Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2024 z dne 9. 8. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2024 z dne 9. 8. 2024

Kazalo

2220. Sklep o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za obnovo po poplavah na območju dela Letuša (levi in desni breg Gmajna) in širitev naselja Braslovče z Rakovljami za nadomestitveno gradnjo, stran 6690.

  
Na podlagi tretjega odstavka 17. člena Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (Uradni list RS, št. 131/23; v nadaljnjem besedilu: ZORZFS), 119., 129. in 131.a člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE, 95/23 – ZIUOPZP in 23/24; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-3) ter 30. člena Statuta Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 69/12, 22/17, 163/21) je župan Občine Braslovče dne 1. 8. 2024 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za obnovo po poplavah na območju dela Letuša (levi in desni breg Gmajna) in širitev naselja Braslovče z Rakovljami za nadomestitveno gradnjo 
1. člen 
(pravna podlaga) 
(1) S tem sklepom določa župan Občine Braslovče začetek in način priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za obnovo po poplavah na območju dela Letuša (levi in desni breg Gmajna) in širitev naselja Braslovče z Rakovljami za nadomestitveno gradnjo (v nadaljevanju: OPPN za obnovo).
(2) Pravna podlaga za pripravo OPPN za obnovo so ZUreP-3, ZORZFS, Program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi poplav 4. 8. 2023, ki ga je sprejela Vlada RS dne 16. 5. 2024 in Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 61/18, v nadaljevanju: OPN).
(3) S tem sklepom se določi:
– območje in predmet načrtovanja
– način pridobitve strokovnih rešitev
– vrsto postopka
– roke za pripravo OPPN za obnovo in njegovih posameznih faz
– navedbo državnih in lokalnih nosilcev urejanja prostora, ki bodo pozvani za podajo mnenj
– načrt vključevanja javnosti in
– seznam podatkov in strokovnih podlag ter obveznosti udeležencev pri urejanju prostora glede njihovega zagotavljanja
– navedba ali se bo v postopku izvedla celovita presoja vplivov na okolje oziroma presoja sprejemljivosti na varovana območja.
2. člen 
(izhodišča za pripravo OPPN za obnovo) 
(1) Priprava OPPN za obnovo temelji na:
– odločitvah in usmeritvah iz OPN,
– že izdelanih strokovnih podlagah iz 4. člena tega sklepa,
– Izhodiščih za pripravo sklepa o začetku postopka priprave OPPN za območje za preselitev dela naselja Letuš – desni in levi breg (Gmajna), ki jih je pripravila Občina Braslovče v februarju 2024,
– Osnutkih sklepov Vlade RS o določitvi objektov, katerih odstranitev je nujno potrebna in v javno korist, na območju Občine Braslovče, Sklepih Sveta Vlade RS za obnovo s katerimi so bila potrjena strokovna mnenja, ki se nanašajo na odstranitev več objektov v delu Letuša – levi in desni breg Gmajna, in sicer sklep št. 006/2024/7 z dne 19. 6. 2024, sklepi št. 007/2024/1 do 007/2024/50 z dne 1. 7. 2024 in sklep št. 008/2024/1 z dne 3. 7. 2024.
(2) Na območju širitve naselja Braslovče z Rakovljami (v nadaljevanju: območje nadomestitvenih gradenj) je v veljavi OPN, ki na območju širitve opredeljuje namensko rabo prostora K1 – najboljša kmetijska zemljišča in na katerih veljajo prostorski izvedbeni pogoji, ki ne omogočajo gradnje stavb.
(3) Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 95/23, 117/23, 131/23 – ZORZFS; v nadaljnjem besedilu: ZIUOPZP) s 16. členom posega v vsebino ZUreP-3, in sicer tako, da za načrtovanje prostorskih ureditev, namenjenih za odpravo posledic naravnih in drugih nesreč, omogoča sprejem OPPN za odpravo posledic naravne nesreče, tj. OPPN za obnovo (131.a člen ZUreP-3). Z njim se lahko spremeni tudi namenska raba prostora (NR) in prostorski izvedbeni pogoji (PIP), določeni z OPN. Druge NR so podrejene izvedbi ukrepov za zagotavljanje poplavne varnosti in zagotovitev novih stavbnih zemljišč. Podrobnejšo vsebino in namen OPPN za obnovo ZIUOPZP določa z dodatnim 131.a členom ZUreP-3.
(4) Na območju nadomestitvenih gradenj se tako skladno z ZIUOPZP predlaga sprememba namenske rabe iz kmetijskih zemljišč v stavbna zemljišča ter sprememba prostorskih izvedbenih pogojev, kar je skladno s 131.a členom ZUreP-3. Za ta namen se skladno s prvim odstavkom 131.a člena ZUreP-3 sprejme OPPN za odpravo posledic naravnih nesreč (OPPN za obnovo), s katerim se tako na območju širitve zagotovijo nova stavbna zemljišča za namen preselitve dela naselja Letuš – levi in desni breg Gmajna.
(5) Hkrati s tem je potrebno urediti tudi izvedbeno regulacijo prostora na območju dela Letuša, ki je predvideno za preselitev (v nadaljevanju: območje preselitve). Na območju preselitve je v veljavi OPN, ki v pretežnem delu določa namensko rabo prostora kot stavbna zemljišča, in sicer SS – stanovanjske površine, med katerimi so tudi manjša območja kmetijskih (K1) in gozdnih (G) ter vodnih zemljišč (VC).
(6) Na območju preselitve bo po preselitvi stanovanjskih hiš potrebno vzpostaviti prvotno stanje ter predvideti protipoplavne ukrepe, del teh se bo v prostor umeščal z državnim prostorskim aktom v pripravi, in sicer z Državnim prostorskim načrtom za zmanjšanje poplavne ogroženosti v Spodnji Savinjski dolini (Sklep o pripravi državnega prostorskega načrtovanja za zmanjšanje poplavne ogroženosti v Spodnji Savinjski dolini št. 35000-1/2024/2 z dne 25. 1. 2024, ki ga je sprejela Vlada RS), del izvedbene regulacije pa bo potrebno urediti z OPPN za obnovo. Predvideva se sprememba stavbnih zemljišč v kmetijska zemljišča ali drugo ustrezno namensko rabo (kot npr. vodno zemljišče) ter določitev ustreznih PIP za sanacijo območja preselitve.
(7) OPPN za obnovo se skladno s tretjim odstavkom 17. člena ZORZFS in drugim odstavkom 131.a člena ZUreP-3 sprejme za območje naselij v občini Braslovče, ki so bila prizadeta v naravni nesreči.
(8) OPPN za obnovo na območju nadomestitvenih gradenj in na območju preselitve nadomesti veljaven OPN in OPPN skladno s prvim odstavkom 131.a člena ZUreP-3.
(9) Območje nadomestitvenih gradenj je skladno z usmeritvami Strategije, akcijskega programa za izvajanje Strategije ter z večino pravnih režimov kot določa tretji odstavek 131.a člena ZUreP-3. Usklajevanje interesov, mdr. tudi uskladitev s pravnim režimom varstva kmetijskih zemljišč, na podlagi tretjega odstavka 131.a člena ZUreP-3 poteka z odgovornim sodelovanjem med udeleženci pri urejanju prostora, med razvojnimi in varstvenimi javnimi interesi ter med državo in občino, pri čemer ima poselitev prednost pred drugimi rabami prostora.
(10) Območje nadomestitvenih gradenj je skladno s četrtim odstavkom 131.a člena ZUreP-3, in sicer se kot območje OPPN za obnovo določijo zemljišča, ki imajo zagotovljen dostop do gospodarske javne infrastrukture in ki zagotavljajo najvišjo možno raven dostopnosti za vse prebivalce v območju urejanja. Utemeljitev makro- in mikro-lokacije je podana v strokovnih podlagah iz 4. člena tega sklepa. Na kratko velja, da je območje občinskega središča Braslovče za Rakovljami opremljeno z najvišjo stopnjo gospodarske javne infrastrukture, ki z dograditvijo sistema omogoča tudi priključevanje novega območja širitve na celoten sistem. Prav tako je območje širitve umeščeno tako, da omogoča najvišjo možno raven peš dostopnosti, dostopnosti s kolesom ter dostopnosti z motornim prometom za vse obstoječe in nove prebivalce na širšem območju širitve. Medtem ko na območju občine ni zadostnih nepozidanih stavbnih zemljišč in ni razvrednotenih območij znotraj naselij in mest, kjer bi bilo možno zagotoviti nadomestitveno gradnjo za 100 stanovanjskih stavb in večstanovanjske objekte.
(11) Območje nadomestitvenih gradenj se načrtuje znotraj poselitvenega območja naselja Braslovče z Rakovljami, zato je bila pred sprejetjem sklepa o pripravi OPPN za obnovo skladno s petim odstavkom 131.a člena ZUreP-3 kot obvezna strokovna podlaga izdelana urbanistična zasnova (UZ), navedena v 4. členu tega sklepa, in katere rešitve obsegajo tudi ukrepe za prilagajanje na podnebne spremembe in omejitve, ki veljajo za ogrožena območja. Poleg tega pa je del UZ tudi strokovna ocena o tem, ali je zaradi spremembe NR in PIP potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje.
(12) Kot okvirne usmeritve za pripravo OPPN za obnovo na območju nadomestitvenih gradenj se upoštevajo strokovne podlage iz 4. člena tega sklepa, mdr. še posebej naslednja vsebina:
– Osnovno izhodišče pri pripravi zasnove na območju nadomestitvenih gradenj je umestitev cca 100 stanovanjskih stavb in štiri večstanovanjske stavbe z ustrezno prometno in zunanjo ureditvijo.
– Do lokacije trenutno vodi ožja cesta skozi naselje Rakovlje, hkrati pa je na tem območju slabo urejen dostop do osnovne šole in vrtca v južnem delu Rakovelj. Zato je ključnega pomena in nujna iz vidika stroke zagotovitev nove dovozne ceste, ki bo omogočila ustrezen dostop do novega dela naselja. Na dovozno cesto se umesti sistem slepih ulic, ki služijo za dostope do načrtovanih gradbenih parcel oziroma stavb. Ločeno od cest se umesti sistem pešpoti, ki se naveže na že obstoječe v okolici osnovne šole, hkrati pa se omogoči navezavo obstoječih delov naselja. S tem se bistveno izboljša kvaliteta bivanja obstoječim prebivalcem, vsem pa se omogoči, da imajo neoviran in varen peš dostop do športno-rekreacijskih površin pri osnovni šoli ter do na novo zasnovanih zelenih površin znotraj območja širitve.
– Na območju se umesti cca 100 gradbenih parcel, okvirnih velikosti od 500 m² do 900 m², južno od šole pa za potrebe večstanovanjske gradnje štiri gradbene parcele v velikosti cca 3000 m².
– Zaradi izredno velikega števila novih stavb v dokaj majhnem naselju Rakovlje z Braslovčami, kjer gre na ožjem območju praktično za podvojitev velikosti naselja, je velik poudarek potrebno dati zelenim površinam. Hkrati so zelene površine bistvene za zagotavljanje ustreznega odziva na klimatske spremembe, ki so ključni vzrok načrtovanih preselitev. Znotraj območja širitve se tako oblikuje obsežen zeleni pas – park, kamor se umeščajo tiste vsebine, ki jih širšem v naselju še ni. Zeleni pas se med drugim nameni tudi za zadrževanje padavinskih vod. V bližini osnovne šole je že poskrbljeno za prostočasne dejavnosti mladih, zato je potrebno na območju širitve poskrbeti predvsem za srednjo in starejšo populacijo, v prepletu z dejavnostmi za otroke. Poleg tega se predvidi drevoredna zasaditev vseh načrtovanih cest ter pešpoti. Prav tako se ozelenijo parkirne površine.
– Glede na obstoječo tipologijo gradnje, ki so je bili deležni prebivalci Letuša pred preselitvijo, mora biti tudi večina na novo zasnovanih stanovanjskih stavb prostostoječih in individualnih. Na manjšem delu je poleg tega možna gradnja vrstnih hiš oziroma dvojčkov. Glede na različno ekonomsko moč preseljencev in velikost upravičenih stroškov preselitve, je južno od osnovne šole potrebno zagotoviti večstanovanjske stavbe.
– Smiselno se upoštevajo že veljavni občinski podrobni prostorski načrti v naselju Rakovelj, in sicer:
– Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje PA15-Rakovlje zahod (Uradni list RS, št. 102/09, 28/11, 82/12, 6/18, 108/21) 
– Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja PA9 Rakovlje Terase 3 (Uradni list RS, št. 102/09) 
– Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja PA9-Rakovlje in Braslovče Terase 3 – zahod (Uradni list, št. 68/18) 
– Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del enote urejanja prostora Rakovlje: RA05-1 (ID:1649) (Uradne objave Občine Braslovče, št. 1/22). 
(13) Okvirne usmeritve iz prejšnjega odstavka se upoštevajo smiselno glede na dejanske potrebe, zato se dopustijo odstopanja od le-teh tekom nadaljnjega postopka priprave OPPN za obnovo, pri čemer je nujna izvedba južne dovozne ceste, ki mora biti zgrajena že pred pričetkom gradnje nadomestitvenih objektov oziroma se mora graditi sočasno, saj obstoječi dovoz do območja OPPN za obnovo ni primeren, niti za čas gradnje.
3. člen 
(območje in predmet načrtovanja) 
(1) Okvirno območje OPPN za obnovo obsega dve območji, območje nadomestitvenih gradenj v Rakovljah in območje preselitve dela Letuša – levi in desni breg Gmajna.
(2) Območje nadomestitvenih gradenj v Rakovljah zajema naslednja zemljišča s parcelnimi številkami:
k.o. 987 Braslovče:
424/2, 267, 245, 356, 350, 425/1, 433, 358, 343, 337, 353, 242, 347, 342/2, 346, 436, 367, 371, 195/10, 430, 421, 357, 345, 428, 354, *103/2, 425/2, 423, 370, 333, 340, 723/1, 435, 362, 195/9, 196/1, 368, 722, 360, 372, 352, 230, 339, 369, 381, 244, 349, *140, 374, 375, 422, 271, 438/3, 434, 324, 334, 246/2, 723/2, 280/3, 355, 277/2, 228/4, 373, 420, 723/11, 364, 719/3, 429, 359, 229/2, 419, 341, 328, 363, 239, 361, 228/3, 344, 229/1, 319/12, 330, 278, 426, 336, 329, 323, 365, 437, 325, 268, 377, 342/1, 241, 438/4, 348, 327, 379, 322, 319/11, 272/2, 273/1, 335, 427, 424/1, 338, 376, 332, 351, 331, 196/2, 730/2, 366, 378, 432, 326, 269, 243
k.o. 988 Spodnje Gorče:
30/4, 22/1, 30/2, 23, 19/2, 47/2, 48, 22/3, 27, 24/1, 51/3, 957, 24/2, 49, 19/1, 20
k.o. 986 Podvrh:
914/61
Območje je veliko cca 17, 3 ha.
(3) Območje preselitve dela Letuša – levi in desni breg Gmajna zajema naslednja zemljišča s parcelnimi številkami:
k.o. 984 Letuš (desni breg)
469/389, 469/267, 469/312, 469/220, 469/417, 469/207, 469/442, 469/300, 469/393, 469/445, 469/316, *242, 469/104, 469/341, 469/353, 469/313, 469/297, 469/102, 469/182, 469/468, 469/330, 469/453, 469/344, 469/246, 469/461, 469/272, 469/179, 469/187, 469/391, 469/336, 469/132, 469/170, 469/235, 469/427, 469/413, 469/275, 469/284, 469/401, 469/444, 469/428, 469/99, 469/318, 469/448, 469/193, 469/400, 469/190, 469/395, 469/338, 469/247, 469/458, 469/259, 469/348, 469/283, 469/169, 469/265, 469/349, 469/271, 469/234, 469/361, 469/362, 469/457, 469/263, 469/100, 469/425, 469/266, 469/454, 469/268, 469/310, 469/455, 469/380, 469/107, 469/208, 469/412, 469/218, 469/383, 469/277, 469/183, 469/156, 469/459, 469/359, 469/411, 469/360, 469/251, 469/397, 469/248, 469/328, 469/326, 469/186, 469/475, 469/339, 469/162, 469/105, 469/250, 469/421, 469/157, *182, 469/302, 469/476, 469/221, 469/390, 469/171, 469/274, 469/103, 469/409, 469/430, 469/327, 469/279, 469/403, 469/369, *185, 469/340, 1378/1, 469/358, 469/355, 469/257, 469/278, 469/398, 469/351, 469/346, 469/303, 469/252, 469/365, 469/249, 469/180, 469/269, 469/163, 469/323, 469/382, 469/185, 469/402, 469/184, 469/314, 469/469, 469/381, 469/317, 469/347, 469/470, 469/456, 469/172, 469/189, 469/342, 469/164, 469/451, 469/262, 469/319, 469/165, 469/324, 469/286, 469/192, 469/168, 469/356, 469/419, 469/281, 469/354, 469/106, 469/146, 469/282, 469/96, 469/205, 469/345, 469/178, 469/256, 469/158, 469/410, 469/426, 469/424, 469/450, 469/337, 469/352, 469/155, 469/270, 469/209, 469/206, 469/261, 469/447, 469/392, 469/429, 469/431, 469/325, *223, 469/188, 469/191, 469/181, 469/396, 469/260, 469/108, 469/276, 469/408, 469/420.
k.o. 984 Letuš (levi breg)
470/44, 472/25, 470/407, 470/265, 470/270, 470/454, *240, 470/150, 472/40, 470/96, 470/343, 470/351, 470/233, 470/97, 470/422, *203, 470/241, 470/94, 470/166, 470/277, 470/451, 470/4, 470/101, 472/30, 470/423, 470/298, 470/291, 470/345, 472/24, 472/28, 470/289, 470/414, 470/16, 470/236, 470/110, 470/415, 470/219, 472/31, 470/301, 470/3, 470/280, 470/417, 470/203, 470/191, 470/221, 472/29, 470/299, 470/438, 470/440, *247, 470/98, 470/91, 470/89, 470/437, 470/247, 470/123, 470/456, 470/278, 470/421, 470/275, 470/151, 470/355, 470/209, 470/225, 470/240, 470/147, 470/290, 470/179, 470/237, 470/443, 470/178, 470/445, 470/107, 470/364, 470/426, 470/146, 470/185, 470/180, 470/154, 470/412, 470/410, 470/264, 470/12, 470/362, 1387, 470/360, 470/259, 470/212, 470/121, 470/15, 470/175, 470/246, 470/305, 470/303, 470/448, 470/92, 470/162, 470/276, 470/156, 470/193, 470/45, 470/174, 470/160, 470/281, 470/136, 470/134, 470/429, 470/256, 470/243, 470/155, 470/171, 470/176, 470/242, 470/194, 470/250, 470/253, 470/428, 470/204, 470/234, 470/411, 470/457, 470/206, 470/441, 470/8, 470/152, 470/172, 472/26, 470/304, 470/17, 470/279, 470/413, 470/260, 470/452, 470/229, 472/33, 470/245, 470/449, 470/223, 470/158, 470/300, 470/282, 470/93, 470/361, 470/434, 470/450, 470/435, 470/14, 470/433, 470/350, 472/27, 470/189, 470/269, 470/293, 470/424, 470/188, 470/447, 470/112, 470/106, 470/108, 470/182, 470/255, 470/119, 470/419, 470/177, 470/99, 470/148, 470/292, 470/100, 470/145, 470/13, 470/349, 470/19, 470/129, 470/266, 470/105, 470/271, 470/436, 1370/1, 470/257, 470/230, 470/104, 472/32, 470/425, 470/118, 470/288, 470/274, 470/11, 470/239, 470/111, 470/353, 470/420, 470/418, 470/102, 470/115, 470/427, 470/416, 470/455, 470/430, 470/226, 470/344, 470/135, 470/149, 470/409, 470/205, 470/302, 470/197, 470/90, 470/249, 470/251, 470/363, 470/173, 470/442, 470/2, 470/431, 470/5.
Območje je veliko cca 21 ha.
(4) Območje obravnave je okvirno, lahko se dopolni s sosednjimi parcelami glede na boljšo prostorsko zasnovo in glede na pogoje nosilcev urejanja prostora (smiselno razširi ali zoži), vendar le, če bistveno ne spreminja vsebine tega sklepa. V nasprotnem primeru je potrebno ta sklep dopolniti.
(5) Predmet izdelave OPPN za obnovo na območju nadomestitvenih gradenj je možnost gradnje okvirno 100 individualnih in štiri večstanovanjske stavbe z vso pripadajočo komunalno, prometno in energetsko infrastrukturo. Umesti se tudi nova dovozna cesta, ki omogoča dostop do načrtovanega območja OPPN o obnovi. Podrobneje je predmet izdelave opisan v strokovnih podlagah iz 4. člena tega sklepa.
(6) Predmet izdelave OPPN za obnovo na območju preselitve je sanacija pozidanega območja in povrnitev v primarno rabo z zagotovitvijo potrebnih ukrepov za varstvo okolja, naravnih dobrin in varstvo pred poplavami.
4. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
(1) Strokovne rešitve za izvedbo OPPN za obnovo bodo temeljile na usmeritvah iz OPN in že izdelanih strokovnih podlagah:
– Urbanistična zasnova naselja Braslovče z Rakovljami s študijo variant za širitev naselja Rakovlje/kot območje za preselitve dela naselja Letuš – desni in levi breg (Gmajna) (Urbanisti d.o.o., št. pr. 279-2024, februar 2024),
– Širitev naselja Rakovlje z Braslovčami – območje za preselitve dela naselja Letuš – desni in levi breg (Gmajna) (Urbanisti d.o.o., št. pr. 277-2023, september 2023),
– Strokovna utemeljitev umestitve dovozne ceste v okviru priprave OPPN za območje za preselitve dela naselja Letuš – desni in levi breg (Gmajna) (maj 2024),
– Geološko poročilo o sestavi temeljnih tal in geoloških razmerah na območju novega OPPN Rakovlje, št. elaborata 217-8/2023 z datumom december 2023, ki ga je izdelal GEOMET d.o.o., Goručanova ulica 10, 3000 Celje.
(2) Dodatne strokovne rešitve prostorskih ureditev, predvsem iz področja celotne infrastrukture, ter ostale strokovne podlage zagotovi Občina. V postopku priprave OPPN za obnovo se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage glede na zahteve nosilcev urejanja prostora.
(3) Kot spremljajoče gradivo OPPN za obnovo se na podlagi 55. člena ZUreP-3 izdela elaborat ekonomike.
5. člen 
(vrsta postopka) 
OPPN za obnovo se pripravi in sprejme po rednem postopku ZUreP-3, pri čemer se smiselno uporabljajo določbe od 119. do 131.a člena.
6. člen 
(roki za pripravo OPPN o obnovi in njegovih posameznih faz) 
(1) Roki za pripravo OPPN za obnovo (v tabeli: OPPN) in njegovih posameznih faz so naslednji:
Faza
Rok
Nosilec
(1) Priprava izhodišč za pripravo sklepa o pripravi OPPN
Že izdelana
Občina
(2) Pridobitev mnenja ZRSVN o tem, ali bo šlo pri načrtovanju posegov v prostor za verjetno pomembne vplive na naravo 
Že pridobljeno
Občina
(3) Župan sprejme sklep o začetku priprave OPPN, objava sklepa v Uradnem listu RS, objava sklepa in mnenja ZRSVN na spletni strani občine, dodelitev identifikacijske številke prostorskega akta (MNVP)
Julij–avgust 2024
Občina
(4) Vključitev NUP v pripravo OPPN tako, da se jih zaprosi za podrobnejše usmeritve ter podatke in strokovne podlage
Avgust 2024
Občina
(5) Izdelava strokovnih podlag za pripravo OPPN
Avgust–september 2024
Izdelovalec strokovnih podlag
(6) Izdelava osnutka OPPN
September–oktober 2024
Izdelovalec OPPN
(7) Izdelava okoljskega poročila (OP)
Oktober 2024
Izdelovalec OP
(8) Objava osnutka OPPN in OP na spletni strani občine in pridobivanje mnenj NUP na osnutek OPPN 
November–december 2024
Občina
(9) Pridobivanje odločbe MOPE ali je OP ustrezno
November–december 2024
Občina
(10) Dopolnitev osnutka OPPN in OP na podlagi mnenj iz faze (8) in (9)
December 2024
Izdelovalec OPPN 
Izdelovalec OP
(11) Objava dopolnjenega osnutka OPPN in OP na spletni strani občine in javna razgrnitev ter javna obravnava (v tej fazi se javnost seznani tudi z morebitnim nasprotjem interesov – 115. člen ZUreP-3)
Januar 2025
Občina
(12) Izdelovalec pripravi predlog stališč do pripomb in predlogov javnosti, (morebitno pozivanje NUP glede stališč, če se pripomba javnosti nanaša na področje NUP, po potrebi se izvede usklajevanje interesov), občina s sklepom potrdi stališča, objava stališč na spletni strani občine
Februar 2025
Izdelovalec OPPN 
Občina
(13) Izdelava usklajenega predloga OPPN in dopolnitve OP na podlagi stališč iz faze (12)
Februar 2025
Izdelovalec OPPN 
Izdelovalec OP
(14) Sprejem OPPN z odlokom in objava v uradnem glasilu in spletni strani občine
Marec 2025
Občina
(15) Izdelava končnih izvodov OPPN in posredovanje Odloka o OPPN na MNVP
Marec 2025
Izdelovalec OPPN
(2) Okvirni predvideni roki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev v postopku lahko tudi spremenijo, razen zakonsko določenih, saj pripravljavec akta na to ne more imeti nikakršnega vpliva. Postopek se mdr. lahko podaljša tudi z možnimi dodatnimi fazami, v kolikor bi za to nastale zakonsko pogojene okoliščine, kot npr.:
– če se spremembe v predlogu OPPN nanašajo na posamezne NUP oziroma če je predlog glede na osnutek OPPN tako spremenjen, da vpliva na področje katerega od NUP, je po fazi (13) iz prehodne tabele predvidena dodatna faza: objava predloga OPPN in OP na spletni strani občine in pridobivanje mnenj NUP na predlog OPPN
– če se spremembe v predlogu OPPN nanašajo na OP, je po fazi (13) iz prehodne tabele predvidena dodatna faza: pridobivanje odločbe MOPE, ali so vplivi izvedbe OPPN na okolju sprejemljivi
– v primeru negativnih mnenj NUP na predlog OPPN, je na pobudo občinskega sveta predvidena dodatna faza: izpeljava postopka odločanja o razrešitvi nasprotja javnih interesov.
7. člen 
(državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki bodo pozvani za podajo mnenj) 
(1) Državni in lokalni nosilci urejanja prostora (NUP), ki bodo pozvani za podajo mnenj in morebitnih podrobnejših usmeritev ter podatkov in strokovnih podlag, so:
– Občina Braslovče, Braslovče 22, 3314 Braslovče
– Elektro Celje d.d., Javno podjetje za distribucijo električne energije, Vrunčeva 2a, 3000 Celje
– Simbio d.o.o., Teharska cesta 49, 3000 Celje
– JKP Žalec, Ulica Nade Cilenšek 5, 3310 Žalec
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija RS za vode, Sektor območja Savinje, Mariborska 88, 3000 Celje
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje, Lava 1, 3000 Celje
– Telemach d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 21, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za infrastrukturo, Tržaška cesta 19, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana.
(2) Pri pripravi okoljskega poročila bodo sodelovali naslednji nosilci urejanja prostora:
– Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija RS za vode, Sektor območja Savinje, Mariborska 88, 3000 Celje
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo in lovstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za hrano in ribištvo, Sektor za ribištvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana
– Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, OE Celje, Vodnikova ulica 3, 3000 Celje.
(3) V kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, ki niso našteti v tem členu, se njihove usmeritve in mnenja pridobijo v postopku.
8. člen 
(načrt vključevanja javnosti) 
(1) Občina seznani javnost s pričetkom postopka priprave OPPN o obnovi in spremljajočega gradiva na spletni strani Občine Braslovče: https:// www.braslovce.si/.
(2) Javnost se seznani s podrobnejšimi načrtovanimi rešitvami in območjem OPPN za obnovo z objavo dopolnjenega osnutka OPPN na spletni strani občine in javno razgrnitvijo dopolnjenega osnutka OPPN, ki traja najmanj 30 dni, v tem času zagotovi njegovo javno obravnavo. Javnost se seznani s krajem in časom javne razgrnitve in javne obravnave, s spletnim naslovom, kjer je dopolnjen osnutek OPPN za obnovo objavljen, z načinom dajanja pripomb in rokom za njihovo posredovanje. Občina prouči pripombe in predloge javnosti iz javne razgrnitve in javne obravnave ter do njih zavzame stališča, ki jih objavi na svoji spletni strani.
(3) Občinski svet občine sprejme OPPN o obnovi z odlokom, ki se po sprejemu javno objavi v uradnem glasilu.
(4) Dodatne seznanitve javnosti v posameznih fazah izdelave OPPN za obnovo so poleg zgoraj navedenih predvidene v tabeli v prvem odstavku 6. člena tega sklepa in se izvedejo na različne načine, kot so različne vrste javnih objav, obvestil, objav na spletnih straneh občine, lahko pa tudi z delavnicami, posveti ipd.
9. člen 
(podatki in strokovne podlage ter obveznosti udeležencev pri urejanju prostora glede njihovega zagotavljanja) 
(1) Sredstva v zvezi s financiranjem izdelave OPPN za obnovo, izdelava geodetskega načrta, elaborat ekonomike in pripravo vseh strokovnih podlag in rešitev zagotovi Občina Braslovče.
(2) Sredstva za vodenje postopka OPPN za obnovo in uradne objave zagotovi občina.
10. člen 
(celovita presoja vplivov na okolje) 
(1) Na podlagi drugega odstavka 128. člena ZUreP-3 je pridobljeno mnenje pristojnega Zavoda RS za varstvo narave, št. 3563-0050/2024-2 z dne 15. 2. 2024, da OPPN o obnovi verjetno ne bo pomembno vplival na varovana območja, zato presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe plana v naravo na varovana območja ni potrebno izvesti.
(2) Skladno s tretjim odstavkom 128. člena ZUreP-3 se bo izvedla celovita presoja vplivov na okolje za OPPN o obnovi zaradi spremembe namenske rabe prostora.
11. člen 
(določitev objave in začetek veljavnosti) 
(1) Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
(2) Ta sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Braslovče, http://www.braslovce.si/ in pošlje Ministrstvu za naravne vire in prostor.
Št. 3503-5/2023-74
Braslovče, dne 1. avgusta 2024
Župan 
Občine Braslovče 
Tomaž Žohar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti