Uradni list

Številka 89
Uradni list RS, št. 89/2024 z dne 18. 10. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 89/2024 z dne 18. 10. 2024

Kazalo

2709. Pravilnik o sofinanciranju delovanja zimskih centrov v Občini Kranjska Gora, stran 8597.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 11/14 – popr., 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE in 62/24 – odl. US) in na podlagi 16. člena Statuta Občine Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 31/17) je Občinski svet Občine Kranjska Gora na 13. seji dne 9. 10. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju delovanja zimskih centrov v Občini Kranjska Gora 
I. SPLOŠNI DOLOČBI 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa pogoje in merila za namen sofinanciranja delovanja zimskih centrov v Občini Kranjska Gora.
V pravilniku uporabljeni izrazi zapisani v slovnični obliki za moški spol, se uporabljajo kot nevtralni za ženski in moški spol.
2. člen 
(namen sofinanciranja) 
Finančna pomoč je namenjena delnemu pokrivanju stroškov delovanja zimskih centrov.
3. člen 
(upravičenci do sofinanciranja) 
Do sofinanciranja po tem pravilniku so upravičeni upravljalci:
– smučišča na območju Občine Kranjska Gora;
– območje s tekaškimi programi na območju Občine Kranjska Gora;
– drsališča na območju Občine Kranjska Gora.
4. člen 
(dodelitev sredstev) 
(1) Oseba, ki jo je župan pooblastil za sprejetje odločitve o dodelitvi sredstev, izda odločbe o izboru prejemnikov sredstev na podlagi predloga, ki ga pripravi komisija, imenovana s strani župana.
(2) Zoper odločitev iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec vloži pritožbo županu v roku 8 dni od prejema odločbe. Odločitev župana je dokončna.
(3) Medsebojne obveznosti med občino in prejemnikom pomoči se uredijo s pogodbo.
(4) Datum dodelitve pomoči je datum pravnomočnosti odločbe.
5. člen 
Upravičencem se sredstva iz proračuna občine izplačajo na podlagi zahtevka upravičenca.
6. člen 
(splošna določila de minimis Uredbe Komisije (EU) št. 2023/2831)
(1) Do de minimis pomoči v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 niso upravičena podjetja dejavna v:
– primarni proizvodnji ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture;
– predelavi in trženju ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine proizvodov, nabavljenih ali danih na trg;
– primarni proizvodnji kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti;
– predelavi in trženju kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti, v enem od naslednjih primerov: (i) kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene oziroma količine takih proizvodov, ki so nabavljeni od primarnih proizvajalcev ali jih je na trg dalo zadevno podjetje; (ii) kadar je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce.
(2) Če je podjetje dejavno v enem od sektorjev iz prvega odstavka tega člena, poleg tega pa je dejavno v enem ali več drugih sektorjev, ki spadajo na področje uporabe te uredbe, ali opravlja še druge dejavnosti, ki spadajo na področje uporabe Uredbe Komisije (EU) št. 2023/2831, se ta uredba uporablja za pomoč, dodeljeno v zvezi s slednjimi sektorji ali dejavnostmi, pod pogojem, da podjetje na ustrezen način, kot je ločevanje dejavnosti ali ločevanje računovodskih izkazov, zagotovi, da dejavnosti v sektorjih, ki so izključeni iz področja uporabe te uredbe, niso deležne pomoči de minimis, dodeljene v skladu s Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831.
(3) Pomoč ne bo namenjena izvozu oziroma z izvozom povezane dejavnosti v tretje države ali države članice, kot je pomoč, neposredno povezana z izvoznimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo.
(4) Pomoč ne bo pogojena s prednostno rabo domačih proizvodov pred uvoženimi.
(5) Do finančnih spodbud niso upravičeni tisti subjekti, ki nimajo poravnanih zapadlih obveznosti do občine ali do države.
(6) Do sredstev za razvoj niso upravičena mikro, majhna in srednje velika podjetja, ki so po zakonu, ki ureja prisilno poravnavo, stečaj ali likvidacijo, v prisilni poravnavi, stečaju ali likvidaciji ter so kapitalsko neustrezna, kar pomeni, da je izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosegla polovico osnovnega kapitala družbe.
(7) Skupni znesek pomoči dodeljen istemu upravičencu oziroma enotnemu podjetju na podlagi pravila »de minimis« v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 ne sme preseči 300.000,00 EUR v obdobju zadnjih treh let, ne glede na obliko in namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev države, občine ali Unije.
(8) Enotno podjetje pomeni vsa podjetja, ki so med seboj najmanj v enem od naslednjih razmerij:
– podjetje ima večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov drugega podjetja;
– podjetje ima pravico imenovati ali odpoklicati večino članov upravnega, poslovodnega ali nadzornega organa drugega podjetja;
– podjetje ima pravico izvrševati prevladujoč vpliv na drugo podjetje na podlagi pogodbe, sklenjene z navedenim podjetjem, ali določbe v njegovi družbeni pogodbi ali statutu;
– podjetje, ki je delničar ali družbenik drugega podjetja, na podlagi dogovora z drugimi delničarji ali družbeniki navedenega podjetja sámo nadzoruje večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov navedenega podjetja.
Podjetja, ki so v kakršnemkoli razmerju s podjetji iz prejšnjega odstavka preko enega ali več drugih podjetij, se štejejo za enotno podjetje.
7. člen 
(kumulacija de minimis pomoči)
(1) Pomoč de minimis se ne sme kumulirati z državno pomočjo v zvezi z istimi upravičenimi stroški ali državno pomočjo za isti ukrep za financiranje tveganja, če bi se s takšno kumulacijo presegla največja intenzivnost pomoči ali znesek pomoči.
(2) Pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831, se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1408/2013 in (EU) št. 717/2014 do ustrezne zgornje meje iz člena 3(2) Uredbe Komisije (EU) št. 2023/2831.
(3) Pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2832.
8. člen 
(obveznosti prejemnika do pomoči in občine) 
(1) Prejemnik pomoči mora imeti za nakazilo dodeljenih sredstev odprt transakcijski račun.
(2) Prejemnik mora k vlogi predložiti:
– pisno izjavo o vseh drugih pomočeh de minimis, ki jih je upravičenec oziroma enotno podjetje prejelo na podlagi te ali drugih odredb de minimis v obdobju treh let;
– pisno izjavo o drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške in zagotovilo, da z dodeljenim zneskom pomoči de minimis, ne bo presežena zgornja meja de minimis pomoči ter intenzivnost pomoči po drugih predpisih;
– seznam podjetij, s katerimi je lastniško povezan, tako da se preveri skupen znesek že prejetih de minimis pomoči za vsa, z njim povezana podjetja.
(3) Občina bo z odločbo pisno obvestila prejemnika o odobrenem znesku de minimis pomoči in da je pomoč dodeljena po pravilu de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831.
9. člen 
(pogoji in merila) 
(1) Upravičenec mora imeti sedež ali poslovno enoto v Občini Kranjska Gora.
(2) Občina lahko v javnem razpisu določi podrobnejše ali dodatne pogoje za dodelitev sredstev.
(3) Vsi računi oziroma poslovne listine, ki se uveljavljajo pri prijavi morajo biti zavedeni v poslovnih knjigah upravičenca, biti izdani na ime upravičenca in plačani s strani upravičenca.
(4) DDV ni upravičen strošek.
(5) Pomoč se ne dodeljuje:
– podjetjem, ki so izvedbo del, storitev ali material naročili pri lastniško povezanem podjetju ali lastniško povezani fizični osebi (v primeru nakupa osnovnih sredstev se omejitev ne upošteva);
– podjetjem, ki so izvedbo del, storitev ali material naročili pravni ali fizični osebi, katerih lastniki ali odgovorne osebe, so si med seboj v razmerju zakonec ali izven zakonski partner ali sorodnik do vštetega 2. dednega reda;
– podjetjem in projektom v igralniški dejavnosti;
– projektom, ki niso skladni z določili veljavnih prostorskih aktov, strategij in programov Občine Kranjska Gora.
(6) Prejemnik pomoči ni upravičen do sofinanciranja, oziroma je upravičeno do sorazmernega dela sofinanciranja, če žičniška naprava ni obratovala zaradi:
– izrečene prepovedi obratovanja s strani inšpektorja;
– odvzema dovoljenja za obratovanje;
– v primeru, da za ureditev tekaških prog niso pridobljena soglasja lastnikov zemljišč.
10. člen 
(upravičeni stroški) 
(1) Upravičeni stroški:
– investicije v opredmetena osnovna sredstva (stroji in oprema), ki se morajo uporabljati za dejavnost delovanja zimskega centra;
– stroški povezani z vzdrževanjem in obratovanjem zimskega centra;
– sofinanciranje nakupa snežnih topov oziroma sofinanciranje zasneževanja.
(2) Višina pomoči – intenzivnost pomoči:
– do 70 % upravičenih stroškov. Višina sredstev se lahko določi ali omeji z javnim razpisom.
(3) Instrument dodeljevanja sredstev:
– dotacije.
(4) Dodatni pogoji se lahko določijo v javnem razpisu.
II. NADZOR NAD NAMENSKO PORABO SREDSTEV 
11. člen 
(nadzor) 
(1) Namensko porabo proračunskih sredstev za sofinanciranje delovanja zimskih centrov v Občini Kranjska Gora, pridobljenih po tem pravilniku oziroma javnem razpisu, spremlja občinska uprava, oziroma s strani župana pooblaščena oseba.
(2) V primeru ugotovljene nenamenske porabe sredstev, mora prejemnik vrniti odobrena sredstva v celoti in s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi, obračunana od dneva nakazila prejemniku, in sicer če se ugotovi:
– da sredstva niso bila delno ali v celoti porabljena za namen, za katerega so bila dodeljena;
– da je prejemnik za katerikoli namen navajal neresnične podatke;
– da prejemnik pomoči iz istega naslova za isti namen že pridobil finančna sredstva;
– da prejemnik pomoči projekta ne izvede;
– da je prejemnik davčni dolžnik;
– da prejemnik nima poravnanih vseh obveznosti zaradi sklepa Komisije o razglasitvi pomoči za nezakonito in nezdružljivo z notranjim trgom;
– da prejemnik pomoči redno ne izplačuje plač/socialnih prispevkov;
– da prejemnik ne izpolnjuje pogodbenih zavez v zvezi z dolžino ohranjanjem delovnih mest, namembnosti in lastništva osnovnih sredstev oziroma opravljanja dejavnosti za katere je prejel pomoč.
(3) Prejemnik, ki ustreza kateremukoli kriteriju iz prejšnjega odstavka:
– mora dodeljena sredstva vrniti v roku 90 dni od dneva prejema poziva in
– izgubi pravico do pridobitve sredstev po tem pravilniku za naslednji dve leti.
(4) V primeru ugotovljene nenamenske porabe upravičenec izgubi pravico do pridobitve sredstev po tem pravilniku naslednjih pet let.
III. HRAMBA DOKUMENTACIJE 
12. člen 
(hramba dokumentacije) 
(1) Upravičenec mora hraniti vso dokumentacijo, ki je bila podlaga za odobritev pomoči po tem pravilniku, deset let od datuma prejema pomoči iz tega pravilnika.
(2) Občina mora voditi natančne evidence z informacijami o dodeljenih pomočeh in dokazili o izpolnjevanju pogojev deset let od dneva zadnje dodelitve pomoči po tem pravilniku.
IV. KONČNE DOLOČBE 
13. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0013/2024-1
Kranjska Gora, dne 10. oktobra 2024
Županja 
Občine Kranjska Gora 
Henrika Zupan

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti