Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/2024 z dne 16. 8. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/2024 z dne 16. 8. 2024

Kazalo

2238. Odlok o podelitvi koncesije za izvajanje 24-urne dežurne pogrebne službe v Občini Kranjska Gora, stran 6719.

  
Na podlagi 3., 6., 7., 32., 33. in 36. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN in 57/11 – ORZGJS40), 36. člena Zakona o javno-zasebnem partnerstvu (Uradni list RS, št. 127/06), 21., 29., 61. in 62. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 3. člena Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti (Uradni list RS, št. 62/16 in 3/22 – ZDeb), 10. člena Odloka o pokopališkem redu v Občini Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 103/22) ter 7. in 16. člena Statuta Občine Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 31/17) je Občinski svet Občine Kranjska Gora dne 12. 6. 2024 sprejel
O D L O K 
o podelitvi koncesije za izvajanje 24-urne dežurne pogrebne službe v Občini Kranjska Gora 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina odloka) 
(1) S tem odlokom kot koncesijskim aktom se določijo predmet in pogoji opravljanja obvezne občinske gospodarske javne službe 24-urne dežurne pogrebne službe (v nadaljevanju: javna služba) na območju Občine Kranjska Gora (v nadaljevanju: občina ali koncedent).
(2) S tem odlokom se določijo:
– dejavnosti, ki so predmet javne službe,
– območje izvajanja javne službe, uporabniki ter razmerja do uporabnikov,
– pogoji, ki jih mora izpolnjevati koncesionar,
– javna pooblastila koncesionarju,
– splošni pogoji za izvajanje javne službe in za uporabo javnih dobrin, ki se z njo zagotavljajo,
– vrsta in obseg monopola,
– začetek in čas trajanja koncesije,
– viri financiranja javne službe,
– način plačila koncesionarju,
– nadzor nad izvajanjem javne službe,
– prenehanje koncesijskega razmerja,
– organ, ki opravi izbor koncesionarja,
– organ, pooblaščen za sklenitev koncesijske pogodbe,
– druge sestavine, potrebne za določitev in izvajanje javne službe.
2. člen 
(izrazi) 
(1) Izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen, kot ga določajo državni predpisi, ki urejajo pogrebno in pokopališko dejavnost, če ni v tem odloku v skladu s predpisi drugače določeno.
(2) Pokopališki red je pokopališki red, kot ga določa Odlok o pokopališkem redu v Občini Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 103/22; v nadaljevanju: Pokopališki red).
(3) V odloku uporabljeni izrazi v slovnični obliki za moški spol se uporabljajo kot nevtralni za ženski in moški spol.
3. člen 
(uporaba predpisov) 
Za vprašanja v zvezi z izvajanjem javne službe, ki niso posebej urejena s tem odlokom, se uporabljajo državni predpisi s področja izvajanja pogrebne in pokopališke dejavnosti in vsakokrat veljavni pokopališki red.
4. člen 
(načelo pietete) 
Izvajalec javne službe mora javno službo izvajati s spoštovanjem in pieteto do pokojnikov in njihovih svojcev.
II. PREDMET JAVNE SLUŽBE 
5. člen 
(javna služba) 
(1) Javna služba obsega vsak prevoz od kraja smrti do hladilnih prostorov izvajalca javne službe ali zdravstvenega zavoda zaradi obdukcije pokojnika, odvzema organov oziroma drugih postopkov na pokojniku in nato do hladilnih prostorov izvajalca javne službe, vključno z uporabo le-teh, če zakon ne določa drugače.
(2) Izvajalec javne službe sme izročiti pokojnika le izvajalcu pogrebne dejavnosti, ki ga je izbral naročnik pogreba ali občina, če naročnika ni, na podlagi dokazil o naročilu pogreba.
III. OBMOČJE IZVAJANJA JAVNE SLUŽBE IN UPORABNIKI 
6. člen 
(območje izvajanja javne službe) 
Dejavnost javne službe se kot koncesionirana dejavnost izvaja na območju celotne občine.
7. člen 
(uporabniki storitev javne službe) 
(1) Uporabnik storitev javne službe (v nadaljevanju: uporabnik) je naročnik pogreba, ki tudi poravna stroške izvajanja javne službe.
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena je v primeru prevoza na obdukcijo naročnik obdukcije tudi plačnik stroškov javne službe v skladu s predpisi, ki urejajo mrliškopregledno službo.
(3) V primeru odvzema organov oziroma drugih postopkov na pokojniku je uporabnik storitve javne službe naročnik prevoza, ki je tudi plačnik teh storitev v skladu s predpisi, ki urejajo pridobivanje in presaditev delov človeškega telesa zaradi zdravljenja.
IV. POGOJI, KI JIH MORA IZPOLNJEVATI KONCESIONAR 
8. člen 
(pogoji, ki jih mora izpolnjevati koncesionar) 
(1) Izvajalec javne službe (v nadaljevanju: koncesionar, izvajalec javne službe ali kandidat) je lahko pravna ali fizična oseba, če izpolnjuje pogoje za izvajanje dejavnosti, ki je predmet javne službe v skladu z veljavnimi predpisi in tem odlokom.
(2) Kandidat mora v prijavi za pridobitev koncesije dokazati, da izpolnjuje vse pogoje, kot jih določa zakon, ki ureja javno službo, in sicer, da:
– je registriran za izvajanje pogrebne dejavnosti in ima, če je pravna oseba, vpisano to dejavnost v ustanovitveni akt,
– ima za izvajanje pogrebne dejavnosti zaposleni najmanj dve osebi,
– ima najmanj eno posebno vozilo za prevoz pokojnikov, ki se uporablja izključno za ta namen,
– ima najmanj en hladilni prostor za pokojnika,
– ima najmanj eno transportno krsto,
– zagotovi ustrezno zaščito zaposlenih v zvezi s higienskimi in zaščitnimi postopki pri ravnanju s pokojnikom.
(3) Kandidat mora v prijavi za pridobitev koncesije dokazati, da izpolnjuje še naslednje pogoje, in sicer, da:
– ima potrebna znanja, izkušnje in sredstva za izvajanje razpisane javne službe,
– predloži ustrezno garancijo oziroma zavarovanje za kvalitetno izvajanje javne službe in za morebitno povračilo škode koncedentu,
– ima poravnane davke, prispevke in druge dajatve ter da ni v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije in v zadnjih šestih mesecih ni imel blokiranega transakcijskega računa,
– je na pristojni organ predložil vse obračune davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih treh let od roka za oddajo ponudbe,
– ne obstajajo izključitveni razlogi, kot jih določa zakon, ki ureja javno naročanje, če ni v tem odloku drugače določeno,
– izpolnjuje druge pogoje, skladno z veljavnimi predpisi.
(4) Kandidat mora zagotavljati izpolnjevanje pogojev iz drugega odstavka tega člena na način, določen v pravilniku, ki ureja minimalne standarde in normative za izvajanje pogrebne dejavnosti.
(5) Koncesionar mora pogoje iz drugega in tretjega odstavka tega člena izpolnjevati ob prijavi in ves čas trajanja koncesijskega razmerja in koncesijske pogodbe.
(6) Ne glede na peti odstavek tega člena se v obdobju veljavnosti koncesijske pogodbe šteje, da je pogoj plačanih davkov, prispevkov in drugih dajatev ter neblokiranega računa iz tretje alineje tretjega odstavka tega člena izpolnjen, če je obdobje neplačanih davkov, prispevkov ali drugih dajatev ali blokiranega računa krajše od sedmih delovnih dni. Pogoj iz drugega stavka tega odstavka se šteje izpolnjen tudi, če sta evidentirano neplačilo davkov, prispevkov ali drugih dajatev ali blokada transakcijskega računa posledica neusklajenih državnih evidenc. Breme dokazovanja nosi koncesionar.
(7) Pogoje, ki jih mora izpolnjevati kandidat, in dokazila v zvezi s tem, bo podrobneje določil koncedent v razpisni dokumentaciji.
(8) Koncedent v razpisni dokumentaciji določi tudi merila za izbor koncesionarja v skladu s tem odlokom.
V. JAVNO POOBLASTILO IN VRSTA TER OBSEG MONOPOLA 
9. člen 
(javno pooblastilo koncesionarju) 
(1) Koncesionar pridobi javno pooblastilo za izvajanje javne službe z odločbo o podelitvi koncesije in sklenitvijo koncesijske pogodbe.
(2) Vsebina javnega pooblastila je določena v zakonu, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost in tem odloku.
10. člen 
(vrsta in obseg monopola, način njegovega preprečevanja) 
(1) Koncesionar je po pooblastilu iz 9. člena tega odloka edini in izključni izvajalec javne službe po tem odloku.
(2) Morebitno odstopanje od prejšnjega odstavka, se lahko dogovori v koncesijski pogodbi.
VI. PRAVICE IN OBVEZNOSTI KONCESIONARJA, KONCEDENTA IN UPORABNIKOV 
11. člen 
(pravice in obveznosti koncesionarja) 
(1) Koncesionar mora:
– zagotavljati kvalitetno izvajanje storitev javne službe;
– upoštevati normative in standarde, predpisane za izvajanje javne službe;
– omogočati nemoten nadzor nad izvajanjem javne službe;
– pripravljati in z občinskimi organi usklajevati predloge cen storitev javne službe;
– izvajati koncesijo s skrbnostjo dobrega strokovnjaka, v skladu z državnimi predpisi, Pokopališkim redom, tem odlokom in koncesijsko pogodbo;
– zagotavljati uporabnikom enakopravno in kontinuirano izvajanje javne službe, v javnem interesu ter ob spoštovanju pietete;
– kot dober gospodar uporabljati oziroma vzdrževati objekte, naprave in druga sredstva, ki jih potrebuje za izvajanje javne službe;
– pravočasno odgovoriti uporabnikom javne službe na njihove pobude in pritožbe;
– voditi evidence v zvezi z javno službo in izvajanjem koncesije;
– ažurno in strokovno voditi poslovne knjige;
– voditi ločen izkaz poslovnega izida po posameznih koledarskih letih in znotraj poslovnega leta, za javno službo, ki jo izvaja na območju koncedenta;
– pripraviti in koncedentu posredovati letno poročilo o izvajanju javne službe;
– obveščati pristojne organe o kršitvah;
– pridobiti soglasje za večje investicije, ki bi lahko vplivale na ceno javne službe za območje koncedenta v naslednjem obračunskem obdobju za več kot 20 % v primerjavi s ceno tekočega ali preteklega obračunskega obdobja. Če ne pridobi soglasja, koncedent ni upravičen do dviga cen zaradi takšne investicije;
– izvajati druge obveznosti v skladu z državnimi predpisi, Pokopališkim redom, tem odlokom in koncesijsko pogodbo.
(2) Koncesionar ima pravico od koncedenta in drugih pristojnih organov zahtevati prenehanje kršitve 10. člena tega odloka.
(3) Evidence v zvezi z javno službo in izvajanjem koncesije so last koncedenta in jih koncesionar ne sme zaračunati koncedentu.
(4) Natančen obseg, vsebino in način izvajanja pravic in obveznosti koncesionarja v zvezi z javno službo koncedent določi v razpisni dokumentaciji in koncesijski pogodbi.
12. člen 
(pravice in obveznosti koncedenta) 
(1) Koncedent ima pravico in obveznost:
– s svojimi predpisi določati splošne pogoje izvajanja javne službe;
– izvajati nadzor nad koncesionarjem v zvezi z izvajanjem javne službe;
– pisno obveščati koncesionarja o morebitnih ugovorih oziroma pritožbah uporabnikov;
– izvajati druge pravice in obveznosti v skladu z državnimi predpisi, Pokopališkim redom, tem odlokom in koncesijsko pogodbo.
(2) Natančen obseg, vsebino in način izvajanja pravic in obveznosti koncedenta, ki so predmet javne službe, koncedent določi v razpisni dokumentaciji in koncesijski pogodbi.
13. člen 
(pravice in obveznosti uporabnikov) 
(1) Uporabniki imajo:
– pravico in obveznost uporabljati storitve javne službe pod pogoji, določenimi z državnimi predpisi, Pokopališkim redom in tem odlokom;
– obveznost plačati storitve javne službe po cenah, določenih v skladu z državnimi predpisi, Pokopališkim redom in tem odlokom;
– pravico do pritožbe na pristojne organe, če menijo, da so kršene njihove pravice.
(2) Natančen obseg, vsebino in način izvajanja pravic uporabnikov, ki so predmet javne službe, koncedent določi v razpisni dokumentaciji in koncesijski pogodbi.
VII. ZAČETEK IN ČAS TRAJANJA KONCESIJE 
14. člen 
(začetek in trajanje koncesije) 
(1) Koncesija za izvajanje javne službe se podeli za obdobje največ osmih (8) let, pri čemer se trajanje obdobja določi v razpisni dokumentaciji in koncesijski pogodbi.
(2) Koncesijsko razmerje za izvajanje javne službe začne teči z dnem začetka veljavnosti koncesijske pogodbe in preneha na dan, ki je enak dnevu začetka veljavnosti koncesijske pogodbe v zadnjem letu njene veljavnosti oziroma na dan, kot se določi v razpisni dokumentaciji in koncesijski pogodbi, če koncesija ni podeljena za dvanajst mesečna obdobja.
(3) Koncesijska pogodba se lahko po njenem izteku podaljša iz razlogov in pod pogoji, določenimi v zakonu, tem odloku, razpisni dokumentaciji ali koncesijski pogodbi, največ do izbire novega koncesionarja oziroma do določitve novega izvajalca javne službe.
VIII. FINANCIRANJE JAVNE SLUŽBE 
15. člen 
(viri financiranja) 
(1) Javna služba se financira iz:
– cene storitve javne službe,
– proračunskih virov,
– drugih virov.
(2) Koncedent zaradi javnega interesa v korist uporabnikov storitev javne službe koncesionarju ne zaračunava koncesijske dajatve.
16. člen 
(pravila ureditve financiranja) 
(1) Koncesionar je dolžan v zvezi z izračunom, določitvijo in zaračunavanjem cen javne službe upoštevati pravila, ki jih določa uredba, ki ureja metodologijo za oblikovanje cen javne službe.
(2) Poleg uredbe iz prvega odstavka tega člena koncedent in koncesionar upoštevata določbe Pokopališkega reda v delu, v katerem ureja cene storitev javne službe, elaborate o cenah in subvencijah cen.
(3) Pravila iz prvega in drugega odstavka tega člena se lahko v okviru določb uredbe iz prvega odstavka in Pokopališkega reda podrobneje uredijo v koncesijski pogodbi.
IX. NADZOR NAD IZVAJANJEM JAVNE SLUŽBE 
17. člen 
(nadzor nad izvajanjem javne službe) 
(1) Nadzor nad izvajanjem koncesije, koncesijske pogodbe in zakonitostjo dela koncesionarja izvajata občinska uprava in Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica.
(2) Nadzor nad izvajanjem koncesijske pogodbe lahko opravlja tudi notranja revizija, zunanja revizija, neodvisna strokovna inštitucija ali nadzorni odbor koncedenta.
(3) Koncesionar mora kadarkoli med delovnim časom, osebi pristojni za nadzor, posredovati informacije o poslovanju in omogočiti vpogled v poslovne knjige in evidence v zvezi z izvajanjem koncesije.
(4) Nadzor je lahko napovedan, nenapovedan ali stalen.
(5) Nadzor mora potekati tako, da ne ovira rednega izvajanja koncesije in tretjih oseb, izvajati pa se mora praviloma le v poslovnem času koncesionarja. Izvajalec nadzora se izkaže s pooblastilom koncedenta. O nadzoru se napravi zapisnik, ki ga podpišeta koncesionar in predstavnik koncedenta.
(6) Osebe, ki izvaja nadzor, so dolžne podatke o poslovanju koncesionarja obravnavati kot poslovno skrivnost, če ne gre za informacije javnega značaja v skladu z veljavnim zakonom.
(7) Medsebojna razmerja v zvezi z izvajanjem nadzora podrobneje uredita koncedent in koncesionar s koncesijsko pogodbo.
X. PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA 
18. člen 
(načini prenehanja) 
(1) Razmerje med koncedentom in koncesionarjem preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odkupom koncesije,
– z odvzemom koncesije,
– s prevzemom javne službe v režijo.
(2) V primeru, če do poteka koncesijske pogodbe nov izvajalec še ni določen, mora dosedanji koncesionar izvajati javno službo do določitve novega izvajalca največ šest mesecev od poteka koncesijske pogodbe.
(3) Koncesionar lahko v primeru, če zaradi višje sile ali drugih razlogov ne more izvajati javne službe zaporedno več kot tri mesece, odpove koncesijsko pogodbo z odpovednim rokom šestih mesecev.
(4) Koncesionar mora koncedentu, če ob nastopu razlogov na njegovi strani ne more več izvajati javne službe in razlog ni višja sila na strani koncesionarja, kriti vse nastale stroške javne službe od datuma nastanka razloga za prenehanje izvajanja do določitve novega izvajalca, vendar največ do izteka obdobja iz drugega odstavka tega člena.
19. člen 
(prenehanje koncesijske pogodbe) 
(1) Koncesijska pogodba preneha:
– po preteku časa, za katerega je bila sklenjena,
– z razdrtjem.
(2) Razlogi in pogoji za razdrtje, odpovedni rok in druge medsebojne pravice in obveznosti ob razdrtju pogodbe se določijo v koncesijski pogodbi.
20. člen 
(odkup koncesije) 
(1) Z odkupom koncesije preneha koncesijsko razmerje tako, da koncesionar preneha opravljati javno službo, ki je predmet koncesije, koncedent pa lahko v določenem obsegu prevzame objekte in naprave, ki jih je koncesionar zgradil ali drugače pridobil za namen izvajanja koncesionirane gospodarske javne službe.
(2) Način, obseg in pogoji odkupa koncesije se določijo v koncesijski pogodbi.
21. člen 
(odvzem koncesije) 
(1) Koncedent lahko odvzame koncesijo koncesionarju, če:
– koncesionar ne začne z opravljanje javne službe v za to določenem roku,
– je v javnem interesu, da se dejavnost preneha izvajati kot javna služba ali kot koncesionirana javna služba.
(2) Pogoji odvzema se določijo v koncesijski pogodbi.
(3) V primeru odvzema koncesije po drugi alineji prvega odstavka tega člena se odškodnina koncesionarju določi v skladu s predpisi, ki urejajo razlastitev.
22. člen 
(prevzem javne službe v režijo) 
(1) Koncedent lahko prevzame javno službo v režijo.
(2) Pogoji in način prevzema se določijo v koncesijski pogodbi.
XI. NAČIN PODELITVE KONCESIJE, ORGAN, KI OPRAVI IZBOR KONCESIONARJA IN ORGAN, POOBLAŠČEN ZA SKLENITEV KONCESIJSKE POGODBE 
23. člen 
(splošno) 
(1) Javni razpis in izbira koncesionarja se izvedeta po določbah tega odloka in skladno z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe in zakonom, ki ureja javno-zasebno partnerstvo.
(2) Kandidat za pridobitev koncesije mora izpolnjevati pogoje po zakonu, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost, državnih podzakonskih aktih, Pokopališkem redu, tem odloku in razpisni dokumentaciji.
(3) Koncedent mora v postopku izbire koncesionarja zagotoviti transparentno in enakopravno obravnavanje ponudnikov.
24. člen 
(javni razpis) 
(1) Koncedent izbere koncesionarja z javnih razpisom, ki se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani občine.
(2) Vsebina javnega razpisa in razpisne dokumentacije se določi ob smiselni uporabi zakona, ki ureja javno-zasebno partnerstvo in mora vsebovati tudi pogoje in merilo za izbor koncesionarja.
(3) Merilo za izbor je ekonomsko najugodnejša ponudbena cena javne službe. Ponudbi mora kandidat predložiti elaborat, izdelan v skladu s predpisi, ki urejajo metodologijo za oblikovanje cen javne službe.
(4) Javni razpis je veljaven, če se nanj prijavi vsaj en kandidat.
(5) Če se na javni razpis ne prijavi noben kandidat, se javni razpis lahko ponovi.
(6) Koncedent si pridružuje pravico, da ne izbere nobenega kandidata, oziroma da z nobenim kandidatom ne podpiše koncesijske pogodbe, tudi če izpolnjujejo vse pogoje, vse brez povrnitve kakršne koli škode.
25. člen 
(sklep) 
Sklep o začetku postopka javnega razpisa sprejme župan.
26. člen 
(komisija) 
(1) Za vodenje postopka javnega razpisa, odpiranje prijav, njihovo strokovno presojo ter mnenje o kandidatu, ki izpolnjuje pogoje in je hkrati glede na postavljeno merilo najugodnejši, župan imenuje strokovno komisijo, ki ima predsednika in štiri člane.
(2) Vsi člani morajo imeti najmanj visokošolsko izobrazbo in delovne izkušnje s področja gospodarskih javnih služb ali javnih naročil.
(3) Po končanem pregledu in vrednotenju ponudb strokovna komisija sestavi poročilo in navede, katere ponudbe izpolnjujejo razpisane zahteve in razvrsti ponudbe tako, da je razvidno, katera izmed njih najbolj ustreza postavljenemu merilu.
(4) Komisija posreduje poročilo občinski upravi, ki izvede upravni postopek za podelitev koncesije.
27. člen 
(organ, ki opravi izbor koncesionarja) 
(1) Koncesionarja izbere občinska uprava z upravno odločbo na podlagi poročila iz četrtega odstavka 26. člena tega odloka.
(2) V postopku izbire koncesionarja imajo vsi kandidati, ki so se prijavili na javni razpis, položaj stranke v upravnem postopku.
28. člen 
(koncesijska pogodba) 
(1) Koncesijsko pogodbo v imenu koncedenta sklene župan.
(2) S koncesijsko pogodbo koncedent in koncesionar uredita vsa medsebojna razmerja v zvezi s koncesijo, tveganja, ki jih nosi posamezna pogodbena stranka in ostale pravice in obveznosti obeh pogodbenih strank skladu z veljavnimi predpisi.
(3) V koncesijski pogodbi se lahko določijo tudi pogodbene kazni za primer kršitev obveznosti koncesionarja.
XII. DRUGE SESTAVINE, POTREBNE ZA DOLOČITEV IN IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE 
29. člen 
(prenos koncesije) 
(1) Koncesionar lahko prenese izvajanje javne službe na drugo osebo samo na podlagi predhodnega dovoljenja koncedenta.
(2) Koncedent lahko v celoti ali delno prenese izvajanje javne službe samo v primerih, določenih v zakonu, ki ureja gospodarske javne službe ali zaradi razlogov, določenih v koncesijski pogodbi, drugače pa samo s soglasjem koncesionarja.
30. člen 
(višja sila) 
(1) Koncesionar mora v primeru objektivnih možnosti opravljati koncesionirano javno službo tudi ob nepredvidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile.
(2) Ob nastopu višje sile se morata koncedent in koncesionar medsebojno takoj, ko je to možno, ustno in pisno obveščati ter dogovarjati o izvajanju koncesije v pogojih višje sile.
(3) Kot višja sila se ne štejeta stavka ali bolniške odsotnosti pri koncesionarju zaposlenih delavcev.
31. člen 
(odgovornost in zavarovanje koncesionarja) 
(1) Koncesionar je odgovoren za škodo, ki jo pri izvajanju ali v zvezi z izvajanjem javne službe povzročijo uporabnikom ali drugim osebam pri njem zaposleni ljudje ali njegovi podizvajalci.
(2) Zavarovanje za škodo iz prvega odstavka tega člena ter obseg in vrsta zavarovanja se lahko določijo v razpisni dokumentaciji in koncesijski pogodbi.
32. člen 
(odgovornost koncedenta) 
Koncedent ne odgovarja za škodo, ki jo pri izvajanju javne službe povzroči koncesionar uporabnikom ali drugim osebam.
33. člen 
(začasen prevzem) 
Če koncesionar v primerih, ki so posledica ravnanja pri njem zaposlenih ljudi, ne zagotovi izvajanja javne službe, lahko njeno opravljanje začasno zagotovi koncedent s prevzemom javne službe v režijo ali na drug način, določen v koncesijski pogodbi.
XIII. KAZENSKE DOLOČBE 
34. člen 
(prekrški) 
(1) Nadzorni organ za prekrške iz tega odloka je Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica.
(2) Pri izvajanju nadzora lahko nadzorni organ iz prvega odstavka tega člena izdaja odločbe ter odreja druge ukrepe, na podlagi katerih se doseže namen tega odloka.
35. člen 
(prekrški) 
(1) Z globo 1.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki ni izvajalec iz 9. člena tega odloka, če na območju občine opravlja naloge, ki sodijo v javno službo.
(2) Z globo 500 EUR se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost.
(3) Z globo 250 EUR se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
(4) Z globo 150 EUR se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje posameznika.
XIV. KONČNE DOLOČBE 
36. člen 
(začetek postopka podelitve koncesije) 
Koncedent objavi javni razpis v roku šestih mesecev po sprejemu odloka.
37. člen 
(objava in začetek veljavnosti) 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-8/2024-1
Kranjska Gora, dne 12. junija 2024
Županja 
Občine Kranjska Gora 
Henrika Zupan 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti