Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2024 z dne 10. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2024 z dne 10. 9. 2024

Kazalo

2335. Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center za dopisno izobraževanje Univerzum, stran 6943.

  
Na podlagi 3. člena Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96, 36/00 – ZPDZC in 127/06 – ZJZP), tretjega odstavka 27. člena Zakona o izobraževanju odraslih (Uradni list RS, št. 6/18, 189/20 – ZFRO in 16/24 – ZOsn-K) in 6. člena ter šestega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 – ZUKN, 8/12, 21/13, 47/13 – ZDU-1G, 65/14, 55/17 in 63/22) je Vlada Republike Slovenije sprejela
S K L E P 
o ustanovitvi javnega zavoda Center za dopisno izobraževanje Univerzum 
I. UVODNA DOLOČBA 
1. člen 
(namen ustanovitve) 
Javni zavod Center za dopisno izobraževanje Univerzum (v nadaljnjem besedilu: javni zavod) se ustanovi za izvajanje javne službe na področju izobraževanja odraslih.
II. STATUSNE DOLOČBE 
2. člen 
(ustanoviteljstvo) 
(1) Ustanovitelj javnega zavoda je Republika Slovenija, ustanoviteljske pravice in obveznosti v imenu Republike Slovenije izvršuje Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada).
(2) Javni zavod je pravni naslednik javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Center za dopisno izobraževanje Univerzum, ki je bil ustanovljen z Odlokom o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Center za dopisno izobraževanje Univerzum (št. 022-01/92-5/7-3 z dne 27. februarja 1992).
3. člen 
(ime in sedež javnega zavoda) 
(1) Ime javnega zavoda: Center za dopisno izobraževanje Univerzum.
(2) Skrajšano ime: CDI Univerzum.
(3) Sedež javnega zavoda: Ljubljana.
(4) Poslovni naslov javnega zavoda: Grošljeva ulica 4, Ljubljana.
4. člen 
(pečat in znak javnega zavoda) 
(1) Javni zavod ima pečat okrogle oblike s premerom 35 mm in pečat s premerom 20 mm z grbom Republike Slovenije v njuni sredini. Na obodu sta izpisana ime in sedež javnega zavoda.
(2) Znak in grafična oblika imena javnega zavoda se določita s statutom.
III. DEJAVNOST JAVNEGA ZAVODA 
5. člen 
(javna služba) 
(1) Javni zavod v skladu z uredbo, ki ureja standardno klasifikacijo dejavnosti, opravlja dejavnosti, ki se izvajajo kot javna služba, na teh področjih:
1. O/84.120 – Urejanje zdravstva, izobraževanja, kulturnih in drugih socialnih storitev, razen obvezne socialne varnosti,
2. P/85.200 – Osnovnošolsko izobraževanje,
3. P/85.310 – Srednješolsko splošno izobraževanje,
4. P/85.320 – Srednješolsko poklicno in strokovno izobraževanje,
5. P/85.590 – Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje,
6. P/85.600 – Pomožne dejavnosti za izobraževanje,
7. R/91.011 – Dejavnost knjižnic.
(2) Naloge javnega zavoda v okviru dejavnosti iz prejšnjega odstavka so izvajanje programa osnovne šole za odrasle in svetovalna dejavnost pri:
1. vključevanju v program osnovne šole za odrasle in pri nadaljevanju izobraževalne poti,
2. vključevanju v javnoveljavne izobraževalne programe za odrasle, po katerih se ne pridobi javnoveljavna izobrazba,
3. vključevanju v neformalne izobraževalne programe za odrasle,
4. ugotavljanju in dokumentiranju znanja, spretnosti in veščin, pridobljenih v neformalnem izobraževanju in priložnostnem učenju na podlagi dokumentacije, in sicer za osebnostni razvoj, nadaljnje izobraževanje in vključitev na trg dela, ter
5. samostojnem učenju.
(3) V okviru dejavnosti iz prejšnjega odstavka javni zavod opravlja tudi druge naloge, določene z zakoni in drugimi predpisi, ki urejajo področje izobraževanja odraslih.
6. člen 
(druge dejavnosti) 
(1) Druge dejavnosti, namenjene opravljanju dejavnosti, za katere je ustanovljen javni zavod ali jih opravlja zaradi gospodarne rabe premoženja, ki ga ima v uporabi ali upravljanju, so določene v Prilogi, ki je kot priloga sestavni del tega sklepa.
(2) Javni zavod lahko izvaja prodajo blaga in storitev na trgu le, če z njenim izvajanjem zagotavlja najmanj pokritje vseh odhodkov, povezanih s to dejavnostjo.
IV. NOTRANJA ORGANIZIRANOST IN ORGANI JAVNEGA ZAVODA 
7. člen 
(notranja organiziranost) 
Podrobnejša organiziranost javnega zavoda se določi s statutom.
8. člen 
(organi) 
(1) Organi javnega zavoda so:
1. svet zavoda,
2. direktor.
(2) Strokovna organa javnega zavoda sta:
1. andragoški zbor,
2. strokovni aktiv.
(3) Javni zavod ima lahko tudi druge organe za posamezna strokovna področja, ki jih določi s statutom.
9. člen 
(sestava sveta zavoda) 
Javni zavod upravlja svet zavoda, ki ga sestavlja pet članov, od katerih:
1. dva predstavnika ustanovitelja imenuje vlada na predlog ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje;
2. enega predstavnika uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti izvolijo udeleženci izobraževanja odraslih v javnem zavodu;
3. dva predstavnika delavcev izvolijo delavci javnega zavoda na neposrednih in tajnih volitvah.
10. člen 
(imenovanje predstavnikov ustanovitelja) 
(1) Predstavnika ustanovitelja, ki ju imenuje vlada, se izbereta na podlagi javnega poziva, ki ga na osrednjem spletnem mestu državne uprave objavi ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje. Kot prednostno merilo za izbiro kandidatov se v javnem pozivu, ki ga ministrstvo objavi na osrednjem spletnem mestu državne uprave, določi, da je kandidat strokovnjak s področja javne službe, ki jo izvaja javni zavod, ali upravljanja javnih zavodov. Kandidat za predstavnika ustanovitelja v svetu zavoda je lahko član v največ treh organih nadzora ali upravljanja pravnih oseb, v katerih pravice in obveznosti ustanovitelja izvršuje vlada. Če je kandidat za predstavnika ustanovitelja javni uslužbenec, zaposlen v državnem organu, je lahko član v največ dveh organih nadzora pravnih oseb, v katerih pravice in obveznosti ustanovitelja izvršuje vlada. Podrobnejši pogoji, ki jih morajo izpolnjevati kandidati, se lahko določijo v javnem pozivu.
(2) Po končanem javnem pozivu iz prejšnjega odstavka ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, pripravi predlog za imenovanje predstavnikov ustanovitelja v svetu zavoda in ga predloži v odločanje vladi.
(3) Če se na javni poziv ne prijavi dovolj kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje iz javnega poziva, in je treba zagotoviti nemoteno delovanje sveta zavoda, ministrstvo iz prvega odstavka tega člena vladi predlaga v imenovanje kandidata brez ponovljenega javnega poziva. V tem primeru ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, pripravi predlog za imenovanje predstavnika ustanovitelja v svetu zavoda in ga predloži v odločanje vladi.
11. člen 
(odgovornost članov sveta zavoda in sodelovanje predstavnikov ustanovitelja z ministrstvom) 
(1) Pred imenovanjem sta člana sveta zavoda, ki sta predstavnika ustanovitelja, opozorjena, da za svoje delo odgovarjata v skladu s splošnimi pravili o civilni in kazenski odgovornosti.
(2) Ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, zagotovi članoma sveta zavoda, ki sta predstavnika ustanovitelja, vsaj enkrat letno usposabljanje v obliki posredovanja gradiva o zakonodaji s področja javnih zavodov, sistemu upravljanja in financiranju javnih zavodov. To ministrstvo objavi na osrednjem spletnem mestu državne uprave, kjer člana sveta zavoda obvešča tudi o drugih aktualnih temah.
(3) Člana sveta zavoda, ki sta predstavnika ustanovitelja, obveščata pristojno ministrstvo o sklicu in dnevnem redu seje sveta zavoda ter o sprejetih sklepih.
12. člen 
(redne volitve predstavnikov delavcev in predstavnika udeležencev izobraževanja odraslih) 
(1) Delavci javnega zavoda volijo svoja predstavnika z enotne volilne liste. Pravico voliti in biti voljen imajo vsi zaposleni v javnem zavodu, razen direktorja.
(2) Svet zavoda tekočega sklica sprejme sklep o razpisu volitev predstavnikov delavcev v svet zavoda, imenuje volilno komisijo in razpiše volitve predstavnikov delavcev v svet zavoda.
(3) Podrobnejša pravila glede volitev, nadomestnih volitev in predčasnih razrešitev predstavnikov delavcev in predstavnika udeležencev izobraževanja odraslih v javnem zavodu se določijo s statutom.
13. člen 
(mandat in konstituiranje sveta zavoda) 
(1) Mandat sveta zavoda traja štiri leta. Člani sveta zavoda so po poteku tega lahko ponovno imenovani ali izvoljeni.
(2) Svet zavoda se konstituira, ko je imenovana ali izvoljena večina članov in se je iztekel mandat sveta prejšnjega sklica. Svetu zavoda začne teči mandat z dnem konstituiranja ne glede na to, kdaj je bil imenovan ali izvoljen posamezni član. Članu sveta, ki je bil imenovan ali izvoljen po konstituiranju sveta zavoda, se izteče mandat, ko se izteče tekoči mandat sveta zavoda.
(3) Konstitutivno sejo sveta zavoda skliče direktor v 30 dneh od izpolnitve pogojev za konstituiranje sveta zavoda. Člani sveta zavoda na konstitutivni seji med seboj izvolijo predsednika in njegovega namestnika.
14. člen 
(odločanje sveta zavoda) 
(1) Svet zavoda odloča z večino glasov vseh članov. Praviloma glasuje javno, tajno pa o zadevah, za katere tako določa poslovnik sveta zavoda, in posameznih zadevah, za katere se tak način glasovanja določi na posamezni seji sveta zavoda.
(2) Svet zavoda lahko določi podrobnejša pravila za svoje delovanje s poslovnikom.
15. člen 
(predčasno prenehanje mandata članom sveta zavoda) 
(1) Članu sveta zavoda preneha mandat pred potekom dobe, za katero je bil imenovan oziroma izvoljen, če:
1. je imenovan na funkcijo, ki ni združljiva s članstvom v svetu zavoda;
2. odstopi;
3. izgubi status, v katerem je izvoljen, ali
4. je razrešen.
(2) Svet zavoda na podlagi obvestila organa, pristojnega za imenovanje, da je imenovani član razrešen, pisne odstopne izjave člana ali poročila volilne komisije o izidu glasovanja o razrešitvi ali ugotovitve teh dejstev sprejme ugotovitveni sklep o prenehanju mandata člana v svetu zavoda in dnevu prenehanja.
16. člen 
(postopek imenovanja in volitev nadomestnih članov sveta zavoda) 
(1) Ko svet zavoda ugotovi, da je članu sveta zavoda prenehal mandat, v osmih dneh razpiše nadomestne volitve, če preneha mandat predstavniku delavcev.
(2) Če preneha mandat predstavniku ustanovitelja, direktor o tem takoj obvesti ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, in pozove, naj izpelje postopek imenovanja nadomestnega člana.
(3) Če preneha mandat predstavniku uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti, direktor o tem takoj obvesti volilno telo, pristojno za izvolitev, in ga pozove, naj izpelje postopek izvolitve nadomestnega člana.
(4) Za nadomestne volitve se smiselno uporabljajo določbe tega sklepa, ki se nanašajo na redne volitve.
(5) Ne glede na prvi, drugi in tretji odstavek tega člena nadomestnih volitev oziroma imenovanj ni treba izvesti, če je prenehal mandat manj kot tretjini članov sveta zavoda in je do izteka mandata sveta zavoda manj kot šest mesecev.
17. člen 
(pristojnosti sveta zavoda) 
(1) Svet zavoda:
1. imenuje in razrešuje direktorja,
2. sprejema statut in splošne akte javnega zavoda, če za njihovo sprejetje ni pristojen direktor;
3. sprejema letni program dela in finančni načrt ter poročilo o njuni uresničitvi;
4. sprejema razvojni program in spremlja njegovo izvajanje;
5. odloča o pritožbah v zvezi s statusom udeleženca kot drugostopenjski organ;
6. odloča o pritožbah v zvezi s pravicami, obveznostmi in odgovornostmi delavcev iz delovnega razmerja;
7. obravnava zadeve, ki mu jih predložijo organi javnega zavoda za izobraževanje odraslih ali drugi pristojni organi;
8. obravnava pobude delavcev in reprezentativnega sindikata;
9. daje mnenje ali soglasje k predlogu akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, v skladu s tem sklepom in
10. opravlja druge naloge, določene z zakonom in tem sklepom.
(2) Svet zavoda mora k statutu pridobiti soglasje ustanovitelja, k letnemu programu dela, finančnemu načrtu ter poročilu o njunem izvrševanju pa soglasje ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje.
18. člen 
(direktor) 
(1) Direktor je poslovodni organ in andragoški vodja javnega zavoda.
(2) Direktor vodi, zastopa in predstavlja javni zavod ter je odgovoren za zakonitost njegovega poslovanja. Opravlja te naloge:
1. organizira, načrtuje in vodi delo javnega zavoda;
2. imenuje in razrešuje vodjo izobraževalnega področja;
3. pripravlja predlog letnega programa dela in finančnega načrta javnega zavoda ter predlog poročila o njuni uresničitvi in je odgovoren za njuno izvedbo;
4. pripravlja predlog razvojnega programa javnega zavoda;
5. je odgovoren za uresničevanje pravic udeležencev izobraževanja v javnem zavodu;
6. vodi delo andragoškega zbora;
7. spodbuja oziroma zagotavlja strokovno izobraževanje in izpopolnjevanje zaposlenih in zunanjih sodelavcev javnega zavoda;
8. organizira mentorstvo za pripravnike;
9. prisostvuje pri delu strokovnih in drugih delavcev, spremlja njihovo delo in jim svetuje;
10. predlaga napredovanje strokovnih delavcev v nazive;
11. zagotavlja izvrševanje odločb državnih organov;
12. sprejema akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest ter druge interne splošne akte v okviru svojih pristojnosti delodajalca in zakonitega zastopnika;
13. izvršuje pravice in dolžnosti delodajalca;
14. je odgovoren za presojanje in razvijanje kakovosti in pripravo letnega poročila o samoevalvaciji javnega zavoda;
15. opravlja še druge naloge v skladu z zakoni in drugimi predpisi.
(3) Pred sprejetjem akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, ki pomeni povečanje potrebnih finančnih sredstev, mora direktor na podlagi predhodnega mnenja sveta zavoda pridobiti soglasje ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje. Ministrstvo odloči o soglasju najpozneje v 30 dneh. Če ne odloči o soglasju v roku iz prejšnjega stavka, se šteje, da je soglasje dano.
(4) Če sprememba akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest ne pomeni povečanja potrebnih finančnih sredstev, pridobi direktor pred sprejetjem akta soglasje sveta zavoda.
(5) Direktor je za svoje delo odgovoren svetu zavoda in ustanovitelju.
(6) Direktor mora pri svojem delu ravnati nepristransko in s skrbnostjo dobrega strokovnjaka. Javnemu zavodu odgovarja za škodo, ki jo je povzročil s svojim nevestnim ali protipravnim ravnanjem.
(7) Direktor lahko za nadomeščanje v času svoje odsotnosti ali opravljanje določenih nalog iz drugega odstavka tega člena pisno pooblasti strokovnega delavca javnega zavoda.
19. člen 
(imenovanje direktorja) 
(1) Direktorja imenuje svet zavoda, na podlagi izvedenega javnega razpisa. Svet zavoda si mora pred odločitvijo o izbiri kandidata za direktorja o vseh kandidatih, ki izpolnjujejo pogoje, pridobiti mnenji andragoškega zbora in ustanovitelja.
(2) Mandat direktorja traja pet let. Po izteku tega je lahko direktor ponovno imenovan.
(3) Za direktorja je lahko imenovan, kdor:
1. ima izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje, ali raven izobrazbe, pridobljeno po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi druge stopnje;
2. ima pedagoško-andragoško izobrazbo v skladu z zakonom, ki ureja organizacijo in financiranje vzgoje in izobraževanja;
3. ima opravljen strokovni izpit s področja vzgoje in izobraževanja;
4. ima najmanj pet let delovnih izkušenj, od tega najmanj tri leta v izobraževanju odraslih;
5. izpolnjuje druge pogoje, določene s predpisi.
20. člen 
(razrešitev direktorja) 
(1) Direktor je lahko razrešen pred potekom časa, za katerega je imenovan, če:
1. pri svojem delu ne ravna v skladu s predpisi in splošnimi akti javnega zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov javnega zavoda oziroma ustanovitelja ali ravna v nasprotju z njimi;
2. s svojim nevestnim ali nepravilnim delom povzroči javnemu zavodu večjo škodo,
3. zanemarja ali malomarno opravlja svoje dolžnosti, tako da nastanejo ali bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanju dejavnosti javnega zavoda;
4. nastane kateri od razlogov, ko po predpisih o delovnih razmerjih direktorju preneha delovno razmerje po samem zakonu, ali
5. sam zahteva razrešitev.
(2) Svet zavoda mora pred sprejetjem odločitve o razrešitvi na podlagi 1., 2. in 3. točke prejšnjega odstavka seznaniti direktorja o razlogih za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izjavi.
(3) Svet zavoda s predlogom za razrešitev seznani andragoški zbor.
(4) Svet zavoda obrazložen predlog za razrešitev direktorja pošlje v mnenje ustanovitelju. Svetu ni treba zaprositi za mnenje ustanovitelja, če se direktorja razreši na podlagi 4. in 5. točke prvega odstavka. V tem primeru svet o razrešitvi direktorja obvesti ustanovitelja.
21. člen 
(vršilec dolžnosti) 
(1) Če direktorju preneha funkcija pred iztekom mandata ali mu poteče mandat pred izbiro novega direktorja ali če ta ne nastopi funkcije, svet zavoda brez javnega razpisa in brez soglasja ustanovitelja imenuje vršilca dolžnosti direktorja, in sicer izmed strokovnih delavcev javnega zavoda oziroma izmed prijavljenih kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje za strokovnega delavca v skladu z zakonom, ki ureja izobraževanje odraslih.
(2) Vršilec dolžnosti direktorja je lahko imenovan največ za eno leto. Pod pogoji, ki jih določa zakon, ki ureja izobraževanje odraslih, lahko ista oseba opravlja funkcijo vršilca dolžnosti direktorja največ dvakrat zaporedoma.
22. člen 
(strokovna organa) 
(1) Strokovna organa javnega zavoda sta andragoški zbor in strokovni aktiv.
(2) Naloge in pristojnosti, način izvolitve in trajanje mandatov strokovnih organov iz prejšnjega odstavka se uredijo s statutom.
(3) Andragoški zbor in strokovni aktiv sprejmeta poslovnik o svojem delovanju.
V. PREMOŽENJE IN FINANCIRANJE JAVNEGA ZAVODA 
23. člen 
(ustanovitveno premoženje) 
Za opravljanje dejavnosti uporablja javni zavod premoženje v obsegu, ki ga je upravljal Center za dopisno izobraževanje Univerzum in izkazal v bilanci na dan 31. decembra 2023.
24. člen 
(viri financiranja) 
(1) Dejavnosti javnega zavoda se financirajo iz državnega proračuna, s prodajo storitev in blaga na trgu, iz donacij in drugih virov.
(2) Javni zavod posluje prek podračuna, odprtega pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila.
25. člen
(financiranje dejavnosti) 
(1) Ustanovitelj zagotavlja javnemu zavodu sredstva za opravljanje nalog javne službe iz 5. člena tega sklepa v skladu s predpisi ter splošnimi in posamičnimi izvršilnimi akti pristojnih organov.
(2) Obseg in višina sredstev, ki jih ustanovitelj zagotavlja javnemu zavodu iz državnega proračuna za izvajanje nalog iz prejšnjega odstavka, se določi z letno pogodbo o financiranju, ki jo javni zavod sklene z ministrstvom, pristojnim za vzgojo in izobraževanje.
(3) Javni zavod prihodke in odhodke javne službe ter tržne dejavnosti vodi ločeno v skladu z veljavnimi finančnimi predpisi.
26. člen 
(uporaba in upravljanje stvarnega premoženja) 
Javni zavod s stvarnim premoženjem ustanovitelja, ki ga ima v uporabi ali v upravljanju, ravna s skrbnostjo dobrega gospodarja in v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s stvarnim premoženjem države.
27. člen 
(obseg odgovornosti javnega zavoda) 
(1) Javni zavod je odgovoren za svoje obveznosti do višine denarnih sredstev, s katerimi razpolaga pri izvajanju svoje dejavnosti, ne glede na njihov vir.
(2) Za obveznosti iz drugih dejavnosti jamči javni zavod s prihodki iz lastne dejavnosti.
28. člen 
(obseg odgovornosti ustanovitelja) 
(1) Ustanovitelj je odgovoren za obveznosti javnega zavoda, povezane z izvajanjem javne službe, do višine sredstev, ki jih zagotavlja javnemu zavodu v skladu s 25. členom tega sklepa.
(2) Ustanovitelj ne odgovarja za obveznosti javnega zavoda iz drugih dejavnosti, ki jih ta opravlja za druge naročnike ali izvajanja tržne dejavnosti.
29. člen 
(poraba presežka prihodkov in kritje primanjkljaja) 
(1) Način kritja presežka odhodkov nad prihodki ali porabe presežka prihodkov nad odhodki določi javni zavod v svojem letnem finančnem načrtu, za katerega mora pridobiti soglasje v skladu s predpisi.
(2) Pri odločanju o kritju presežka odhodkov nad prihodki ali porabi presežka prihodkov nad odhodki se upoštevajo zakon, ki ureja javne finance, zakon, ki ureja fiskalno pravilo, in drugi predpisi.
(3) Presežek prihodkov nad odhodki, ki jih pridobi s prodajo proizvodov in storitev, ustvarjenih z opravljanjem dejavnosti v skladu s tem sklepom, javni zavod uporablja za namen, določen v aktih njegovega poslovanja, v skladu s predpisi.
30. člen 
(nadzor nad delom) 
(1) Delo javnega zavoda nadzira ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje.
(2) Finančno poslovanje javnega zavoda nadzirata ministrstvo, pristojno za finance, in Računsko sodišče Republike Slovenije.
31. člen 
(pooblastila v pravnem prometu) 
(1) Javni zavod samostojno nastopa v pravnem prometu v okviru dejavnosti, določenih s tem sklepom.
(2) Javni zavod mora pred sklenitvijo pravnega posla o brezplačni pridobitvi stvarnega premoženja pridobiti soglasje ustanovitelja.
32. člen 
(vodenje računovodskih evidenc in poslovne dokumentacije) 
(1) Javni zavod vodi poslovne knjige ter izdela letna poročila in druga finančna poročila v skladu s predpisi o računovodstvu in finančnem poslovanju pravnih oseb javnega prava in navodili pristojnih organov ustanovitelja.
(2) Javni zavod pripravi letna poročila o izvajanju dejavnosti v skladu s predpisi ali izvršilnimi akti pristojnih organov in jih predloži pristojnim organom ustanovitelja.
(3) Javni zavod vodi računovodske evidence in izdela letna poročila o finančnem poslovanju v skladu s predpisi o računovodstvu in finančnem poslovanju pravnih oseb javnega prava in navodili ustanovitelja.
VI. JAVNOST DELA IN POSLOVNA TAJNOST 
33. člen 
(javnost dela) 
(1) Delo javnega zavoda je javno. Javnost o delu javnega zavoda obvešča direktor ali oseba, ki jo ta pooblasti.
(2) Javnost dela javnega zavoda se zagotavlja s poročili, ki jih javni zavod javno objavi. O posameznih zadevah v javnem interesu javni zavod obvešča javnost sproti.
34. člen 
(varovanje poslovne skrivnosti in osebnih podatkov) 
(1) Direktor in drugi delavci ter člani organov javnega zavoda morajo varovati listine in podatke, do katerih imajo dostop ali so z njimi seznanjeni in ki so določeni za poslovno skrivnost ali vsebujejo osebne podatke, v skladu s predpisi.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka morajo varovati poslovno skrivnost tudi po prenehanju delovnega razmerja ali članstva v organu javnega zavoda.
(3) Za poslovno skrivnost se štejejo podatki in dokumenti, ki:
1. so z zakonom in drugimi predpisi določeni kot poslovna skrivnost;
2. jih pristojni organ javnega zavoda določi kot poslovno skrivnost v skladu s predpisi;
3. jih kot poslovno skrivnost javnemu zavodu pošlje ali sporoči pristojni organ ali druga organizacija.
(4) Dokumente, ki vsebujejo informacijo javnega značaja, predloži prosilcu v skladu s predpisi direktor ali oseba, ki jo ta pooblasti.
VII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI 
35. člen 
(tekoči mandati organov javnega zavoda) 
Mandati organov javnega zavoda se nadaljujejo do njihovega izteka.
36. člen 
(veljavnost splošnih aktov) 
Javni zavod uskladi splošne akte javnega zavoda z določbami tega sklepa v šestih mesecih po njegovi uveljavitvi.
37. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z uveljavitvijo tega sklepa preneha veljati Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Center za dopisno izobraževanje Univerzum (št. 022-01/92-5/7-3 z dne 27. februarja 1992).
38. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-240/2024
Ljubljana, dne 5. septembra 2024
EVA 2023-3350-0041
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti