Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2024 z dne 31. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2024 z dne 31. 5. 2024

Kazalo

1521. Pravilnik o sofinanciranju vodovodnih priključkov na območju Občine Dobrna, stran 4213.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE), določil Odloka o oskrbi s pitno vodo ter odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju Občine Dobrna (Uradni list RS, št. 55/14) in 15. člena Statuta Občine Dobrna (Uradni list RS, št. 55/17) je Občinski svet Občine Dobrna na 10. redni seji dne 27. 5. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju vodovodnih priključkov na območju Občine Dobrna 
Namen
1. člen 
S tem pravilnikom se določajo namen, upravičenci, pogoji in merila za dodelitev proračunskih sredstev, namenjenih za sofinanciranje izgradnje vodovodnih priključkov za stanovanjske objekte na območju Občine Dobrna (v nadaljevanju: Občina).
Upravičenci
2. člen 
Sredstva se dodeljujejo upravičencem v obliki subvencij.
Upravičenci dodelitve proračunskih sredstev po tem pravilniku so lastniki (fizične osebe) stanovanjskih objektov, s stalnim prebivališčem v Občini Dobrna. V primeru izgradnje skupnega vodovodnega priključka za več objektov, je nosilec investicije (vlagatelj vloge), skladno z dogovorom med lastniki objektov, samo eden. Investitorji pa medsebojna razmerja uredijo s posebno pogodbo.
Upravičenec lahko kandidira za pridobitev proračunskih sredstev za en objekt le enkrat.
Javni razpis
3. člen 
Sredstva za izgradnjo vodovodnih priključkov v Občini se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino za posamezno leto določi občinski svet s sprejetim proračunom. Na podlagi določene višine sredstev se objavi javni razpis, ki natančno določa pogoje za dodelitev proračunskih sredstev. Za dodelitev sredstev prosilec zaprosi s pisno vlogo, ki jo naslovi na Občino Dobrna, na podlagi objavljenega javnega razpisa.
4. člen 
Javni razpis se objavi na občinski spletni strani in v lokalnem glasilu. V javnem razpisu se določi najmanj:
1. Naziv in sedež občine
2. Pravno podlago za izvedbo razpisa
3. Predmet javnega razpisa
4. Osnovne pogoje za kandidiranje na razpisu z morebitnimi dodatnimi merili
5. Okvirna višina sredstev
6. Določitev obdobja do katerega morajo biti sredstva porabljena
7. Rok in naslov vložitve vlog
8. Rok v katerem bodo potencialni upravičenci obveščeni o izidu
9. Kraj, čas in osebo pri kateri lahko upravičenci pridobijo informacije in razpisno dokumentacijo.
Postopek
5. člen 
Postopek za dodelitev proračunskih sredstev v skladu z razpisnimi pogoji vodi tričlanska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan.
Komisija je imenovana za obdobje mandata župana.
Komisija obravnava vse popolne in pravočasno prispele vloge (z vsemi zahtevanimi dokazili) po vrstnem redu prispetja in pripravi seznam upravičencev najkasneje v roku 15 dni od obravnave vlog in pripravi predlog o dodelitvi proračunskih sredstev. Vloge se bodo odpirale vsak zadnji delovni dan v mesecu, do porabe proračunskih sredstev.
Upravičenci, ki so podali popolno vlogo in zaradi porabe sredstev niso upravičeni do nepovratnih finančnih sredstev v tekočem letu, imajo ob ponovni prijavi na javni razpis naslednjega leta prednost v vrstnem redu.
Na podlagi predloga komisije o dodelitvi proračunskih sredstev, odloči javni uslužbenec občinske uprave s sklepom. Zoper sklep je mogoča pritožba pri županu Občine. Odločitev župana je dokončna. O izidu javnega razpisa se vse vlagatelje obvesti v roku 15 dni od dne, ko komisija pripravi predlog dodelitve proračunskih sredstev.
Višina sofinanciranja in upravičeni stroški 
6. člen 
Višina pomoči:
– do 100 % upravičenih stroškov za nabavo vodovodnih cevi (dolžine nad 100 m') za priključitev stanovanjskih objektov na javno vodovodno omrežje v primerih, ko so vodovodni priključki dolžine nad 100 m' oziroma do višine maksimalno 500,00 EUR upravičenih stroškov na posamezno vlogo.
Upravičeni stroški so stroški brez DDV.
7. člen 
Upravičeni stroški:
Upravičen strošek izgradnje vodovodnega priključka na javni vodovod zajema strošek nakupa vodovodnih cevi dolžine nad 100 m'. Vodovodne cevi dolžine do 100 m' in vsa ostala dela so v režiji lastnika priključka. Dolžina priključka na javni vodovod se meri od vodomernega jaška pri objektu upravičenca do priključka na javni vodovod. Sam vodomerni jašek ni upravičen strošek.
Upravičeni stroški lahko nastanejo od 1. 1. 2024 dalje.
Pogoji in omejitve
8. člen 
Vloga mora zadostiti naslednjim pogojem:
– upravičenci morajo razpolagati z zemljiščem na katerem gradijo priključni vodovod;
– upravičenci, ki bodo za več objektov skupno gradili priključni vodovod, morajo vlogi priložiti podpisan medsebojni dogovor vseh uporabnikov vodovoda, ki ni časovno omejen ter sklenjeno služnostno pogodbo med lastniki in investitorjem;
– upravičenci lahko pridobijo sredstva za isto naložbo le enkrat. V kolikor je upravičenec že prejel javna sredstva za isti namen, do sredstev po tem razpisu ni upravičen;
– do sofinanciranja je upravičena le nabava novih vodovodnih cevi;
– investitor mora priložiti dokazilo o plačilu investicije o izvedbi vodovodnega priključka;
– skladno z Odlokom o oskrbi s pitno vodo ter odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju Občine Dobrna (Uradni list RS, št. 55/14) je na območjih, kjer je zgrajen javni vodovod, za vse stavbe in gradbene inženirske objekte obvezna priključitev in uporaba javnega vodovoda v skladu s soglasjem upravljavca vodovoda. Priključitev obstoječih objektov na javni vodovod se mora izvesti v roku šestih mesecev po izgradnji javnega vodovoda. Če se je uporabnik pred zagotovitvijo oskrbe pitne vode iz javnega vodovoda oskrboval iz zasebnega vodovoda, mora oskrbo iz zasebnega vodovoda opustiti in se priključiti na javni vodovod;
– sredstva se ne dodelijo za naložbe izven območja Občine Dobrna.
Nakazilo odobrenih sredstev
9. člen 
Najkasneje v roku 30 dni od prejema popolnega zahtevka upravičenca (skladno z javnim razpisom) se izvede nakazilo odobrenih proračunskih sredstev na transakcijski račun oziroma osebni račun upravičenca.
Proračunska sredstva se lahko porabijo samo za namen, za katerega so dodeljena.
Pred nakazilom sredstev mora biti naložba zaključena in plačani vsi računi. Vsi računi se morajo glasiti na upravičenca.
10. člen 
Kontrolo nad izvajanjem namenske porabe proračunskih sredstev, skladno z javnim razpisom, izvaja občinska uprava.
11. člen 
Upravičenec je dolžan vrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva izplačila upravičencu, do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
Končna določba
12. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0003/2024-1(13)
Dobrna, dne 27. maja 2024
Župan 
Občine Dobrna 
Martin Brecl 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti