Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2024 z dne 9. 8. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2024 z dne 9. 8. 2024

Kazalo

2212. Odredba o merilih za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega izobraževanja ter gimnazij, stran 6683.

  
Na podlagi 30. člena Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju (Uradni list RS, št. 79/06, 68/17, 46/19 in 53/24) in 15. člena Zakona o gimnazijah (Uradni list RS, št. 1/07 – uradno prečiščeno besedilo, 68/17, 6/18 – ZIO-1, 46/19 in 53/24) minister za vzgojo in izobraževanje izdaja
O D R E D B O 
o merilih za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega izobraževanja ter gimnazij 
1. člen 
Ta odredba določa merila za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega izobraževanja ter gimnazijskega izobraževanja.
2. člen 
(1) Kandidate se razvršča za vpis v programe z omejitvijo vpisa na podlagi vsote odstotkov, pridobljene s spodnjo formulo, pri čemer:
− seštevek zaključnih ocen vseh obveznih predmetov iz 7., 8. in 9. razreda osnovne šole predstavlja največ 60 odstotkov celotne vsote,
− dosežka na nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika (slovenščine oziroma italijanščine ali madžarščine na narodno mešanih območjih) in matematike, izražena v odstotnih točkah, pa predstavljata vsak največ po 20 odstotkov celotne vsote.
(2) Vsota odstotkov, uporabljena za razvrščanje, se izračuna po naslednji formuli:Slika 1
Sk
seštevek kandidatovih zaključnih ocen obveznih predmetov v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole
S – 
maksimalni možni seštevek zaključnih ocen obveznih predmetov v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole
U – 
dosežek kandidata na nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika v odstotnih točkah
M – 
dosežek kandidata na nacionalnem preverjanju znanja iz matematike v odstotnih točkah
3. člen 
(1) Za kandidate, ki kandidirajo za vpis v programe, za katere je treba opraviti preizkus nadarjenosti oziroma spretnosti, se po uspešno opravljenem preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti za izbiro uporabijo:
1. vsota odstotkov iz prejšnjega člena in
2. dosežki na uspešno opravljenem preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti, in sicer tako, da se kandidatu k vsoti odstotkov iz prejšnjega člena:
− za dosežek nad 90 odstotkov vseh možnih točk na preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti prišteje 10 točk,
− za dosežek od 80 do 90 odstotkov vseh možnih točk na preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti prišteje 5 točk.
(2) Za kandidate, ki kandidirajo za vpis v program Gimnazija, športni oddelek, ali Ekonomska gimnazija, športni oddelek, se za izbiro uporabijo:
1. vsota odstotkov iz prejšnjega člena in
2. športni dosežki, in sicer tako, da se kandidatu k vsoti odstotkov iz prejšnjega člena:
− za pridobljen status športnika A prišteje 10 točk,
− za pridobljen status športnika B prišteje 5 točk.
4. člen 
(1) Če se v prvem ali drugem krogu izbirnega postopka na posameznem programu posamezne šole na spodnji meji razvrsti več kandidatov z istim številom točk, pridobljenih po kriteriju iz 2. ali 3. člena te odredbe, se izbira med njimi opravi na podlagi višjega skupnega števila odstotnih točk kandidata na nacionalnih preverjanjih znanja iz učnega jezika (slovenščine oziroma italijanščine ali madžarščine na narodno mešanih območjih) in matematike.
(2) Če se tudi po kriteriju iz prejšnjega odstavka na spodnji meji še vedno razvrsti več kandidatov z istim številom točk, se v naslednjem koraku izbira med njimi opravi na podlagi višjega števila doseženih odstotnih točk kandidata na nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika (slovenščine oziroma italijanščine ali madžarščine na narodno mešanih območjih).
5. člen 
(1) Za kandidate, ki iz opravičljivih razlogov nimajo dosežkov na nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika (U) ali matematike (M), se pri tem predmetu za potrebe izvedbe vpisnega postopka v programe z omejitvijo vpisa določi nadomestni dosežek kot mediana dosežkov na nacionalnem preverjanju znanja iz tega predmeta tistih kandidatov, ki imajo enak seštevek zaključnih ocen tega predmeta v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole. Dosežki pri učnem jeziku na nacionalnem preverjanju znanja se upoštevajo pri tem izračunu kot en predmet.
(2) Če je kandidatov z enakim seštevkom zaključnih ocen v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole pri tem predmetu, ki imajo dosežek nacionalnega preverjanja znanja iz tega predmeta, manj kot 30, se nadomestni dosežek določi kot mediana dosežkov na nacionalnem preverjanju znanja iz tega predmeta širšega nabora kandidatov, v katerem so tisti z enakim seštevkom, tisti z eno točko višjim seštevkom in tisti z eno točko nižjim seštevkom zaključnih ocen v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole iz tega predmeta.
6. člen 
Za kandidate, ki se predhodno šolajo v tujini in zato iz opravičljivih razlogov nimajo dosežka na nacionalnem preverjanju znanja, se smiselno uporablja prejšnji člen.
KONČNI DOLOČBI 
7. člen 
Z dnem uveljavitve te odredbe preneha veljati Sklep o merilih za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega in tehniškega izobraževanja in gimnazij št. 6035-118/2008 z dne 1. 7. 2008.
8. člen 
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. septembra 2024.
Št. 0070-87/2024
Ljubljana, dne 1. avgusta 2024
EVA 2024-3350-0063
Dr. Darjo Felda 
minister 
za vzgojo in izobraževanje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti