Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2024 z dne 6. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2024 z dne 6. 9. 2024

Kazalo

2297. Pravilnik o izračunavanju in poročanju o stanju zalog nafte in naftnih derivatov, stran 6834.

  
Na podlagi 50. člena in za izvrševanje 68. člena Zakona o državnih blagovnih rezervah (Uradni list RS, št. 23/24) minister za gospodarstvo, turizem in šport izdaja
P R A V I L N I K 
o izračunavanju in poročanju o stanju zalog nafte in naftnih derivatov 
1. člen 
(vsebina) 
(1) Ta pravilnik določa metode in postopke izračunavanja količin varnostnih zalog nafte in naftnih derivatov (v nadaljnjem besedilu: varnostne zaloge) ter posebnih zalog nafte in naftnih derivatov (v nadaljnjem besedilu: posebne zaloge), načine vodenja statističnih poročil ter roke in način sporočanja podatkov Evropski komisiji.
(2) S tem pravilnikom se v pravni red Republike Slovenije delno prenaša Direktiva Sveta 2009/119/ES z dne 14. septembra 2009 o obveznosti držav članic glede vzdrževanja minimalnih zalog surove nafte in/ali naftnih derivatov (UL L št. 265 z dne 9. 10. 2009, str. 9), zadnjič spremenjena z Uredbo (EU) 2018/1999 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. decembra 2018 o upravljanju energetske unije in podnebnih ukrepov, spremembi uredb (ES) št. 663/2009 in (ES) št. 715/2009 Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv 94/22/ES, 98/70/ES, 2009/31/ES, 2009/73/ES, 2010/31/EU, 2012/27/EU in 2013/30/EU Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Sveta 2009/119/ES in (EU) 2015/652 ter razveljavitvi Uredbe (EU) št. 525/2013 Evropskega parlamenta in Sveta (UL L št. 328 z dne 21. 12. 2018, str. 1).
2. člen 
(zaloge nafte in naftnih derivatov) 
Dejanska raven zalog nafte in naftnih derivatov se izračuna na podlagi povprečnega dnevnega neto uvoza nafte in naftnih derivatov za zadevno število dni ali na podlagi povprečne dnevne domače porabe nafte in naftnih derivatov za zadevno število dni v skladu z merili iz 3. in 4. člena tega pravilnika.
3. člen 
(izračun uvoza naftnih derivatov v ekvivalentu surove nafte) 
(1) Povprečni dnevni neto uvoz se izračuna na podlagi ekvivalenta surove nafte uvoza v predhodnem koledarskem letu.
(2) Za obdobje od 1. januarja do 30. junija tekočega leta se povprečni dnevni neto uvoz iz prejšnjega odstavka določi na podlagi uvoženih količin v predzadnjem koledarskem letu pred zadevnim koledarskim letom.
(3) Uvoz naftnih derivatov v ekvivalentu surove nafte se določi po metodi iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
4. člen 
(izračun domače porabe v ekvivalentu surove nafte) 
(1) Povprečna dnevna domača poraba se izračuna na podlagi ekvivalenta surove nafte domače povprečne dnevne porabe v predhodnem koledarskem letu.
(2) Za obdobje od 1. januarja do 30. junija tekočega leta se povprečna dnevna domača poraba iz prejšnjega odstavka določi na podlagi porabljenih količin v predzadnjem koledarskem letu pred zadevnim koledarskim letom.
(3) Domača poraba v ekvivalentu surove nafte se določi po metodi iz Priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
5. člen 
(izračun vzdrževane ravni zalog nafte in naftnih derivatov) 
(1) Za izračun višine zalog nafte in naftnih derivatov, vzdrževanih v zadevnem trenutku, se upoštevajo podatki referenčnega leta, kot je določeno v prvem in drugem odstavku 3. in 4. člena tega pravilnika.
(2) Za izračun ravni zalog nafte in naftnih derivatov se uporabljajo naslednja pravila:
‒ nobena količina se ne sme večkrat upoštevati kot zaloga,
‒ zaloge surove nafte se zmanjšajo za štiri odstotke,
‒ zaloge primarnega bencina in naftnih derivatov za mednarodna pomorska skladišča se ne upoštevajo.
(3) Zavod, pristojen za državne blagovne rezerve (v nadaljnjem besedilu: zavod), druge naftne derivate, ki ne spadajo med izjeme po tretji alineji prejšnjega odstavka, celotno zadevno koledarsko leto knjiži v zaloge nafte in naftnih derivatov tako, da:
‒ upošteva druge zaloge nafte in naftnih derivatov, ki so opredeljeni v poglavju 3.4 priloge A k Uredbi (ES) št. 1099/2008 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 22. oktobra 2008 o statistiki energetike (UL L št. 304 z dne 14. 11. 2008, str. 1; v nadaljnjem besedilu: Uredba 1099/2008/ES), zadnjič spremenjeni z Uredbo Komisije (EU) 2024/264 z dne 17. januarja 2024 o spremembi Uredbe (ES) št. 1099/2008 Evropskega parlamenta in Sveta o statistiki energetike glede izvedbe posodobitev letnih, mesečnih in kratkoročnih mesečnih statistik energetike (UL L št. 2024/264 z dne 18. 1. 2024), in ekvivalent surove nafte izračuna tako, da količine pomnoži s faktorjem 1,065, ali
‒ vključi samo naslednje naftne derivate: motorni bencin, letalski bencin, bencinsko reaktivno gorivo (petrolejsko reaktivno gorivo ali JP4), reaktivno letalsko gorivo, druge kerozine, plinsko olje ali dizelsko gorivo (destilirano pogonsko gorivo), kurilno olje (z visoko in nizko vsebnostjo žvepla) in ekvivalent surove nafte izračuna tako, da količine pomnoži s faktorjem 1,2.
(4) Za izračun zalog nafte in naftnih derivatov se lahko upoštevajo količine, shranjene v cisternah v rafinerijah, tovornih terminalih, cisternah ob cevovodih, v baržah, obalnih tankerjih, tankerjih v pristaniščih, prostorih za zaloge na ladjah v notranji plovbi, na dnu cistern, v obliki obratnih zalog, pri velikih potrošnikih v skladu s predpisanimi obveznostmi in drugimi usmeritvami javnih organov.
(5) Količine nafte in naftnih derivatov iz prejšnjega odstavka, razen tistih, ki so shranjene v rezervoarjih rafinerij ali v cisternah ob cevovodih ali v tovornih terminalih, se ne smejo upoštevati pri izračunu ravni posebnih zalog, kadar se te ravni izračunavajo ločeno od varnostnih zalog.
(6) Pri izračunu zalog nafte in naftnih derivatov se ne upoštevajo še ne proizvedena surova nafta in količine, shranjene v naftovodih, vagonskih cisternah, prostorih za zaloge na morskih ladjah, na bencinskih črpalkah in prodajalnah, pri drugih potrošnikih, v tankerjih na morju in v obliki vojaških zalog.
(7) Zavod pri izračunu svojih zalog nafte in naftnih derivatov za deset odstotkov zmanjša vse količine, ki se upoštevajo pri izračunu.
(8) Zmanjšanje iz prejšnjega odstavka se ne uporabi pri izračunu ravni posebnih zalog, kadar se te posebne zaloge obravnavajo ločeno od varnostnih zalog.
(9) Če se posebne zaloge hranijo manj kakor 30 dni, se pri izračunu ravni varnostnih zalog zagotovi, da je vsaj ena tretjina vzdrževane ravni varnostnih zalog v obliki nafte in naftnih derivatov, sestavljenih v skladu s prvim do petim odstavkom 6. člena tega pravilnika.
6. člen 
(izračun posebnih zalog) 
(1) Posebne zaloge sestavljajo ena ali več vrst naslednjih naftnih derivatov, kot so opredeljeni v poglavju 3.4 priloge A k Uredbi 1099/2008/ES: etan, utekočinjen naftni plin, motorni bencin, letalski bencin, bencinsko reaktivno gorivo (petrolejsko reaktivno gorivo ali JP4), reaktivno letalsko gorivo, drugi kerozini, plinsko olje ali dizelsko gorivo (destilirano pogonsko gorivo), kurilno olje (z visoko in nizko vsebnostjo žvepla), beli špirit in posebni bencini, maziva, bitumen, parafinski voski, naftni koks.
(2) Zavod za referenčno leto na podlagi vrst iz prejšnjega odstavka opredeli naftne derivate, ki sestavljajo posebne zaloge, in zagotovi, da je ekvivalent porabe surove nafte v skladu s pravili iz 4. člena tega pravilnika na ozemlju Republike Slovenije vsaj 75 odstotkov domače porabe.
(3) Posebne zaloge za vsako vzdrževano vrsto naftnih derivatov ustrezajo zadevnemu številu dni povprečne dnevne porabe, ki se meri na podlagi njihovega ekvivalenta surove nafte v referenčnem letu, določenem v skladu s 4. členom tega pravilnika.
(4) Ekvivalenti surove nafte iz drugega in tretjega odstavka tega člena se izračunajo tako, da se s faktorjem 1,2 pomnoži vsota agregatov zabeležene bruto notranje dobave, kakor je opredeljena v oddelku 3.2.2.11 priloge C k Uredbi 1099/2008/ES, za produkte, ki so uporabljeni ali jih to zadeva.
(5) Mednarodna pomorska skladišča se pri izračunu posebnih zalog ne upoštevajo.
7. člen 
(biogoriva in aditivi) 
(1) Biogoriva in aditivi se pri izračunu obveznosti vzdrževanja varnostnih in posebnih zalog upoštevajo le, če so primešani zadevnim naftnim derivatom.
(2) Pri izračunavanju dejansko vzdrževanih ravni varnostnih in posebnih zalog se biogoriva in aditivi upoštevajo, kadar:
‒ se mešajo z zadevnimi naftnimi derivati ali
‒ se vzdržujejo na ozemlju Republike Slovenije in če se bodo mešali z naftnimi derivati, ki se vzdržujejo kot varnostne in posebne zaloge in se bodo uporabljali v prevozu.
8. člen 
(statistična poročila o varnostnih zalogah) 
(1) Zavod vodi mesečna statistična poročila o dejanski ravni varnostnih zalog na zadnji dan koledarskega meseca.
(2) Zavod v poročilu navede, zakaj je osnova za izračun število dni neto uvoza ali število dni domače porabe, in opredeli, katera metoda iz tretjega odstavka 5. člena tega pravilnika je bila uporabljena pri izračunu varnostnih zalog.
(3) Zavod za varnostne zaloge, ki se na ozemlju Republike Slovenije hranijo za druge države članice Evropske unije ali njihove osrednje organe za vzdrževanje varnostnih zalog, pripravi poročilo o varnostnih zalogah glede na vrsto in količino varnostnih zalog na zadnji dan koledarskega meseca, pri čemer v poročilu navede ime države članice Evropske unije ali osrednji organ za vzdrževanje varnostnih zalog, ki ga je ta država članica Evropske unije vzpostavila.
(4) Zavod vodi statistična poročila o varnostnih zalogah, ki se za Republiko Slovenijo hranijo v drugih državah članicah Evropske unije ali pri njihovih osrednjih organih za vzdrževanje zalog, na zadnji dan obdobja, na katero se poročilo nanaša. V poročilu navede, ali gre za zaloge, prenesene na zahtevo enega ali več gospodarskih subjektov, ali za zaloge, vzdrževane na zahtevo Republike Slovenije ali zahtevo osrednjega organa za vzdrževanje zalog.
(5) Zavod pošlje Evropski komisiji statistična poročila o ravni varnostnih zalog v 55 dneh po mesecu, na katerega se poročilo nanaša.
(6) Zavod na zahtevo Evropske komisije pošlje statistična poročila o ravni varnostnih zalog v dveh mesecih po zahtevi.
9. člen 
(statistična poročila o posebnih zalogah) 
(1) Zavod vodi mesečna statistična poročila o posebnih zalogah na zadnji dan koledarskega meseca za vsako vrsto naftnih derivatov.
(2) Zavod v poročilu natančno opredeli količino in število dni povprečne porabe v referenčnem koledarskem letu, na katero se nanašajo te posebne zaloge.
(3) Če se posebne zaloge vzdržujejo tudi zunaj ozemlja Republike Slovenije, v drugih državah članicah Evropske unije ali pri osrednjem organu za vzdrževanje varnostnih zalog, ki ga je ta država članica Evropske unije vzpostavila, zavod v poročilu podrobno opredeli te posebne zaloge.
(4) Zavod vodi statistična poročila glede na vrsto in količino posebnih zalog, ki se na ozemlju Republike Slovenije vzdržujejo za druge države članice Evropske unije ali njihove osrednje organe za vzdrževanje zalog, pri čemer v poročilu navede tudi državo članico Evropske unije ali osrednji organ za vzdrževanje varnostnih zalog, ki ga je ta država članica Evropske unije vzpostavila.
(5) Zavod pošlje Evropski komisiji dokončna statistična poročila o dejanski ravni posebnih zalog v koledarskem mesecu, ki sledi mesecu, na katerega se poročila nanašajo.
(6) Zavod na zahtevo Evropske komisije nemudoma pošlje statistična poročila o dejanski ravni posebnih zalog.
KONČNI DOLOČBI 
10. člen 
(prenehanje uporabe) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o izračunavanju in poročanju o stanju rezerv nafte in naftnih derivatov (Uradni list RS, št. 102/12, 11/15, 25/19 in 23/24 – ZBR-1).
11. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-82/2024/10
Ljubljana, dne 22. avgusta 2024
EVA 2024-2180-0009
Matjaž Han 
minister 
za gospodarstvo, turizem in šport 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti