Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2024 z dne 28. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2024 z dne 28. 6. 2024

Kazalo

1820. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju (ZPSI-1C), stran 4924.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju (ZPSI-1C)
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju (ZPSI-1C), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 19. junija 2024.
Št. 003-02-1/2024-129
Ljubljana, dne 27. junija 2024
Nataša Pirc Musar 
predsednica 
Republike Slovenije 
Z A K O N 
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O POKLICNEM IN STROKOVNEM IZOBRAŽEVANJU (ZPSI-1C)
1. člen
V Zakonu o poklicnem in strokovnem izobraževanju (Uradni list RS, št. 79/06, 68/17 in 46/19) se v 7. členu peti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Za dijake, ki niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Republiki Sloveniji ali so se v Republiki Sloveniji prvič vključili v deveti razred osnovne šole in niso uspešno opravili preizkusa znanja slovenščine po Skupnem evropskem jezikovnem okviru na ravni A2, šola ob prvi vključitvi v srednješolsko izobraževanje ob začetku šolskega leta organizira intenzivni tečaj slovenščine po ustreznem javno veljavnem programu, ki je za te dijake obvezen.«.
2. člen 
V 30. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Pri izbiri kandidatov iz prejšnjega člena se upoštevajo njihovi učni uspehi v predhodnem izobraževanju in dosežki na nacionalnem preverjanju znanja iz matematike in slovenščine (oziroma italijanščine ali madžarščine kot maternega jezika na narodno mešanih območjih) v devetem razredu osnovne šole. Kot dodatno merilo se lahko upoštevajo tudi posebni vpisni pogoji, določeni v izobraževalnem programu, v katerega se kandidat vpisuje.«.
3. člen 
V 36. členu se za dvanajsto alinejo doda nova trinajsta alineja, ki se glasi:
»– določbo o pravici dijaka do prehrane med delom ali do povračila stroškov dijaku za prehrano med delom,«.
Dosedanje trinajsta do šestnajsta alineja postanejo štirinajsta do sedemnajsta alineja.
4. člen 
V 37. členu se v prvem odstavku za četrto alinejo doda nova peta alineja, ki se glasi:
»– dijaku zagotovi prehrano med delom ali mu izplača povračilo stroškov za prehrano med delom,«.
Dosedanje peta do deveta alineja postanejo šesta do deseta alineja.
5. člen 
42. člen se spremeni tako, da se glasi:
»42. člen 
(nagrada in prehrana med delom) 
V času praktičnega usposabljanja z delom ima dijak pravico do nagrade v skladu s kolektivno pogodbo, ki zavezuje delodajalca, ali drugimi predpisi in pravico do prehrane med delom, ki mu jo delodajalec zagotovi na enak način kot svojim zaposlenim.
Če delodajalec dijaku ne zagotovi prehrane med delom in v kolektivni pogodbi, ki velja za delodajalca, ni določena višina povračila stroškov za prehrano za dijake, izplača delodajalec dijaku povračilo stroškov za prehrano najmanj v višini cene malice, ki jo določa zakon, ki ureja šolsko prehrano.
Nagrado iz prvega odstavka tega člena in povračilo stroškov za prehrano iz prejšnjega odstavka delodajalec dijaku izplača najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec.«.
6. člen 
66. člen se spremeni tako, da se glasi:
»66. člen 
(obremenitev) 
Organizirano izobraževalno delo obsega:
– pouk splošnoizobraževalnih predmetov,
– pouk strokovnih modulov,
– praktično usposabljanje z delom,
– obveznosti odprtega kurikuluma,
– druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela.
Pouk splošnoizobraževalnih predmetov in pouk strokovnoteoretičnih vsebin v sklopu strokovnih modulov in odprtega kurikuluma za dijake obsegata brez športne vzgoje in italijanščine v šolah s slovenskim učnim jezikom na narodno mešanem območju v slovenski Istri največ 30 ur tedensko, obseg vseh oblik izobraževalnega dela pa ne sme presegati 36 ur tedensko.«.
7. člen 
V 82. členu se v prvem odstavku številka »81« nadomesti s številko »80«.
8. člen 
V 85. členu se za tretjim odstavkom doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»Z globo od 200 do 3000 eurov se za prekršek kaznuje delodajalec in z globo od 100 do 300 eurov odgovorna oseba delodajalca, če dijaku na praktičnem usposabljanju z delom:
– ne izplača nagrade v skladu s prvim in tretjim odstavkom 42. člena tega zakona,
– ne zagotovi prehrane med delom v skladu s prvim odstavkom 42. člena tega zakona ali mu ne povrne stroškov za prehrano v skladu z drugim in tretjim odstavkom 42. člena tega zakona.«.
V dosedanjem četrtem odstavku, ki postane peti odstavek, se za besedo »člena« doda besedilo »in za prekrška iz četrtega odstavka tega člena«.
9. člen 
88.a člen se spremeni tako, da se glasi:
»88.a člen 
(evidenci, ki ju vodi ministrstvo) 
Ministrstvo, pristojno za šolstvo, vzpostavi, vodi, vzdržuje in nadzoruje evidenco prijavljenih v srednje šole, ki vsebuje:
– podatke prijavljenih kandidatov, ki se zagotavljajo na podlagi šestega odstavka 135.c člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 58/09, 64/09 – popr., 65/09 – popr., 20/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 47/15, 46/16, 49/16 – popr., 25/17 – ZVaj, 123/21, 172/21, 207/21, 105/22 – ZZNŠPP, 141/22, 158/22 – ZDoh-2AA in 71/23; v nadaljnjem besedilu: ZOFVI),
– podatke o e-naslovu, telefonski številki in davčni številki kandidata iz tretjega odstavka 86. člena tega zakona, ki jih zagotavlja srednja šola za svoje kandidate,
– podatke o obveznih tujih jezikih iz osnovne šole iz pete alineje četrtega odstavka 86. člena tega zakona, ki jih zagotavlja osnovna šola za svoje udeležence vzgoje in izobraževanja,
– podatke o starših (osebno ime, prebivališče, telefonska številka, e-naslov in davčna številka) iz prve alineje, o ponavljanju letnika iz sedme alineje, o preusmeritvi v drug program iz osme alineje, o usmerjanju mladostnikov s posebnimi potrebami iz devete alineje, o prenosu prijave iz desete alineje in o programu, na katerega se prijavlja, iz enajste alineje četrtega odstavka 86. člena tega zakona, ki jih zagotavlja srednja šola za svoje kandidate.
Za izvedbo vpisnega postopka se iz evidence učencev za prijavo na nacionalno preverjanje znanja, obveščanje učencev o dosežkih na nacionalnem preverjanju znanja in za vpis v srednje šole (Evidenca ministrstvo-NPZ) v evidenco prijavljenih v srednje šole s povezovanjem z uporabo EMŠO prenesejo podatki o zaključnih ocenah učencev v zaključnem razredu osnovne šole in dosežkih učencev na nacionalnem preverjanju znanja.
Ministrstvo, pristojno za šolstvo, vzpostavi, vodi, vzdržuje in nadzoruje evidenco prijavljenih in vpisanih v dijaške domove, ki vsebuje:
– podatke prijavljenih kandidatov, ki se zagotavljajo na podlagi šestega odstavka 135.c člena ZOFVI,
– podatke o e-naslovu, telefonski številki in davčni številki kandidata iz tretjega odstavka 86. člena tega zakona, ki jih zagotavlja dijaški dom za svoje kandidate in vpisane dijake,
– podatke o prenosu prijave in o programu, na katerega se dijak prijavlja, iz desete in enajste alineje četrtega odstavka 86. člena tega zakona, ki jih zagotavljajo dijaški domovi za svoje kandidate,
– podatke o vpisanih dijakih iz 2. točke prvega odstavka 86. člena tega zakona, ki jih zagotavljajo dijaški domovi za svoje udeležence,
– podatke o starših oziroma porokih nastanitvene pogodbe (osebno ime, prebivališče, telefonsko številko, e-naslov in davčno številko) in podatke o izdanih odločbah o subvenciji oskrbnine iz drugega odstavka 86. člena tega zakona, ki jih zagotavljajo dijaški domovi za svoje udeležence.
Za zagotavljanje točnosti in ažurnosti se iz evidence prijavljenih v srednje šole s povezovanjem z uporabo EMŠO v evidenco prijavljenih in vpisanih v dijaške domove posredujejo podatki o imenu in sedežu šole ter izobraževalnem programu in letniku, v katerega se je dijak prijavil oziroma vpisal.
Podatki v evidencah iz prvega in tretjega odstavka tega člena se obdelujejo za namen izvedbe vpisnega postopka in zagotavljanja sredstev iz proračuna Republike Slovenije za delovanje dijaških domov in sofinanciranje oskrbnin za bivanje v dijaških domovih. Pri znanstveno-raziskovalnem in razvojnem delu, pri načrtovanju politik in pri izdelavi statističnih analiz se osebni podatki iz evidenc iz prvega in tretjega odstavka tega člena obdelujejo v anonimizirani obliki.
Podatki se v evidenci prijavljenih v srednje šole hranijo deset let od zaključka vpisnega postopka prijavljenih, potem se arhivirajo v anonimizirani obliki. V evidenci prijavljenih in vpisanih v dijaške domove se podatki hranijo eno leto po zaključku šolskega leta, v katerem je dijak prenehal z bivanjem v dijaškem domu, potem se arhivirajo. Arhivirani podatki se lahko v anonimizirani obliki uporabljajo za statistične in analitične raziskave, v nenanonimizirani obliki pa jih je dopustno posredovati le državnim organom, ki imajo za njihovo pridobitev in nadaljnjo obdelavo podlago v zakonu.«.
PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
10. člen 
(podzakonski predpisi) 
Pravilnik o tečaju slovenščine za dijake v srednjih šolah (Uradni list RS, št. 30/18 in 22/20) se uskladi s spremenjenim petim odstavkom 7. člena zakona najpozneje do 31. avgusta 2024.
11. člen 
(uskladitev učnih pogodb) 
Že sklenjene učne pogodbe se s spremenjenim 36. členom zakona uskladijo do 1. septembra 2024.
12. člen 
(podaljšanje uporabe) 
Do začetka uporabe tega zakona se uporablja Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju (Uradni list RS, št. 79/06, 68/17 in 46/19).
13. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. septembra 2024, razen spremenjenega prvega odstavka 30. člena zakona, ki se začne uporabljati z dnem uveljavitve tega zakona.
Št. 602-13/24-1/20
Ljubljana, dne 19. junija 2024
EPA 1481-IX
Državni zbor 
Republike Slovenije 
mag. Urška Klakočar Zupančič 
predsednica 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti