Uradni list

Številka 89
Uradni list RS, št. 89/2024 z dne 18. 10. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 89/2024 z dne 18. 10. 2024

Kazalo

2729. Pravilnik o plačah, plačilih in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles, nadzornega odbora in drugih organov Občine Tolmin ter o povračilih stroškov, stran 8632.

  
Na podlagi 29. in 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE in 62/24 – odl. US), Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 23/17 – ZDOdv, 67/17, 84/18, 204/21, 139/22, 38/24 in 48/24 – odl. US) in 21. člena Statuta Občine Tolmin (Uradni list RS, št. 13/09, 17/11 in 106/15) je Občinski svet Občine Tolmin na 17. seji dne 14. oktobra 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah, plačilih in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles, nadzornega odbora in drugih organov Občine Tolmin ter o povračilih stroškov 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom so določajo osnove in merila za izplačilo plač, plačil za opravljanje funkcije in drugih prejemkov funkcionarjem Občine Tolmin, plačil za opravljeno delo članom delovnih teles Občinskega sveta Občine Tolmin, ki niso člani občinskega sveta, članom Nadzornega odbora Občine Tolmin in članom drugih organov Občine Tolmin, ki so imenovani s sklepom občinskega sveta ali župana, ter povračil stroškov.
(2) Plače, plačila za opravljanje funkcije in plačila za opravljeno delo so po tem pravilniku določeni v bruto vrednostih.
(3) V besedilu uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in za ženske.
2. člen 
(1) Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno.
(2) Občinski funkcionarji imajo pravico do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
(3) Člani delovnih teles Občinskega sveta Občine Tolmin (v nadaljnjem besedilu: občinski svet), ki niso člani občinskega sveta, člani Nadzornega odbora Občine Tolmin (v nadaljnjem besedilu: nadzorni odbor) in člani drugih organov Občine Tolmin, ki jih imenuje občinski svet ali župan, imajo pravico do plačila za opravljeno delo.
3. člen 
(1) Občinski funkcionarji so člani občinskega sveta, župan in podžupan (v nadaljnjem besedilu: občinski funkcionar).
(2) Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
(3) Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
(4) V soglasju z županom se lahko tudi podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
II. PLAČA IN PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE ŽUPANA IN PODŽUPANA 
4. člen
(1) Plača župana Občine Tolmin je uvrščena v plačni razred v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju.
(2) Županu, ki opravlja funkcijo poklicno, pripada še dodatek za delovno dobo za vsako zaključeno leto delovne dobe.
(3) Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50 odstotkov osnovne plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
5. člen 
(1) Plača podžupana Občine Tolmin je v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, uvrščena v plačne razrede v določenem razponu. Plačni razred podžupana znotraj zakonsko določenega razpona določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil, ki so:
– pomoč županu pri izvrševanju nalog iz pristojnosti župana,
– opravljanje posameznih nalog iz pristojnosti župana, za katere ga župan pooblasti, in
– nadomeščanje župana v primeru njegove odsotnosti ali zadržanosti.
(2) Podžupanu, ki opravlja funkcijo poklicno, pripada še dodatek za delovno dobo za vsako zaključeno leto delovne dobe.
(3) Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije največ v višini 50 odstotkov osnovne plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
(4) Podžupanu, ki je s sklepom občinskega sveta določen, da v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana opravlja funkcijo župana, pripada plača župana, ki bi jo dobil poklicni župan, pod pogojem, da tudi podžupan opravlja funkcijo župana poklicno. Če podžupan funkcijo župana opravlja nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50 odstotkov osnovne plače poklicnega župana.
6. člen 
(1) Plača in plačilo za opravljanje funkcije župana vključujeta tudi plačilo za udeležbo in delovanje župana na vseh sejah občinskega sveta, delovnih teles občinskega sveta, nadzornega odbora in drugih organov Občine Tolmin.
(2) Plača in plačilo za opravljanje funkcije podžupana vključujeta tudi plačilo za udeležbo in delovanje podžupana na vseh sejah občinskega sveta, delovnih teles občinskega sveta, nadzornega odbora in drugih organov Občine Tolmin.
7. člen 
(1) Plača poklicnih občinskih funkcionarjev se izplačuje na podlagi sklepa o določitvi plače.
(2) Županu, ki funkcijo opravlja poklicno, izda sklep o določitvi plače komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta, podžupanu, ki opravlja funkcijo poklicno, pa župan.
(3) Plačilo za opravljanje funkcije nepoklicnega podžupana se izplačuje na podlagi sklepa o uvrstitvi v plačni razred.
(4) Podžupana uvrsti v plačni razred v skladu s prvim odstavkom 5. člena tega pravilnika župan s sklepom. Pri uvrstitvi v plačni razred župan upošteva obseg dela in pooblastila podžupana. Če se obseg dela in pooblastila podžupana spremenijo, župan sprejme nov sklep o uvrstitvi podžupana v plačni razred.
(5) Občinskim funkcionarjem, ki opravljajo funkcijo nepoklicno, članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, in članom nadzornega odbora se plačila za opravljanje funkcije in plačila za opravljeno delo izplačujejo na podlagi sklepa občinskega sveta o imenovanju ali sklepa občinskega sveta o potrditvi mandata.
III. PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE ČLANA OBČINSKEGA SVETA 
8. člen
(1) Članom občinskega sveta, razen podžupanu, pripada plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta v obliki sejnin za udeležbo na sejah občinskega sveta in sejnin za udeležbo na sejah delovnih teles občinskega sveta.
(2) Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 7,5 odstotkov osnovne letne bruto plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
9. člen 
(1) Članom občinskega sveta se obračunava sejnina v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez dodatka za delovno dobo, kot sledi:
– za udeležbo na redni seji občinskega sveta v višini 4,70 odstotkov,
– za udeležbo na izredni seji občinskega sveta v višini 3,05 odstotkov,
– dodatek za vodenje redne ali izredne seje občinskega sveta v višini 1,18 odstotkov,
– za udeležbo na redni ali izredni seji delovnega telesa občinskega sveta v višini 1,88 odstotkov,
– dodatek za vodenje redne ali izredne seje delovnega telesa občinskega sveta v višini 0,47 odstotkov.
(2) V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje sejnina ne izplača.
(3) Članu občinskega sveta sejnina pripada le za udeležbo na sejah matičnih delovnih teles občinskega sveta, razen v primeru, ko je ta izrecno povabljen.
(4) Članu občinskega sveta sejnina ne pripada za slavnostno sejo in za dopisno sejo občinskega sveta.
(5) Članu občinskega sveta pripada sejnina le, če je na seji prisoten vsaj polovico časa trajanja seje.
(6) Članu občinskega sveta se sejnina za udeležbo na seji izplača na podlagi evidence prisotnosti, ki jo vodi občinska uprava.
IV. PLAČILA ZA OPRAVLJENO DELO ČLANA DELOVNEGA TELESA OBČINSKEGA SVETA, KI NI ČLAN OBČINSKEGA SVETA 
10. člen
(1) Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v delovnih telesih občinskega sveta določi sejnina za udeležbo na vsaki redni ali izredni seji v višini 1,88 odstotkov vrednosti osnovne mesečne bruto plače župana, brez dodatka za delovno dobo.
(2) V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje sejnina ne izplača.
(3) Članu delovnih teles občinskega sveta, ki ni član občinskega sveta, sejnina pripada le za udeležbo na sejah matičnih delovnih teles občinskega sveta, razen v primeru, ko je ta izrecno povabljen.
(4) Članu delovnih teles občinskega sveta, ki ni član občinskega sveta, sejnina ne pripada za dopisno sejo delovnega telesa občinskega sveta.
(5) Članu delovnih teles občinskega sveta, ki ni član občinskega sveta, pripada sejnina le, če je na seji prisoten vsaj polovico časa trajanja seje.
(6) Članu delovnih teles občinskega sveta, ki ni član občinskega sveta, se sejnina za udeležbo na seji izplača na podlagi evidence prisotnosti, ki jo vodi občinska uprava.
V. PLAČILA ZA OPRAVLJENO DELO ČLANA DRUGEGA ORGANA 
11. člen
(1) Določbe prejšnjega člena, ki se nanašajo na člane delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo plačil za opravljeno delo v obliki sejnin članom občinskega štaba za civilno zaščito, članom sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, članom projektnih skupin, delovnih skupin, strokovnih komisij, uredniških odborov ter drugih organov Občine Tolmin, katerih imenovanje je v pristojnosti župana ali občinskega sveta, pa niso posebej obravnavani v tem pravilniku.
(2) Dodatek za vodenje redne ali izredne seje drugega organa Občine Tolmin, opredeljenega v prejšnjem odstavku, znaša 0,47 odstotkov vrednosti osnovne mesečne bruto plače župana, brez dodatka za delovno dobo.
VI. PLAČILA ZA OPRAVLJENO DELO ČLANA NADZORNEGA ODBORA 
12. člen
Predsedniku in članom nadzornega odbora pripada plačilo za opravljeno delo v obliki sejnin za udeležbo na seji nadzornega odbora, sejnin za udeležbo na seji občinskega sveta in sejnin za udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta.
13. člen 
(1) Predsedniku in članom nadzornega odbora se obračunava sejnina v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez dodatka za delovno dobo, kot sledi:
– za udeležbo na redni ali izredni seji nadzornega odbora, občinskega sveta in delovnega telesa občinskega sveta v višini 2,35 odstotkov,
– dodatek za vodenje seje nadzornega odbora v višini 1,47 odstotkov.
(2) V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje sejnina ne izplača.
(3) Predsedniku in članu nadzornega odbora sejnina za udeležbo na seji delovnega telesa pripada le v primeru, ko je ta izrecno povabljen.
(4) Do sejnine za udeležbo na seji občinskega sveta je upravičen predstavnik nadzornega odbora, ki se udeleži seje občinskega sveta.
(5) Predsedniku in članu nadzornega odbora sejnina ne pripada za dopisno sejo nadzornega odbora, za slavnostno sejo občinskega sveta, za dopisno sejo občinskega sveta in za dopisno sejo delovnega telesa občinskega sveta.
(6) Predsedniku in članu nadzornega odbora pripada sejnina le, če je na seji prisoten vsaj polovico časa trajanja seje.
(7) Predsedniku in članu nadzornega odbora se sejnina za udeležbo na seji izplača na podlagi evidence prisotnosti, ki jo vodi predsednik nadzornega odbora in občinska uprava.
14. člen 
(1) Poleg sejnin iz prvega odstavka prejšnjega člena so predsednik in člani nadzornega odbora upravičeni tudi do plačila za opravljeno delo iz naslova izvedbe nadzora, ki izpolnjuje naslednji pogoj:
– je predviden s programom dela nadzornega odbora za tekoče leto in je zanj s strani predsednika nadzornega odbora izdan sklep o izvedbi nadzora, ali
– ni predviden s programom dela nadzornega odbora za tekoče leto, a je zanj sklep o izvedbi nadzora sprejel nadzorni odbor.
(2) Plačilo za opravljeno delo iz naslova izvedbe nadzora se posameznemu pooblaščencu za izvedbo nadzora določi v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez dodatka za delovno dobo, kot sledi:
– za izvedbo zelo zahtevnega nadzora v višini 7,05 odstotkov,
– za izvedbo zahtevnega nadzora v višini 5,64 odstotkov,
– za izvedbo manj zahtevnega nadzora v višini 4,23 odstotkov.
(3) Zahtevnost nadzora in osebe, pooblaščene za izvedbo nadzora, se določijo s sklepom o izvedbi nadzora.
(4) Plačilo za opravljeno delo iz naslova izvedbe nadzora se posameznemu pooblaščencu za izvedbo nadzora izplača, ko nadzorni odbor opravi naslednja dejanja:
– sprejeme dokončno poročilo o izvedenem nadzoru in sklep o plačilu za izvedbo nadzora,
– vroči sprejeto dokončno poročilo o izvedenem nadzoru županu in
– vroči sklep o plačilu za izvedbo nadzora občinski upravi.
VII. NADOMESTILA ČLANU OBČINSKE VOLILNE KOMISIJE 
15. člen
(1) Članom občinske volilne komisije pripada za opravljanje dela ob vsakih splošnih volitvah enkratno nadomestilo v skladu z zakonom, ki ureja lokalne volitve.
(2) Ob vsakih drugih volitvah, to so predvsem nadomestne volitve v občinski svet in predčasne ter nadomestne volitve članov sveta krajevne skupnosti, pripada članom občinske volilne komisije za delo v občinski volilni komisiji nadomestilo, ki ga, glede na obseg volilnih opravil, določi komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta.
(3) Nadomestila iz prejšnjih dveh odstavkov se upravičencem izplačajo na podlagi akta o imenovanju občinske volilne komisije.
VIII. POVRAČILA STROŠKOV IN DRUGI PREJEMKI 
16. člen
(1) Župan in podžupan, ki opravljata funkcijo poklicno, imata v zvezi z opravljanjem funkcije pravico do povračila stroškov in drugih prejemkov v zvezi z delom v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju.
(2) Občinski funkcionarji imajo pravico do povračila stroškov iz naslova službenih potovanj v skladu s predpisi, ki urejajo to področje v javnem sektorju.
(3) Povračila stroškov iz prejšnjega odstavka upravičenci uveljavljajo na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan. Za službeno potovanje župana nalog za službeno potovanje izda direktor občinske uprave.
(4) Upravičenci do plačil za opravljanje funkcije in upravičenci do plačil za opravljeno delo po tem pravilniku imajo pravico do povračila stroškov prihoda na sejo od kraja bivanja do kraja, kjer se seja izvaja, v skladu s predpisi, ki urejajo to področje v javnem sektorju.
(5) Pooblaščenci za izvedbo nadzora po tem pravilniku imajo pravico do povračil potnih in drugih, z izvedbo nadzora neposredno povezanih stroškov.
IX. NAČIN IZPLAČEVANJA PLAČ, PLAČIL, POVRAČIL STROŠKOV IN DRUGIH PREJEMKOV 
17. člen
Sredstva za izplačevanje plač, plačil za opravljanje funkcije, plačil za opravljeno delo, povračil stroškov in drugih prejemkov, opredeljenih s tem pravilnikom, se zagotavljajo iz sredstev proračuna Občine Tolmin.
18. člen 
(1) Plača župana in plača podžupana se izplačujeta mesečno, praviloma do 15. dne v tekočem mesecu za pretekli mesec.
(2) Plačila za opravljanje funkcije, plačila za opravljeno delo in s tem povezana povračila stroškov se izplačujejo v plačilnih rokih, določenih s predpisom, ki ureja izvrševanje proračunov Republike Slovenije za tekoče proračunsko leto.
19. člen 
(1) Osnova za obračun plačil za opravljanje funkcije in plačil za opravljeno delo po tem pravilniku je vrednost osnovne mesečne bruto plače župana, brez dodatka za delovno dobo.
(2) Plačila za opravljanje funkcije in plačila za opravljeno delo se usklajujejo skladno s spremembo vrednosti osnovne mesečne bruto plače župana, brez dodatka za delovno dobo.
(3) Povračila stroškov se usklajujejo skladno s predpisi, ki urejajo to področje v javnem sektorju.
20. člen 
Do izplačila plačil za opravljeno delo in s tem povezanih povračil stroškov po tem pravilniku niso upravičeni člani drugih organov Občine Tolmin, ki so zaposleni v občinski upravi Občine Tolmin ali pri posrednih uporabnikih proračuna Občine Tolmin.
X. PREHODNA DOLOČBA 
21. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev, nagradah članov delovnih teles, nadzornega odbora in predsednikov svetov krajevnih skupnosti ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 42/09 in 25/11).
XI. KONČNA DOLOČBA 
22. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0015/2024
Tolmin, dne 15. oktobra 2024
Župan 
Občine Tolmin 
Alen Červ 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti