Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2024 z dne 24. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2024 z dne 24. 7. 2024

Kazalo

2124. Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE), stran 6313.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE) 
Razglašam Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 15. julija 2024.
Št. 003-02-1/2024-154
Ljubljana, dne 23. julija 2024
Nataša Pirc Musar 
predsednica 
Republike Slovenije
Z A K O N 
O UKREPIH ZA OPTIMIZACIJO DOLOČENIH POSTOPKOV NA UPRAVNIH ENOTAH (ZUOPUE) 
PRVI DEL SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina) 
(1) S tem zakonom se zaradi razbremenitve poslovnih procesov na upravnih enotah in hitrejšega vstopa tujcev na trg dela določajo ukrepi za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah.
(2) S tem zakonom se za namen iz prejšnjega odstavka spreminjajo in dopolnjujejo določbe:
1. Zakona o tujcih (Uradni list RS, št. 91/21 – uradno prečiščeno besedilo, 95/21 – popr., 105/22 – ZZNŠPP, 48/23 in 115/23; v nadaljnjem besedilu: Zakon o tujcih),
2. Zakona o prijavi prebivališča (Uradni list RS, št. 52/16, 36/21 in 3/22 – ZDeb; v nadaljnjem besedilu: Zakon o prijavi prebivališča) in
3. Zakona o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 80/10, 40/12 – ZUJF, 21/13, 63/13, 100/13, 32/14 – ZPDZC-1, 47/15 – ZZSDT, 55/17, 75/19, 11/20 – odl. US, 189/20 – ZFRO, 54/21, 172/21 – ZODPol-G, 54/22, 59/22 – odl. US in 109/23; v nadaljnjem besedilu: Zakon o urejanju trga dela).
(3) S tem zakonom se za namen iz prvega odstavka tega člena določajo ukrepi za poenostavitev in pospešitev postopkov za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo ter zaposlitve tujca, ki v Republiki Sloveniji prebiva na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje, ki ni izdano zaradi zaposlitve, samozaposlitve ali dela ter ureditev statusa prebivanja tujcev, ki jim je bila na podlagi zakona, ki ureja mednarodno zaščito, prošnja za mednarodno zaščito zavrnjena, na podlagi zaposlitve.
DRUGI DEL SPREMEMBE ZAKONOV 
1. Zakon o tujcih
2. člen 
V Zakonu o tujcih (Uradni list RS, št. 91/21 – uradno prečiščeno besedilo, 95/21 – popr., 105/22 – ZZNŠPP, 48/23 in 115/23) se v 30. členu v drugem odstavku besedilo »upravni enoti, na območju katere tujec prebiva« nadomesti z besedama »pristojnem organu«.
3. člen 
V drugem odstavku 38.b člena in drugem odstavku 41. člena se vejica za besedama »Republiki Sloveniji« in besedilo »na območju katerega prebiva,« črtata.
4. člen 
V 42. členu se v drugem odstavku vejica za besedama »pristojnem organu« in besedilo »na območju katerega družinski član prebiva,« črtata.
5. člen 
V 43. členu se v drugem odstavku v prvem stavku besedilo »upravni enoti, na območju katere prebivajo, ali pri upravni enoti, ki je izdala modro karto EU iz prejšnjega odstavka, katere veljavnost je potekla« nadomesti z besedama »pristojnem organu«.
V tretjem odstavku se besedilo »upravni enoti, na območju katere prebiva,« nadomesti z besedama »pristojnem organu«.
6. člen 
V 45.d členu se v prvem odstavku vejica za besedama »Republiki Sloveniji« in besedilo »kjer tujec prebiva,« črtata.
7. člen 
V 48. členu se v tretjem odstavku vejica za besedama »Republiki Sloveniji« in besedilo »na območju katerega prebivajo,« črtata.
8. člen 
V 49. členu se v drugem, tretjem in obakrat v četrtem odstavku besedi »Pristojni organ« nadomestita z besedilom »Upravna enota, na območju katere otrok prebiva,«.
9. člen 
V 52. členu se v četrtem in petem odstavku vejica za besedama »pristojni organ« in besedilo »na območju katerega prebiva,« črtata.
10. člen 
V drugem odstavku 53. člena in drugem odstavku 53.a člena se besedilo »upravni enoti, na območju katere prebiva« nadomesti z besedama »pristojnem organu«.
11. člen 
V 54. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Pristojni organ za izdajo in podaljšanje enotnega dovoljenja, modre karte EU, dovoljenja za začasno prebivanje ter izdajo dovoljenja za stalno prebivanje so upravne enote, razen če ta zakon določa drugače. Če s tem zakonom ni določeno drugače, upravne enote v teh upravnih zadevah odločajo na območju celotne države.«.
Tretji odstavek se črta.
Dosedanji četrti odstavek postane tretji odstavek.
12. člen 
V 58. členu se v prvem odstavku besedilo »upravni enoti, ki je dovoljenje za prebivanje izdala, ali pri upravni enoti, na območju katere prebiva,« nadomesti z besedama »pristojnem organu«.
V devetem odstavku se besedilo »Pristojni organ, na območju katerega tujec prebiva« nadomesti z besedilom »Upravna enota, na območju katere tujec prebiva«.
V desetem odstavku se besedilo »pristojni organ, na območju katerega tujec prebiva« nadomesti z besedilom »upravna enota, na območju katere tujec prebiva«.
13. člen 
V 86. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Za ukrepe in odločitve ter postopke v zvezi s prebivanjem tujcev v Republiki Sloveniji so na prvi stopnji pristojne upravne enote, razen če ta zakon določa drugače. Če s tem zakonom ni določeno drugače, upravne enote v teh upravnih zadevah odločajo na območju celotne države.«.
14. člen 
V 98. členu se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Za izdajo potnega lista za tujca, ki je v Republiki Sloveniji, so pristojne upravne enote, za izdajo potnega lista za tujca, ki je v tujini, pa je pristojno diplomatsko predstavništvo ali konzulat Republike Slovenije v tujini. Upravne enote v tej upravni zadevi odločajo na območju celotne države.«.
V dosedanjem tretjem odstavku, ki postane četrti odstavek, se prvi stavek spremeni tako, da se glasi: »Prošnjo za izdajo potnega lista za tujca vloži tujec, ki je v Republiki Sloveniji, osebno pri pristojnem organu, tujec, ki je v tujini, pa osebno pri diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini.«.
Dosedanji četrti do osmi odstavek postanejo peti do deveti odstavek.
15. člen 
V 119. členu se v prvem odstavku besedilo »upravni enoti, na območju katere prebiva,« nadomesti z besedilom »katerikoli upravni enoti«.
Peti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(5) Za izdajo potrdila o prijavi prebivanja so pristojne upravne enote. Upravne enote v tej upravni zadevi odločajo na območju celotne države.«.
16. člen 
V 126. členu se peti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(5) Za sprejem prošnje in izdajo potrdila o prijavi stalnega prebivanja državljanu EU so pristojne upravne enote. Upravne enote v tej upravni zadevi odločajo na območju celotne države.«.
17. člen 
V 128. členu se v četrtem odstavku tretji stavek spremeni tako, da se glasi: »Za izdajo dovoljenja za prebivanje za družinskega člana so pristojne upravne enote.«, za njim pa se doda nov četrti stavek, ki se glasi: »Upravne enote v tej upravni zadevi odločajo na območju celotne države.«.
V petem odstavku se drugi stavek spremeni tako, da se glasi: »Za podaljšanje dovoljenja za prebivanje za družinskega člana so pristojne upravne enote.«, za njim pa se doda nov tretji stavek, ki se glasi: »Upravne enote v tej upravni zadevi odločajo na območju celotne države.«.
18. člen 
V 129.a členu se v drugem, tretjem, četrtem in petem odstavku besedi »Pristojni organ« nadomestita z besedilom »Upravna enota, na območju katere otrok prebiva,«.
19. člen 
V 130. členu se osmi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(8) Za sprejem prošnje in izdajo dovoljenja za stalno prebivanje za družinskega člana so pristojne upravne enote. Upravne enote v tej upravni zadevi odločajo na območju celotne države.«.
20. člen 
V 141.b členu se v prvem in tretjem odstavku besedilo »upravni enoti, na območju katere prebiva,« nadomesti z besedilom »katerikoli upravni enoti«.
V drugem odstavku se besedilo »upravni enoti, na območju katere prebivata,« nadomesti z besedilom »katerikoli upravni enoti«.
V dvanajstem odstavku se besedilo »upravni enoti, na območju katere prebiva« nadomesti z besedilom »katerikoli upravni enoti«.
Štirinajsti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(14) Za izdajo in podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje so pristojne upravne enote. Upravne enote v teh upravnih zadevah odločajo na območju celotne države.«.
21. člen 
V 141.c členu se v prvem odstavku besedilo »upravni enoti, na območju katere prebiva,« nadomesti z besedilom »katerikoli upravni enoti«.
2. Zakon o prijavi prebivališča
22. člen 
V Zakonu o prijavi prebivališča (Uradni list RS, št. 52/16, 36/21 in 3/22 – ZDeb) se v 4. členu prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Za prijavo stalnega prebivališča, prijavo začasnega prebivališča in določitev naslova za vročanje v Republiki Sloveniji je pristojna upravna enota, ne glede na to, kje ima posameznik prijavljeno stalno ali začasno prebivališče ali ga prijavlja.«.
3. Zakon o urejanju trga dela
23. člen 
V Zakonu o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 80/10, 40/12 – ZUJF, 21/13, 63/13, 100/13, 32/14 – ZPDZC-1, 47/15 – ZZSDT, 55/17, 75/19, 11/20 – odl. US, 189/20 – ZFRO, 54/21, 172/21 – ZODPol-G, 54/22, 59/22 – odl. US in 109/23) se v 74. členu za četrtim odstavkom doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»(5) Zavod za državljane tretjih držav v Republiki Sloveniji in v državi, v kateri ima državljan tretje države državljanstvo ali običajno prebivališče, izvaja promocijsko dejavnost, informiranje, zaposlitvene sejme in svetovanje z namenom seznanitve s trgom dela, vstopom na trg dela in različnimi možnostmi iskanja zaposlitve, ukrepi aktivne politike zaposlovanja, izobraževanjem in usposabljanjem ter jim zagotavlja podporo v zvezi z življenjem in delom v Republiki Sloveniji in drugo podporo.«.
TRETJI DEL ZAČASNA UREDITEV NA PODROČJU OPRAVLJANJA DELA TUJIH DELAVCEV V REPUBLIKI SLOVENIJI 
24. člen 
(trajanje ukrepa) 
Ukrepi iz tega dela zakona se uporabljajo za vloge iz 25. in 27. člena tega zakona, ki so na pristojno upravno enoto vložene do vključno 30. septembra 2024. Vlada Republike Slovenije lahko ukrepe podaljša za tri mesece s sklepom, ki se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
25. člen 
(dostop do bivanja in zaposlitve) 
(1) Upravna enota tujcu, ki zakonito prebiva v Republiki Sloveniji in ima vloženo vlogo za izdajo prvega enotnega dovoljenja za prebivanje in delo za namen zaposlitve (v nadaljnjem besedilu: enotno dovoljenje), v skladu z zakonom, ki ureja vstop in prebivanje tujcev, na njegovo zahtevo izda potrdilo o vloženi vlogi za izdajo prvega enotnega dovoljenja, ki mu omogoča prebivanje v Republiki Sloveniji do pravnomočne odločitve o vlogi. Če je vlogo vložil delodajalec, se potrdilo o vloženi vlogi iz prejšnjega stavka izda na njegovo zahtevo. Če delodajalec vloži vlogo za izdajo prvega enotnega dovoljenja po uveljavitvi tega zakona, upravna enota potrdilo iz prvega stavka tega odstavka po uradni dolžnosti izda delodajalcu. Tujec iz tega odstavka, ki še ni dal prstnih odtisov, jih da pri upravni enoti v Republiki Sloveniji, ki mu enotno dovoljenje tudi vroči.
(2) Na podlagi potrdila o vloženi vlogi za izdajo prvega enotnega dovoljenja iz prejšnjega odstavka ali potrdila o vloženi prošnji za podaljšanje enotnega dovoljenja oziroma za izdajo enotnega dovoljenja kot nadaljnjega dovoljenja za prebivanje, ki sta izdani v skladu z zakonom, ki ureja vstop in prebivanje tujcev, ter soglasja Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod) k enotnemu dovoljenju, podanega v skladu z zakonom, ki ureja zaposlitev, samozaposlitev ali delo tujca, ki omogoča zaposlitev tujca, se tujec lahko zaposli. Zavod soglasje posreduje upravni enoti, ki vodi postopek, in vlagatelju. Zavod za namen zaposlitve tujca na podlagi podanega soglasja na zahtevo delodajalca nemudoma izda informativni list ter ga vroči delodajalcu. Informativni list se izda v skladu z zakonom, ki ureja zaposlovanje, samozaposlovanje in delo tujcev.
(3) Tujec, ki v Republiki Sloveniji prebiva na podlagi veljavnega dovoljenja za začasno prebivanje, ki ni izdano zaradi zaposlitve, samozaposlitve ali dela, in ki mu upravna enota še ni zamenjala izkaznice dovoljenja za prebivanje, na kateri označi pravico do dostopa na trg dela, se lahko zaposli pri delodajalcu, ki je zanj pridobil informativni list.
(4) V primerih iz drugega in tretjega odstavka tega člena tujec nastopi delo najkasneje 15. dan od izdaje informativnega lista delodajalcu.
(5) Tujec je lahko v skladu s tem delom zakona zaposlen na podlagi soglasja zavoda do pravnomočne odločitve o vlogi za izdajo ali podaljšanje enotnega dovoljenja ali o vlogi za izdajo enotnega dovoljenja kot nadaljnjega dovoljenja za prebivanje.
26. člen 
(uporaba drugih predpisov) 
Če v tem delu zakona ni določeno drugače, se glede zaposlovanja, vstopa in prebivanja tujcev v Republiki Sloveniji, postopka in pogojev za pridobitev enotnega dovoljenja ter drugih vprašanj zaposlovanja in dela ter vstopa in prebivanja tujih delavcev uporabljata zakon, ki ureja zaposlovanje, samozaposlovanje in delo tujcev, in zakon, ki ureja vstop in prebivanje tujcev v Republiki Sloveniji.
27. člen 
(ureditev statusa prebivanja tujcev, ki jim je bila na podlagi zakona, ki ureja mednarodno zaščito, prošnja za mednarodno zaščito zavrnjena, na podlagi zaposlitve) 
(1) Enotno dovoljenje se izda tudi tujcu, ki mu je bila na podlagi zakona, ki ureja mednarodno zaščito, prošnja za mednarodno zaščito zavrnjena, in:
– je v času zavrnitve prošnje za mednarodno zaščito vključen v sistem socialnega zavarovanja in
– je bil do zavrnitve prošnje za mednarodno zaščito najmanj devet mesecev vključen v sistem socialnega zavarovanja na podlagi zaposlitve.
(2) Enotno dovoljenje na podlagi prejšnjega odstavka se ne izda, če je bila prošnja za mednarodno zaščito zavrnjena zaradi izključitvenih razlogov v skladu z zakonom, ki ureja mednarodno zaščito.
(3) V postopku izdaje enotnega dovoljenja iz prvega odstavka tega člena zavod poda soglasje za zaposlitev, samozaposlitev ali delo.
ČETRTI DEL PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
28. člen 
(prehodna določba) 
V primerih iz drugega in tretjega odstavka 25. člena tega zakona, v katerih je zavod delodajalcu izdal informativni list pred uveljavitvijo tega zakona, tujec nastopi delo najkasneje 15. dan od uveljavitve tega zakona.
29. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Spremenjeni prvi odstavek 4. člena Zakona o prijavi prebivališča se začne uporabljati tri mesece po uveljavitvi tega zakona, do takrat pa se uporablja prvi odstavek 4. člena Zakona o prijavi prebivališča (Uradni list RS, št. 52/16, 36/21 in 3/22-ZDeb).
Št. 021-01/24-1/24
Ljubljana, dne 15. julija 2024
EPA 1624-IX
Državni zbor 
Republike Slovenije 
mag. Meira Hot 
podpredsednica 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti