Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2024 z dne 31. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2024 z dne 31. 5. 2024

Kazalo

1496. Pravilnik o registru zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v zdravstveni dejavnosti, stran 4129.

  
Na podlagi šestega odstavka 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 – uradno prečiščeno besedilo, 15/08 – ZPacP, 23/08, 58/08 – ZZdrS-E, 77/08 – ZDZdr, 40/12 – ZUJF, 14/13, 88/16 – ZdZPZD, 64/17, 1/19 – odl. US, 73/19, 82/20, 152/20 – ZZUOOP, 203/20 – ZIUPOPDVE, 112/21 – ZNUPZ, 196/21 – ZDOsk, 100/22 – ZNUZSZS, 132/22 – odl. US, 141/22 – ZNUNBZ, 14/23 – odl. US in 84/23 – ZDOsk-1) ministrica za zdravje izdaja
P R A V I L N I K 
o registru zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v zdravstveni dejavnosti 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta pravilnik določa pogoje za vpis in izbris iz registra zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v zdravstveni dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: register) ter postopek vpisa v register.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se ta pravilnik ne uporablja za postopek vpisa v register za poklice zdravnik/zdravnica, zdravnik specialist/zdravnica specialistka, doktor dentalne medicine/doktorica dentalne medicine, doktor dentalne medicine specialist/doktorica dentalne medicine specialistka, specialist medicinske biokemije, magister farmacije/magistrica farmacije, inženir farmacije/inženirka farmacije, farmacevtski tehnik/farmacevtska tehnica, magister farmacije specialist/magistra farmacije specialistka, diplomirana babica/diplomirani babičar, medicinska sestra babica, višji medicinski tehnik/višja medicinska sestra, diplomirani zdravstvenik/diplomirana medicinska sestra, tehnik zdravstvene nege/tehnica zdravstvene nege, bolničar-negovalec/bolničarka-negovalka in profesor zdravstvene vzgoje/profesorica zdravstvene vzgoje.
(3) Register je register izvajalcev zdravstvene dejavnosti in delavcev v zdravstvu (v nadaljnjem besedilu: RIZDDZ), podatki pa se obdelujejo v zbirki NIJZ 16 »Evidenca gibanja zdravstvenih delavcev in mreža zdravstvenih zavodov«, ki jo določa zakon, ki ureja zbirke v zdravstvu. Register upravljata ministrstvo, pristojno za zdravje (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), in Nacionalni inštitut za javno zdravje.
II. VPIS V REGISTER 
2. člen 
(1) Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci lahko samostojno opravljajo delo v zdravstveni dejavnost, če so vpisani v register.
(2) Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci, ki morajo za samostojno opravljanje dela biti vpisani v register, so:
– zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci, določeni z Odredbo o seznamu poklicev za zdravstveno dejavnost (Uradni list RS, št. 111/22), ki so poklicno kvalifikacijo pridobili v Republiki Sloveniji ali jim je v Republiki Sloveniji pristojni organ priznal poklicno kvalifikacijo, pridobljeno v tujini,
– zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci, ki so poklicno kvalifikacijo pridobili v eni od držav članic Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarski konfederaciji (v nadaljnjem besedilu: države pogodbenice), ki v Republiki Sloveniji občasno ali začasno samostojno opravljajo delo v zdravstveni dejavnosti, in sicer pred začetkom opravljanja reguliranega poklica v zdravstveni dejavnosti.
3. člen 
(1) Zdravstvenega delavca oziroma zdravstvenega sodelavca ministrstvo po uradni dolžnosti vpiše v register po opravljenem strokovnem izpitu oziroma po opravljenem specialističnem izpitu.
(2) Če delavec strokovni izpit oziroma specialistični izpit opravlja pri pooblaščenem izvajalcu, mora pooblaščeni izvajalec ministrstvu v 15 dneh po opravljenem izpitu posredovati podatke, potrebne za vpis v register. Po prejemu podatkov ministrstvo zdravstvenega delavca oziroma zdravstvenega sodelavca vpiše v register.
4. člen 
(1) V registru se vodijo podatki iz osmega odstavka 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 – uradno prečiščeno besedilo, 15/08 – ZPacP, 23/08, 58/08 – ZZdrS-E, 77/08 – ZDZdr, 40/12 – ZUJF, 14/13, 88/16 – ZdZPZD, 64/17, 1/19 – odl. US, 73/19, 82/20, 152/20 – ZZUOOP, 203/20 – ZIUPOPDVE, 112/21 – ZNUPZ, 196/21 – ZDOsk, 100/22 – ZNUZSZS, 132/22 – odl. US, 141/22 – ZNUNBZ, 14/23 – odl. US in 84/23 – ZDOsk-1).
(2) O vsaki spremembi podatkov iz prejšnjega odstavka zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec obvesti ministrstvo v 30 dneh po nastanku spremembe. Vsako spremembo ministrstvo vpiše v register.
5. člen 
(1) Po vpisu v register ministrstvo zdravstvenemu delavcu oziroma zdravstvenemu sodelavcu izda potrdilo o vpisu v register, ki vsebuje naslednje podatke:
1. osebno ime in datum rojstva,
2. strokovni naslov,
3. naziv reguliranega poklica v zdravstveni dejavnosti,
4. številka vpisa v register,
5. datum vpisa v register,
6. podpis pooblaščene osebe registra.
(2) Potrdilo o vpisu v register se na obrazcu, ki je v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika, zdravstvenemu delavcu oziroma zdravstvenemu sodelavcu pošlje v elektronski obliki na elektronski naslov, ki ga je zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec navedel v vlogi za opravljanje strokovnega izpita oziroma specialističnega izpita.
III. ZAČASNI VPIS V REGISTER 
6. člen 
(1) Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci, ki so poklicno kvalifikacijo pridobili v eni od držav pogodbenic (v nadaljnjem besedilu: ponudnik storitev) in želijo v Republiki Sloveniji občasno oziroma začasno opravljati reguliran poklic v zdravstveni dejavnosti, morajo pred prvim občasnim oziroma začasnim opravljanjem reguliranega poklica v zdravstveni dejavnosti ter če so se po začetku opravljanja zdravstvene dejavnosti v Republiki Sloveniji bistveno spremenile okoliščine, to prijaviti ministrstvu.
(2) Prejšnji odstavek velja tudi za državljane Republike Slovenije, za državljane držav pogodbenic in za državljane tretjih držav, ki so pridobili poklicne kvalifikacije v eni od držav pogodbenic ali v državi, ki ni država pogodbenica, vendar so jim bila dokazila o formalnih kvalifikacijah že predhodno priznana v eni od držav pogodbenic in imajo tri leta poklicnih izkušenj v tem poklicu na ozemlju države, ki jim je priznala dokazila o formalnih kvalifikacijah.
(3) Prijava iz prvega odstavka tega člena vsebuje osebne podatke ponudnika storitev, in sicer osebno ime, naslov prebivališča, spol, datum, kraj in državo rojstva, državljanstvo in številko potnega lista, naziv reguliranega poklica, ki ga izvaja ponudnik storitev, in podatke o zavarovalnem kritju ali drugih načinih osebnega ali kolektivnega zavarovanja v zvezi s poklicno odgovornostjo.
(4) Pred prvim opravljanjem reguliranega poklica v zdravstveni dejavnosti se preveri poklicna kvalifikacija ponudnika storitev v skladu z zakonom, ki ureja postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom držav pogodbenic za opravljanje reguliranih poklicev v Republiki Sloveniji.
(5) Prijava je veljavna eno leto, po izteku tega roka pa mora ponudnik storitev, ki želi še naprej opravljati občasne ali začasne storitve v Republiki Sloveniji, ponovno vložiti prijavo v skladu z določbami tega člena.
(6) Po prejemu popolne prijave ministrstvo zdravstvenega delavca oziroma zdravstvenega sodelavca začasno vpiše v register.
IV. IZBRIS IZ REGISTRA 
7. člen 
(1) Postopek izbrisa iz registra za opravljanje posameznega reguliranega poklica v zdravstveni dejavnosti se opravi na predlog zdravstvenega delavca oziroma zdravstvenega sodelavca ali po uradni dolžnosti.
(2) Po pravnomočnosti odločbe o izbrisu iz registra zdravstvenemu delavcu oziroma zdravstvenemu sodelavcu ni dovoljeno samostojno opravljati reguliranega poklica v zdravstveni dejavnosti.
(3) Izbris iz registra se opravi:
1. če zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec izjavi, da ne želi biti več vpisan v register,
2. ob smrti zdravstvenega delavca oziroma zdravstvenega sodelavca,
3. po poteku časa začasnega vpisa zdravstvenega delavca oziroma zdravstvenega sodelavca v register iz prejšnjega člena,
4. če postane zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec trajno nesposoben za opravljanje zdravstvenega poklica (trajno),
5. če se ugotovi, da zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec s svojim delom ali zaradi večje strokovne pomanjkljivosti ali napake ogroža zdravje ali življenje pacienta (do sedem let),
6. če je zdravstvenemu delavcu oziroma zdravstvenemu sodelavcu s pravnomočno sodbo izrečen varnostni ukrep prepovedi opravljanja samostojnega dela v zdravstveni dejavnosti (za čas izrečenega varnostnega ukrepa),
7. če je zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, na kazen zapora šestih mesecev ali na hujšo kazen (za čas izrečene kazni),
8. če je zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, v povezavi z opravljanjem zdravstvene dejavnosti (trajno).
(4) V primeru iz 1. točke prejšnjega odstavka zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec vloži predlog za izbris iz registra.
(5) V primerih iz 2. do 8. točke tretjega odstavka tega člena se izbris iz registra opravi po uradni dolžnosti.
(6) V primeru izbrisa iz registra se v register vpiše datum izbrisa z navedbo razloga za izbris.
(7) Zdravstveni delavec oziroma zdravstveni sodelavec, pri katerem je bil opravljen izbris iz registra na njegov predlog, se lahko na podlagi vloge ponovno vpiše v register.
V. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI 
8. člen 
Za zdravstvene delavce oziroma zdravstvene sodelavce, ki so strokovni ali specialistični izpit opravili pred uveljavitvijo tega pravilnika ali jim je bila poklicna kvalifikacija priznana pred uveljavitvijo tega pravilnika in že imajo RIZDDZ številko, velja, da so vpisani v register z dnem, ko jim je bila dodeljena RIZDDZ številka.
9. člen 
Postopki vpisa v register izvajalcev fizioterapevtske dejavnosti, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega pravilnika, se končajo v skladu s Pravilnikom o registru in licencah izvajalcev fizioterapevtske dejavnosti (Uradni list RS, št. 59/10).
10. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilniko registru in licencah izvajalcev fizioterapevtske dejavnosti (Uradni list RS, št. 59/10).
11. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-39/2024
Ljubljana, dne 10. maja 2024
EVA 2024-2711-0016
Dr. Valentina Prevolnik Rupel 
ministrica 
za zdravje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti