Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2024 z dne 2. 8. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2024 z dne 2. 8. 2024

Kazalo

2193. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o priznanju organizacij proizvajalcev in združenj organizacij proizvajalcev v sektorjih žita, sladkor, lan in konoplja, goveje in telečje meso, ovčje in kozje meso, jajca, perutninsko meso, čebelarski proizvodi, vino, živo drevje in druge rastline, čebulice, korenine in podobno, rezano cvetje in okrasno listje ter drugi proizvodi, stran 6625.

  
Na podlagi osmega in šestnajstega odstavka 107. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2, 18/23 in 78/23) ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o priznanju organizacij proizvajalcev in združenj organizacij proizvajalcev v sektorjih žita, sladkor, lan in konoplja, goveje in telečje meso, ovčje in kozje meso, jajca, perutninsko meso, čebelarski proizvodi, vino, živo drevje in druge rastline, čebulice, korenine in podobno, rezano cvetje in okrasno listje ter drugi proizvodi 
1. člen 
V Pravilniku o priznanju organizacij proizvajalcev in združenj organizacij proizvajalcev v sektorjih žita, sladkor, lan in konoplja, goveje in telečje meso, ovčje in kozje meso, jajca, perutninsko meso, čebelarski proizvodi, vino, živo drevje in druge rastline, čebulice, korenine in podobno, rezano cvetje in okrasno listje ter drugi proizvodi (Uradni list RS, št. 32/24) se v 3. členu za četrtim odstavkom doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»(5) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, lahko član organizacije proizvajalcev za sektorje iz 1. do 3. točke prvega odstavka prejšnjega člena največ dve zaporedni leti ne vlaga zbirne vloge, če v teh letih ne prideluje proizvodov iz prej navedenih sektorjev.«.
Dosedanji peti do osmi odstavek postanejo šesti do deveti odstavek.
Dosedanji deveti odstavek, ki postane deseti odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(10) Ne glede na drugi, četrti, šesti in sedmi odstavek tega člena mora član organizacije proizvajalcev, ki vstopi v organizacijo proizvajalcev med njenim delovanjem, izpolnjevati pogoj iz drugega, četrtega, šestega in sedmega odstavka tega člena v koledarskem letu pred vstopom v organizacijo proizvajalcev ter skozi celotno obdobje članstva.«.
Dosedanji deseti in enajsti odstavek postaneta enajsti in dvanajsti odstavek.
2. člen 
V 4. členu se v tretjem odstavku beseda »izračunu« nadomesti z besedilom »določitvi vrednosti tržne proizvodnje« ter črta besedilo »oziroma na podlagi računovodskih izkazov za leto pred letom vložitve vloge za priznanje«.
Četrti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(4) Pogoj glede vrednosti tržne proizvodnje iz drugega odstavka tega člena morajo izpolniti vsi člani organizacije proizvajalcev skupaj, pri čemer mora vsak član organizacije proizvajalcev prispevati k izpolnjevanju tega pogoja, kar mora biti razvidno iz izračuna standardnega prihodka kmetijskih gospodarstev v skladu s pravilnikom, ki ureja izračun standardnega prihodka kmetijskih gospodarstev, ali iz dokazil o trženju proizvodov, ki so razvidna iz računovodskih izkazov organizacije proizvajalcev.«.
Za četrtim odstavkom se doda nov, peti odstavek, ki se glasi:
»(5) Ne glede na prejšnji odstavek lahko posamezen član organizacije proizvajalcev za sektorje iz 1. do 4. točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika največ dve zaporedni leti, ob upoštevanju kolobarja in načina živinorejske proizvodnje, ne prispeva k izpolnjevanju pogoja glede vrednosti tržne proizvodnje iz drugega odstavka tega člena. Ne glede na prejšnji stavek pa mora organizacija proizvajalcev v teh letih izpolnjevati pogoje iz drugega odstavka tega člena.«.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
3. člen 
(končanje postopkov) 
Vloge, vložene na podlagi Pravilnika o priznanju organizacij proizvajalcev in združenj organizacij proizvajalcev v sektorjih žita, sladkor, lan in konoplja, goveje in telečje meso, ovčje in kozje meso, jajca, perutninsko meso, čebelarski proizvodi, vino, živo drevje in druge rastline, čebulice, korenine in podobno, rezano cvetje in okrasno listje ter drugi proizvodi (Uradni list RS, št. 32/24), se obravnavajo v skladu s spremenjenim tretjim in četrtim odstavkom ter novim petim odstavkom 4. člena pravilnika.
4. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-342/2024
Ljubljana, dne 30. julija 2024
EVA 2024-2330-0123
Mateja Čalušić 
ministrica 
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti