Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2023 z dne 22. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2023 z dne 22. 6. 2023

Kazalo

2096. Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o pravilih poslovanja upravljavca specialnega investicijskega sklada, stran 6110.

  
Na podlagi 53. člena Zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov (Uradni list RS, št. 32/15, 77/18, 161/21 in 101/22 – ZOAIS) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P 
o spremembah in dopolnitvah Sklepa o pravilih poslovanja upravljavca specialnega investicijskega sklada 
1. člen 
(1) V 2. členu Sklepa o pravi pravilih poslovanja upravljavca specialnega investicijskega sklada (Uradni list RS, št. 11/16) se besedilo 1. točke nadomesti z besedilom: »1. »SIS« pomeni investicijski sklad, kot ga opredeljuje 72. člen Zakona o oblikah alternativnih investicijskih skladov (Uradni list RS, št. 101/22; v nadaljnjem besedilu: ZOAIS);«.
(2) Briše se 11. točka, 12. in 13. točka postaneta 11. in 12. točka.
2. člen 
(1) V 3. členu se s številko (1) številči prvi odstavek.
(2) Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Upravljavec SIS za namene poslovanja skladnega s prvim odstavkom tega člena zagotavlja, da se vsi notranji akti, ki jih sprejme za namene poslovanja skladnega z zakonom in splošnimi akti, dosledno izvajajo in posodabljajo.«.
3. člen 
V tretjem odstavku 4. člena se pred besedo SIS doda besedo »Upravljavec«.
4. člen 
V 8. členu se spremeni drugi odstavek tako, da se glasi:
»(2) Za vrednotenje postavk, izkazanih v računovodskih izkazih SIS, se uporablja 3. člen Sklepa o vrednotenju sredstev alternativnega investicijskega sklada ter izračunu čiste vrednosti sredstev in vrednosti enote alternativnega investicijskega sklada (Uradni list RS, št. 67/23).«.
5. člen 
(1) V 9. členu se s številko (1) številči prvi odstavek.
(2) Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Za postopke za pravilen izračun čiste vrednosti sredstev SIS se uporablja 4. člen Sklepa o vrednotenju sredstev alternativnega investicijskega sklada ter izračunu čiste vrednosti sredstev in vrednosti enote alternativnega investicijskega sklada (Uradni list RS, št. 67/23).«.
6. člen 
V 13. členu se v drugem odstavku briše pika in se doda naslednje besedilo:
»in če je potrebno ob upoštevanju načela sorazmernosti vzpostavi ter vzdržuje trajno funkcijo zagotavljanja skladnosti poslovanja v skladu z 61. členom Uredbe 231/2013/EU.«
7. člen 
(1) V 14. členu se tretji odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(3) Upravljavec SIS zagotavlja, da so vsa pomembna tveganja, ki so relevantna za vsako naložbeno strategijo SIS, in ki jim je ali bi jim bil lahko izpostavljen SIS, tako na nivoju posamične naložbe kot celotnega portfelja SIS, ugotovljena, ocenjena oziroma izmerjena, upravljana in spremljana ter da se o njih ustrezno poroča upravi upravljavca SIS.«.
(2) Doda se nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Za namene zagotavljanja poslovanja upravljavca SIS skladnega z zahtevami prvega do tretjega odstavka tega člena upravljavec SIS za vsak SIS, ki upravlja, sprejme, izvaja in redno posodablja politiko in postopke upravljanja tveganj, s katero opredeli najmanj:
1. tehnike, orodja in ureditve, ki omogočajo ugotavljanje, merjenje, upravljanje in spremljanje tveganj SIS;
2. razporeditve in pooblastila znotraj upravljavca SIS v zvezi z upravljanjem tveganj;
3. omejitve tveganj SIS in profil tveganosti SIS;
4. vsebino, pogostost in naslovnike poročil s področja upravljanja tveganj, ter osebe, pristojne za pripravo poročil.«.
8. člen 
(1) V 15. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Upravljavec SIS za vsak SIS, ki ga upravlja, zagotovi usklajenost naložbene strategije, profila likvidnosti in politike odkupov enot skladno s Sklepom o skladnosti likvidnostnega profila, naložbene politike, trajanja in politike odkupov enot specialnega investicijskega sklada ter o ustrezni razpršitvi naložb specialnega investicijskega sklada (Uradni list RS, št. 133/22).«.
(2) Doda se nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Upravljavec SIS iz 43. člena ZUAIS, ki upravlja odprt SIS, zavezan k revidiranju letnega poročila na podlagi 12. člena ZOAIS, izvaja teste izjemnih situacij pod običajnimi in izjemnimi likvidnostnimi pogoji, ki mu omogočijo, da oceni in spremlja likvidnostno tveganje posameznega SIS, in sicer v obdobjih določenih v postopkih iz prvega odstavka tega člena, ki morajo biti usklajena z politiko odkupov SIS, smiselno upoštevajoč Smernice o testiranju izjemnih situacij likvidnosti KNPVP in AIS (št. ESMA34-39-897 z dne 16. 7. 2020).«.
9. člen 
V prvem odstavku 19. člena se besedilo »iz tretjega odstavka 21. člena« nadomesti z besedilom »iz 22. člena«.
10. člen 
20. člen se spremeni tako, da se glasi:
»20. člen 
(obvladovanje nasprotij interesov) 
(1) Upravljavec SIS vzpostavi in vzdržuje učinkovito organizacijsko in administrativno ureditev s ciljem sprejeti vse razumne ukrepe za ugotovitev, preprečitev, obvladovanje in spremljanje nasprotij interesov, da ne bi škodili interesom AIS, ki jih upravlja, oziroma njihovih vlagateljev.
(2) Upravljavec SIS ob upoštevanju vrst nasprotij interesov, kot jih določa 30. člen Uredbe 231/2013/EU, z notranjimi pravili opredeli:
1. okoliščine, ki predstavljajo ali lahko povzročijo nasprotje interesov s pomembnim tveganjem oškodovanja interesov AIS ali njegovih vlagateljev glede dejavnosti, ki jih opravlja upravljavec SIS ali se opravljajo v njegovem imenu, vključno z dejavnostmi, ki jih opravlja pooblaščenec, podpooblaščenec, zunanji cenilec ali nasprotna stranka;
2. postopke, ki jih je treba upoštevati, in ukrepe, ki jih je treba sprejeti za preprečevanje, obvladovanje in spremljanje teh nasprotij.
(3) Za postopke in ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nasprotij interesov se uporabljata 33. in 34. člen Uredbe 231/2013/EU. Za razkritja nasprotij interesov v okviru postopkov in ukrepov iz prejšnjega stavka se uporabljajo drugi stavek tretjega odstavka 67. člena, 68. člen ZUAIS in 36. člen Uredbe 231/2013/EU.
(4) Za spremljanje nasprotij interesov se uporablja 35. člen Uredbe 231/2013/EU.«.
11. člen 
V prvem odstavku 22. člena se besedna zveza »relevantnimi omejitvami tveganj SIS« nadomesti z besedno zvezo »profilom tveganosti SIS«.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
12. člen 
(prehodna določba) 
(1) Upravljavec SIS, ki je pridobil status SIS pred uveljavitvijo tega sklepa, uskladi svoje poslovanje v roku iz prvega odstavka 235. člena ZOAIS.
(2) Če je zaradi uskladitve potrebna sprememba akta o ustanovitvi SIS, upravljavec SIS uskladi poslovanje SIS in poslovanje upravljavca SIS s tem sklepom sočasno z uskladitvijo SIS z ZOAIS oziroma s prvo spremembo akta o ustanovitvi SIS.
13. člen 
(uveljavitev sklepa) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-6/2023-2
Ljubljana, dne 15. junija 2023
EVA 2023-1611-0049
Predsednica sveta 
Agencije za trg vrednostnih papirjev 
Anka Čadež 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti