podrobneje določi dokumente, ki so namenjeni načrtovanju, evidentiranju in poročanju o delovanju ladij in čolnov SV, ter ga objavi na spletni strani ministrstva.
VI. PREHODNE IN KONČNI DOLOČBI 
25. člen 
Vpisi, ki so bili vpisani v vpisnik pred uveljavitvijo tega pravilnika, ostanejo v veljavi.
26. člen 
Pristojni operativni poveljnik Slovenske vojske v treh mesecih od uveljavitve tega pravilnika imenuje strokovno komisijo.
27. člen 
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske v treh mesecih od uveljavitve tega pravilnika izda akt poveljevanja iz drugega odstavka 14. člena tega pravilnika.
28. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehajo veljati naslovi »1. Registracija«, »2. Označevanje ter imena ladij in čolnov« in »3. Vojaške, pomorske in položajne zastave ter poveljniški plamenci« poglavja »IV. VODNA PLOVILA«, 37. do 54. člen in risbe št. 10 do 17 Pravilnika o registraciji in označevanju vozil, zrakoplovov in vodnih plovil Ministrstva za obrambo (Uradni list RS, št. 116/07, 21/09, 111/09, 106/10 – ZMV, 42/16 in 58/19).
29. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-19/2023-7
Ljubljana, dne 20. junija 2023
EVA 2023-1911-0010
Marjan Šarec 
minister 
za obrambo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti