Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2024 z dne 24. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2024 z dne 24. 7. 2024

Kazalo

2126. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-B), stran 6322.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-B) 
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-B), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 15. julija 2024.
Št. 003-02-1/2024-153
Ljubljana, dne 23. julija 2024
Nataša Pirc Musar 
predsednica 
Republike Slovenije 
Z A K O N 
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA ODPRAVO POSLEDIC POPLAV IN ZEMELJSKIH PLAZOV IZ AVGUSTA 2023 (ZIUOPZP-B) 
1. člen
V Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 95/23, 117/23 in 131/23 – ZORZFS) se v 157. členu v tretjem odstavku v točki e) črta besedilo »in izvedba javnih naročil«, pika na koncu točke pa se nadomesti s podpičjem in doda nova točka f), ki se glasi:
»f) priprava cenitev objektov za odstranitev.«.
V petem odstavku se besedilo »d) in e)« nadomesti z besedilom »d), e) in f)«.
2. člen 
157.a člen se spremeni tako, da se glasi:
»157.a člen 
(določitev metodologije in normativov za določanje cen) 
Pri javnih naročilih, katerih predmet se nanaša na odstranitev objektov, za katere je vlada sprejela sklep iz 151.c člena tega zakona, in objektov na nepremičninah, pridobljenih na podlagi 212. člena ZUreP-3 v postopku razlastitve, in na nadomestitvene objekte, kot so opredeljeni v 4. členu Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (Uradni list RS, št. 31/23; v nadaljnjem besedilu: ZORZFS), v zvezi z odpravo posledic poplav in plazov, se pri izračunu ocenjene vrednosti za projektantske in gradbene storitve upoštevajo cene kalkulativnih postavk, ki so določene z metodologijo in normativi za določanje cen, ki jih na predlog vladne službe za obnovo in ministrstva, pristojnega za odpravo posledic naravnih nesreč, določi vlada.«.
3. člen 
Za 157.b členom se dodajo novi 157.c do 157.e člen, ki se glasijo:
»157.c člen 
(naloge D.S.U., družbe za svetovanje in upravljanje, d. o. o.) 
(1) D. S. U., družba za svetovanje in upravljanje, d. o. o. (v nadaljnjem besedilu: DSU) v imenu in za račun Republike Slovenije opravlja naslednje naloge:
1. na podlagi cenitev, ki jih zagotovi vladna služba za obnovo, pripravlja in sklepa pogodbe s posameznimi lastniki za namen odkupa nepremičnin z objekti, za katere je vlada sprejela sklep iz 151.c člena tega zakona, in nepremičnin, ki se pridobijo na podlagi 212. člena ZUreP-3 v postopku razlastitve, poskrbi za vpis lastninske pravice v korist Republike Slovenije v zemljiško knjigo in o tem seznani upravljavca iz prvega odstavka 157.e člena tega zakona;
2. za čas od prevzema posesti nepremičnin iz prejšnje točke do predaje teh nepremičnin v posest upravljavcu iz 157.e člena tega zakona opravlja naslednje naloge:
– skrb za pravno in funkcionalno urejenost;
– investicijska vzdrževalna dela;
3. do predaje nepremičnin iz 1. točke v posest upravljavcu iz 157.e člena tega zakona pri odstranitvi objektov, za katere je vlada sprejela sklep iz 151.c člena tega zakona, in objektov na nepremičninah, pridobljenih na podlagi 212. člena ZUreP-3 v postopku razlastitve, ter gradnji nadomestitvenih objektov nastopa v vlogi investitorja pri pridobivanju dovoljenj po predpisih, ki urejajo graditev objektov, in pri pripravi, organiziranju in vodenju investicij v vseh fazah investicijskega postopka in podobno;
4. izvaja postopke javnega naročanja za blago, storitve in gradnje, potrebne za izvedbo odstranitev objektov, za katere je vlada sprejela sklep iz 151.c člena tega zakona, in objektov na nepremičninah, pridobljenih na podlagi 212. člena ZUreP-3 v postopku razlastitve, ter gradnjo nadomestitvenih objektov;
5. sklepa pogodbe z izbranimi izvajalci na podlagi izvedenih postopkov iz prejšnje točke;
6. zagotavlja nadzor nad izvajanjem obveznosti izvajalcev iz prejšnje točke;
7. izvaja primopredajo nadomestitvenih objektov upravičencem.
(2) DSU pri izvajanju nalog iz prejšnjega odstavka ravna v skladu z namenom tega zakona in kot dober gospodarstvenik.
(3) DSU sodeluje z vladno službo za obnovo in ji vsake tri mesece poroča o opravljanju nalog iz prvega odstavka tega člena.
(4) Pri izvajanju nalog iz 4. točke prvega odstavka tega člena DSU ne sme oddati javnega naročila, če ponudba presega ocenjeno vrednost, izračunano v skladu s 157.a členom tega zakona in zakonom, ki ureja javno naročanje, razen če vladna služba za obnovo na podlagi pisnega zaprosila odobri odstopanje od ocenjene vrednosti. V zaprosilu DSU navede utemeljene razloge za odstopanje od ocenjene vrednosti, ki lahko izhajajo iz okoliščin javnega naročanja.
(5) Utemeljeni razlogi za odobritev odstopanja iz prejšnjega odstavka so:
– nujnost izvedbe posameznih del ali storitev,
– potreba po posebnih znanjih ali izkušnjah izvajalca javnega naročila zaradi kompleksnosti predmeta javnega naročila.
(6) Vladna služba za obnovo se do zaprosila iz četrtega odstavka tega člena opredeli v 15 dneh od prejema zaprosila.
(7) Če vladna služba za obnovo ne odobri odstopanja od ocenjene vrednosti, DSU javnega naročila ne odda in za isti predmet, če je to primerno, izvede nov postopek javnega naročanja.
157.č člen 
(medsebojne pravice in obveznosti) 
(1) Vlada v imenu in za račun Republike Slovenije ter DSU skleneta pogodbo, s katero uredita:
1. podrobnejšo vsebino, obseg in način izvajanja nalog iz prejšnjega člena;
2. način določanja in usklajevanja višine nadomestila za opravljanje nalog iz prejšnjega člena ter način zaračunavanja opravljenih nalog;
3. način in oblike nadzora vladne službe za obnovo nad izvajanjem nalog iz prejšnjega člena in izpolnjevanjem pogodbenih obveznosti, še zlasti glede kakovosti in pravočasnosti izvajanja nalog;
4. vsebino in način poročanja o opravljenem delu;
5. druge vsebine, ki so nujne za učinkovito in nemoteno izvajanje nalog iz prejšnjega člena.
(2) Z letnim aneksom k pogodbi iz prejšnjega odstavka se določita letni obseg nalog iz prejšnjega člena in višina sredstev za izvajanje teh nalog.
157.d člen 
(sredstva za opravljanje nalog) 
(1) Sredstva za opravljanje nalog iz 157.c člena tega zakona se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije.
(2) Višina sredstev iz proračuna Republike Slovenije, ki jih prejme DSU za opravljanje nalog iz 157.c člena tega zakona, ne sme preseči zneska, dogovorjenega v pogodbi iz prejšnjega člena.
(3) DSU za potrebe izvajanja nalog iz 157.c člena tega zakona vodi ločene računovodske evidence.
157.e člen 
(upravljavec nepremičnin) 
(1) Upravljavec nepremičnin, ki so prešle v last Republike Slovenije skladno s sklepom iz 151.c člena tega zakona in nepremičnin, ki so prešle v last Republike Slovenije na podlagi 212. člena ZUreP-3 v postopku razlastitve, je organ, ki je na podlagi zakona, ki ureja vode, pristojen za opravljanje posameznih nalog upravljanja voda.
(2) DSU v 30 dneh od odstranitve objektov iz 3. točke prvega odstavka 157.c člena tega zakona preda nepremičnine iz prejšnjega odstavka v posest organu, ki je na podlagi zakona, ki ureja vode, pristojen za opravljanje posameznih nalog upravljanja voda.
(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko vlada na predlog ministrstva, pristojnega za vode, določi drugega upravljavca nepremičnin iz prvega odstavka tega člena, če je to potrebno glede na novo namensko rabo nepremičnine.«.
PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
4. člen 
(sklenitev pogodbe z DSU) 
(1) Pogodba iz novega 157.č člena zakona se sklene v 30 dneh od uveljavitve tega zakona.
(2) DSU začne izvajati naloge iz novega 157.c člena zakona naslednji dan po sklenitvi pogodbe v skladu s prejšnjim odstavkom.
(3) Do podpisa pogodbe z DSU in začetka opravljanja nalog iz novega 157.c člena zakona bo naloge opravljala vladna služba za obnovo na podlagi 157.a člena Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 95/23, 117/23 in 131/23 – ZORZFS).
5. člen 
(začeti postopki in sklenjene pogodbe) 
(1) Postopke javnega naročanja, ki jih vodi služba za obnovo in so namenjeni izvajanju nalog v zvezi z nadomestitveno gradnjo na podlagi drugega odstavka 157.a člena Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 95/23, 117/23 in 131/23 – ZORZFS), nadaljuje DSU.
(2) Naslednji dan po sklenitvi pogodbe iz prejšnjega člena DSU v imenu in za račun Republike Slovenije vstopi na mesto vladne službe za obnovo v sklenjene pogodbe o izvedbi javnih naročil, katerih predmet se nanaša na nadomestitveno gradnjo iz drugega odstavka 157.a člena Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 95/23, 117/23 in 131/23 – ZORZFS).
(3) Naslednji dan po sklenitvi pogodbe iz prejšnjega člena DSU v imenu in za račun Republike Slovenije vstopi na mesto vladne službe za obnovo v pogodbena razmerja, ki jih je ta sklenila s posameznimi lastniki za namen odkupa nepremičnin z objekti, za katere je vlada izdala sklep iz 151.c člena zakona.
(4) V osmih dneh od sklenitve pogodbe iz prejšnjega člena vladna služba za obnovo obvesti izbrane izvajalce javnih naročil o spremembi naročnika.
(5) V osmih dneh od sklenitve pogodbe iz prejšnjega člena vladna služba za obnovo obvesti lastnike iz tretjega odstavka tega člena o vstopu DSU v imenu in za račun Republike Slovenije na mesto vladne službe za obnovo v sklenjena pogodbena razmerja za namen odkupa nepremičnin z objekti, za katere je vlada izdala sklep iz 151.c člena zakona.
6. člen 
(rok za izdajo izvršilnega predpisa) 
Vlada izda predpis iz spremenjenega 157.a člena zakona v 30 dneh po uveljavitvi tega zakona.
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 212-07/24-34/20
Ljubljana, dne 15. julija 2024
EPA 1623-IX
Državni zbor 
Republike Slovenije 
mag. Meira Hot 
podpredsednica 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti