Uradni list

Številka 89
Uradni list RS, št. 89/2024 z dne 18. 10. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 89/2024 z dne 18. 10. 2024

Kazalo

2713. Pravilnik o postavitvi spominskih obeležij v Občini Kranjska Gora, stran 8602.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 11/14 – popr., 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE in 62/24 – odl. US) in na podlagi 16. člena Statuta Občine Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 31/17) je Občinski svet Občine Kranjska Gora na 13. seji dne 9. 10. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o postavitvi spominskih obeležij v Občini Kranjska Gora 
UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
V pravilniku uporabljeni izrazi zapisani v slovnični obliki za moški spol, se uporabljajo kot nevtralni za ženski in moški spol.
2. člen 
S tem pravilnikom se določata postopek in merila za obravnavo pobud za spominsko obeleževanje v Občini Kranjska Gora. Ta pravilnik se lahko smiselno uporablja tudi za postavitev drugih vrst javnih obeležij v Občini Kranjska Gora.
3. člen 
Pobuda za spominsko obeleževanje mora:
– zaradi svojega izjemnega pomena za Občino Kranjska Gora predstavljati izrazit dosežek ustvarjalnosti ali dragoceno prispevati h kulturni raznolikosti,
– biti pomemben del prostora ali dediščine Občine Kranjska Gora,
– predstavljati vir za razumevanje zgodovinskih procesov, pojavov ter njihove povezanosti s sedanjo kulturo in prostorom,
– imeti družbeni pomen za skupnost.
4. člen 
Vrste spominskih obeležij so:
– Spominsko obeležje je javno dostopno delo, ki je stalno nameščeno in je namenjeno trajnemu obeleževanju spomina na ljudi in njihovo delo, dogodke, dosežke in obdobja.
– Spominska plošča je javno dostopno delo, ki se praviloma namesti na zunanjo ali notranjo steno objekta, lahko pa je tudi prostostoječa. Pri spominski plošči prevladujeta dve prostorski dimenziji.
– Spominska skulptura je javno dostopno tridimenzionalno umetniško delo.
5. člen 
Občina Kranjska Gora sodeluje pri postavitvi tistih spominskih obeležij, katerih izvedba je skladna z določili tega pravilnika in z drugimi veljavnimi predpisi.
POSTOPEK 
6. člen 
Za strokovna vprašanja v zvezi s spominskimi obeležji župan imenuje Komisijo za spominska obeležja in jo tudi razrešuje.
Komisija ima 5 članov.
En član komisije je predstavnik občinske uprave.
7. člen 
Mandat članov komisije traja štiri leta.
Članu komisije preneha mandat v komisiji pred potekom dobe, za katero je bil imenovan, če:
– je odpoklican oziroma razrešen ali
– odstopi.
8. člen 
Župan posreduje komisiji v obravnavo predloge o postavitvi spominskih obeležij.
Komisija sprejema mnenja. O svojih mnenjih komisija pisno obvesti župana.
Komisija lahko sprejme poslovnik, s katerim določi način njenega dela.
Udeleževanje članov komisije na sejah komisije je nagrajeno. Višina sejnine je določena s Pravilnikom o plačah oziroma plačilih funkcionarjev ter sejninah članov delovnih teles občinskega sveta, članov nadzornega odbora in članov drugih organov Občine Kranjska Gora.
Administrativno delo za potrebe komisije opravlja občinska uprava.
MERILA ZA IZBOR OBELEŽIJ IN POSTOPKI IZBORA 
9. člen 
Odločitev o postavitvi spominskega obeležja se sprejme ob upoštevanju naslednjih meril:
I. Prostorsko merilo:
To merilo izpolnjuje posameznik, ki je bil rojen ali je živel oziroma deloval na območju Občine Kranjska Gora oziroma je bil na kakršen koli način z njo povezan (smiselno se uporablja tudi za skupine). Velja tudi za dogodke, obdobja in dosežke, vezane na območje Občine Kranjska Gora.
II. Zgodovinsko pričevalno merilo:
S tem merilom se vrednoti dediščina, ki je povezana s pomembnimi zgodovinskimi dogodki in dosežki ter z življenjem in delom pomembnih osebnosti od katerih je minilo najmanj 10 let.
III. Vsebinsko merilo:
To merilo izpolnjuje tisti posameznik, dogodek, obdobje ali dosežek, ki ima poseben in trajen družbeni pomen za skupnost – Občino Kranjska Gora, Slovenijo oziroma ima širši mednarodni pomen na katerem koli področju človeškega ustvarjanja in udejstvovanja (na področju kulture, umetnosti, zgodovine, znanstveno-raziskovalnega dela, gospodarstva, izobraževanja, športa ipd.).
Sprejeti predlog mora izpolnjevati vsa tri merila.
10. člen 
Prejete pisne predloge za postavitev spominskega obeležja obravnava Komisija za spominska obeležja. Predloge, ki izpolnjujejo vsa tri merila iz tega pravilnika se posreduje v potrditev občinskemu svetu.
11. člen 
Komisija za spominska obeležja pobude ovrednoti na podlagi meril iz tega pravilnika.
Strokovno mnenje o pobudi, ki mora biti vsebinsko utemeljeno, mora posredovati županu najkasneje v roku 2 mesecev od prejema pobude.
Če je pobud v posameznem obdobju več, komisija oblikuje prednostno listo, pri čemer upošteva tudi kriterij, da imajo prednost pri postavitvi spominskih obeležij dogodki oziroma osebe, ki v letu postavitve obeležujejo okroglo obletnico.
Komisija pri svojem delu lahko pobudnika zaprosi za dodatna pojasnila, za strokovna mnenja pa lahko zaprosi strokovnjake.
KONČNE DOLOČBE 
12. člen 
Sredstva za postavitev spominskih obeležij ter za delovanje komisije se zagotavljajo v občinskem proračunu.
13. člen 
Za postavitev in vzdrževanje spominskih obeležij se lahko pridobijo donatorska ali sponzorska sredstva.
14. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-9/2024-1
Kranjska Gora, dne 10. oktobra 2024
Županja 
Občine Kranjska Gora 
Henrika Zupan 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti