Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2024 z dne 31. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2024 z dne 31. 5. 2024

Kazalo

Ob-2320/24, Stran 1265
Na podlagi četrtega odstavka 211. člena in prvega odstavka 217. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 44/22 in nasl.; v nadaljnjem besedilu: ZVO-2), 19. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09 in nasl.; v nadaljnjem besedilu: Akt o ustanovitvi), v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-8/2023-11, objavljenimi dne 13. 9. 2023 (objavljeni na spletni strani: https://www.ekosklad.si/informacije/predpisi/predpisi/splosni-pogoji-poslovanja-eko-sklada), na podlagi programa Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, sprejetega v okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2024, potrjenega s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom številka 47602-2/2024/3 z dne 13. 2. 2024, ter v skladu s Shemo de minimis pomoči »Spodbude za okoljske naložbe gospodarskih družb in drugih pravnih oseb ter samostojnih podjetnikov posameznikov oziroma zasebnikov« (št. priglasitve M001-5854067-2024, št. 442-7/2024/2 z dne 3. 5. 2024), Pravili Eko sklada o dodeljevanju pomoči po pravilu »de minimis« št. 0141-5/2024-1 z dne 10. 5. 2024 (objavljeni na spletni strani: https://www.ekosklad.si/informacije/predpisi/predpisi/pravila-o-dodeljevanju-pomoci-po-pravilu-de-minimis-2), in Pogodbe o sodelovanju pri izvedbi projekta št. LIFE17 IPC/SI/000007 – LIFE IP CARE4CLIMATE z dne 26. 8. 2019, ki sta jo sklenila Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljnjem besedilu: Eko sklad), objavlja
javni razpis 
Nepovratne finančne spodbude za pilotne projekte skupnih naložb celovite energijske prenove starejših večstanovanjskih stavb, sofinanciranih s strani podjetij za energetske storitve 
1. Predmet in namen javnega razpisa
Predmet javnega razpisa so nepovratne finančne spodbude (v nadaljnjem besedilu: spodbude) etažnim lastnikom za skupne naložbe celovite energijske prenove starejših večstanovanjskih stavb, sofinancirane s strani podjetja za energetske storitve (v nadaljnjem besedilu: pogodbenik), ki bo zagotovilo izvajanje storitev energetske učinkovitosti in ga bodo etažni lastniki izbrali na trgu ponudnikov teh storitev.
Več informacij o energetskem pogodbeništvu je na voljo na spletni strani Eko sklada. Informativni seznam ponudnikov energetskih storitev oziroma pogodbenikov se nahaja na spletni strani https://www.energetika-portal.si/podrocja/energetika/energetska-prenova-javnih-stavb/esco-ponudniki/. Seznam je informativne narave. Etažni lastniki lahko izberejo tudi pogodbenika, ki ni na navedenem seznamu.
Dodelitev nepovratne finančne spodbude po tem javnem razpisu je mogoča le, če bo vsaj trideset odstotkov (30 %) upravičenih stroškov naložbe celovite energijske prenove financiranih s strani pogodbenika. Naložba se mora pogodbeniku poplačevati bodisi po računih za energijo bodisi na osnovi računov za storitve energetske učinkovitosti, skladno s pogodbo med etažnimi lastniki in izbranim pogodbenikom. Ročnost financiranja poplačila pogodbenih obveznosti s strani pogodbenika mora znašati vsaj pet let. Iz pogodbe mora biti razvidno, da pogodbenik garantira dogovorjene prihranke energije.
Pravica do spodbude se lahko dodeli samo za novo naložbo. Nova naložba je izvedba celovite energijske prenove večstanovanjske stavbe, ki še ni bila izvedena v času oddaje vloge za pridobitev spodbude po tem javnem razpisu, pri čemer mora biti vloga oddana pred pričetkom izvajanja gradbenih, obrtniških in instalacijskih del. Kot datum izvedbe naložbe se šteje datum opravljene storitve, ki je naveden na računu, iz katerega nedvoumno izhaja, da je naložba v celoti izvedena, če ta na računu ni naveden, se kot datum izvedbe naložbe upošteva datum izdaje računa.
Namen javnega razpisa je razviti nov finančni inštrument, ki bo omogočil večji obseg celovitih energijskih prenov večstanovanjskih stavb v Sloveniji. Koncept finančnega instrumenta je bil razvit v okviru projekta LIFE-IP-CARE4CLIMATE. Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE ALIFE17 IPC/SI/000007B je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.
Razpisana sredstva se bodo dodelila za naložbe, ki bodo v izbirnem postopku višje ocenjene in ovrednotene skladno z merili javnega razpisa. Merila javnega razpisa so postavljena na način, ki etažne lastnike spodbuja k izvedbi čim bolj celovite in kakovostne prenove večstanovanjskih stavb.
2. Upravičene osebe
Do spodbude po tem javnem razpisu so upravičeni etažni (so)lastniki (v nadaljnjem besedilu: etažni lastniki) starejše večstanovanjske stavbe, kjer bo izvedena naložba, ki je predmet javnega razpisa, ki so:
– fizične osebe;
– pravne osebe, samostojni podjetniki posamezniki in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti ali s predpisom ali aktom o ustanovitvi določene dejavnosti, ki so vsi vpisani v poslovni register Republike Slovenije, razen njihovih podružnic v tujini;
– pravne osebe javnega prava, ki imajo stvarno premoženje v svoji lasti ali je v lasti Republike Slovenije in ga imajo v najemu ali z njim upravljajo in je namenjeno opravljanju njihove osnovne dejavnosti, razen neposrednih uporabnikov državnega proračuna.
Na javnem razpisu lahko sodelujejo podjetja v vseh sektorjih, razen tistih, ki so določena v 1. členu Uredbe Komisije (EU) št. 2023/2831 z dne 13. decembra 2023 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (UL L z dne 15. 12. 2023) (v nadaljnjem besedilu: Uredba Komisije (EU) št. 2023/2831).
3. Višina in vir razpisanih sredstev
Skupna višina nepovratnih sredstev za dodelitev po tem javnem razpisu znaša 500.000,00 EUR.
Sredstva za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud se v skladu s prvim odstavkom 8. člena Zakona o učinkoviti rabi energije (Uradni list RS, št. 158/20, ZURE) zagotavljajo s prispevkom na rabo energije za povečanje energetske učinkovitosti, ki bremeni daljinsko toploto, električno energijo ter trdna, tekoča in plinasta goriva.
4. Pogoji za dodelitev in višina spodbude
a) starejša večstanovanjska stavba
Pravica do spodbude se dodeli za celovito energijsko prenovo starejše večstanovanjske stavbe, ki:
– ima vsaj 9 različnih etažnih lastnikov, pri čemer mora biti več kot polovica vseh etažnih lastnikov stavbe fizičnih oseb;
– ima vsaj 9 posameznih delov, pri čemer mora biti namembnost več kot polovice površine stavbe stanovanjska.
Šteje se, da so starejše stavbe stavbe, za katere je bilo gradbeno dovoljenje za gradnjo ali spremembo namembnosti izdano pred 1. 7. 2010 oziroma so bile zgrajene pred 1. 7. 2010, pa je bila za njih pred vložitvijo vloge izdana odločba o legalizaciji objekta oziroma dovoljenje za objekt daljšega obstoja oziroma akt, da je stavba pridobila gradbeno in uporabno dovoljenje na podlagi 197. in 198. člena ZGO-1 ali 124. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 126/07) ali 151. člena GZ-2. Če iz odločbe o legalizaciji objekta ni razvidno, da se nanaša na stavbo, zgrajeno pred 1. 7. 2010, mora na poziv Eko sklada vlagatelj v odrejenem roku o tem predložiti druga dokazila. Če jih ne predloži, se šteje, da se odločba o legalizaciji ne nanaša na objekt, ki je bil zgrajen pred 1. 7. 2010.
Če to zahtevajo predpisi, je pred projektiranjem obvezno naročiti statično presojo stavbe, v skladu z ugotovitvami pa pred celovito energijsko prenovo izvesti statično sanacijo (protipotresno utrditev) stavbe. Pravica do spodbude se lahko dodeli tudi, če se poleg celovite energijske prenove izvedejo nove dozidave (prizidave) in/ali nadzidave skladno z veljavno zakonodajo, vendar le-te niso upravičeni strošek naložbe. Do spodbude so upravičeni tudi etažni lastniki, ki morajo zaradi energijske prenove, statične sanacije ali novih dozidav (prizidav) in/ali nadzidav pridobiti novo gradbeno dovoljenje.
Prenova, za katero bo dodeljena pravica do spodbude, mora biti izvedena skladno z vsemi veljavnimi predpisi s področja graditve objektov, energijske učinkovitosti stavb, predpisi, ki urejajo področje proizvodov, povezanih z energijo ter drugimi veljavnimi predpisi.
Stavba in njeni deli, v (na) katerih bodo izvedeni ukrepi tega javnega razpisa, morajo biti zgrajeni skladno s predpisi o graditvi objektov ter drugimi veljavnimi predpisi.
Podatki o letnici izgradnje stavbe, številu delov stavbe in njihovi dejanski rabi ter etažnih lastnikih bodo preverjeni z vpogledom v prostorski portal Geodetske uprave Republike Slovenije in elektronsko Zemljiško knjigo. V primeru dvoma o letnici izgradnje stavbe, v primeru, da so bili na stavbi v novejšem času izvedeni gradbeno-rekonstrukcijski posegi ali v primeru dvoma o namembnosti stavbe, bo Eko sklad vlagatelja/pooblaščenca pozval k predložitvi gradbenega oziroma uporabnega dovoljenja.
Eko sklad lahko od vlagatelja zahteva dodatna dokazila, če meni, da je to potrebno za razjasnitev upravičenosti do spodbude, ki jih mora vlagatelj predložiti v roku, ki ga določi Eko sklad s pozivom na dopolnitev. Če vlagatelj ne predloži zahtevanih dodatnih dokazil v določenem roku, se vloga s sklepom zavrže.
Če je stavba, kjer se bo naložba izvajala, kulturnovarstveno zaščitena, ali pa se stavba nahaja na kulturnovarstveno zaščitenem območju, je pri izvedbi naložbe treba upoštevati pogoje zaščite, ki veljajo za ta kulturnovarstveni režim. Zaradi posebne obravnave kulturne dediščine v zakonodaji lahko izvedba posameznega ukrepa, ki bo izveden pri prenovi kulturno-varstveno zaščitenih stavb, odstopa od pogojev za energetsko učinkovitost, ki so navedeni v javnem razpisu. Pravica do spodbude je v tem primeru lahko dodeljena le, če bodo pri načrtovanju in izvedbi ukrepa upoštevane Smernice za energetsko prenovo stavb kulturne dediščine (objavljeni na spletni strani: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MK/DEDISCINA/NEPREMICNA/smernice_kd-final.pdf) in uporabljeno zadnje stanje gradbene tehnike ob hkratnem upoštevanju razumnih stroškov. Vlagatelj mora v tem primeru k vlogi priložiti tudi kulturnovarstvene pogoje in soglasje pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine.
b) tehnični pogoji in upravičeni stroški naložbe
Pravica do spodbude se dodeli za celovito energijsko prenovo starejše večstanovanjske stavbe, ki mora obsegati usklajeno izvedbo vsaj 3 izmed navedenih ukrepov energijske prenove na skupnih delih stavbe, pri čemer je izvedba ukrepa A obvezna, ostali ukrepi pa so izbirni:
A – toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu
B – toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju
C – toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo
D – optimizacija sistema ogrevanja
E – vgradnja solarnega ogrevalnega sistema
F – vgradnja kotla na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe
G – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe
H – zamenjava toplotne postaje ali vgradnja nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja stavbe
I – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka
J – vgradnja energijsko učinkovitega sistema razsvetljave
K – kolesarnice
L – polnilnice za električna vozila
M – zbiralnik deževnice
N – zelena streha in/ali zelena fasada.
Za pridobitev nepovratne finančne spodbude za ukrepe A – toplotna izolacija zunanjih sten, tal nad zunanjim zrakom ali zunanjih sten proti terenu, B – toplotna izolacija ravne strehe in/ali poševne strehe in D – optimizacija sistema ogrevanja je, ne glede na to, da gre za vzdrževalna ali druga dela, obvezna izdelava Projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (v nadaljnjem besedilu: PZI), skladno z veljavnim pravilnikom, ki ureja projektno in drugo dokumentacijo ter obrazce pri graditvi objektov. Prav tako mora pri izvedbi navedenih ukrepov biti zagotovljen nadzor, kot ga določa veljavni gradbeni zakon.
Vlagatelj na Eko sklad predloži le del PZI dokumentacije, in sicer: Prilogo 1A Naslovna stran projektne dokumentacije, Prilogo 1B Udeleženi strokovnjaki pri projektiranju, Prilogo 1C Naslovna stran načrta in Prilogo 2B Izjava projektanta in vodje projektiranja v PZI.
V primeru nezahtevne izvedbe toplotne izolacije stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju (ukrep B) PZI ni potrebno izdelati.
Celotno PZI dokumentacijo vlagatelj predloži le v primeru poziva Eko sklada v odrejenem roku, ki ne sme biti daljši od 15 dni. PZI dokumentacija mora biti izdelana skladno z veljavnim pravilnikom, ki ureja projektno in drugo dokumentacijo ter obrazce pri graditvi objektov in predložena v tiskani obliki, v projektantskih mapah, s podpisi in žigi projektantov.
Vsebina PZI:
Splošni del za ukrepe A, B, D:
– Priloga 1A Naslovna stran projektne dokumentacije,
– Priloga 1B Udeleženi strokovnjaki pri projektiranju,
– Priloga 1C Naslovna stran načrta,
– Priloga 2B Izjava projektanta in vodje projektiranja v PZI.
Tehnični del ukrep A:
– tehnično poročilo z opisom projektnih rešitev, navedbo materialov, navodila za vgradnjo ter analize in izračune za dokazovanje bistvenih in drugih zahtev;
– popis del in/ali projektantski predračun;
– tehnični prikazi načrtov:
Obstoječe stanje: 
– lokacijski prikaz, izdelan najmanj na zemljiškokatastrskem prikazu s prikazom varovalnih pasov in omejitev prostorskega akta ter požarno varnostnih zahtev. V kolikor omejitev ni, je potrebno le-to v prikazu ustrezno navesti; 
– posnetek obstoječega stanja – vse fasade, ki se spreminjajo, navesti obstoječe sestave konstrukcij, vsaj M 1:100. 
Predvideno stanje: 
– tehnični prikaz tlorisa tipične etaže objekta s prikazom predvidene toplotne izolacije z dimenzijami ter z označitvijo in opisom novih konstrukcijskih sestavov in označitvijo vseh potrebnih detajlov, vsaj M 1:100; 
– prečni prerez stavbe z višinskimi kotami, s prikazom predvidene toplotne izolacije, označbo detajlov in sestav posameznih konstrukcij, vsaj M 1:100; 
– vertikalni prerez skozi obnovljeni fasadni pas (fasadne pasove), M 1:50, detajlno M 1:20; 
– fasade objekta (S, J, V, Z) s prikazom požarnih barier v toplotni izolaciji, vsaj M 1:100; 
– tehnični prikazi detajlov gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del v ustreznem merilu. Obvezni detajli vsaj v M 1:10 so: priključek fasadne obloge na stavbno pohištvo, okenske police, fasadna obloga na podzidku oziroma pod terenom, prikaz požarne bariere v toplotni izolaciji, zaključek fasade na vrhu – z napuščem, z atiko itd. Morebitni dodatni detajli so odvisni od lastnosti objekta: balkoni, lože, odtoki v ložah, nadstrešnice, zaključki iz pločevinastih obrob. 
Tehnični del ukrep B:
– tehnično poročilo z opisom projektnih rešitev, navedbo materialov navodila za vgradnjo ter analize in izračune za dokazovanje bistvenih in drugih zahtev;
– popis del in/ali projektantski predračun;
– tehnični prikazi načrtov:
Obstoječe stanje: 
– lokacijski prikaz, izdelan najmanj na zemljiškokatastrskem prikazu s prikazom varovalnih pasov in omejitev prostorskega akta ter požarno varnostnih zahtev. V kolikor omejitev ni, je potrebno le-to v prikazu ustrezno navesti; 
– posnetek obstoječega stanja strehe (tloris ostrešja (kadar gre za posege v ostrešje), tloris strehe, najmanj en prerez), navesti obstoječe sestave konstrukcij, vsaj M 1:100 (merilo prilagoditi dimenzijam objekta). 
Predvideno stanje: 
– tehnični prikaz tlorisa strehe objekta s prikazom označitve detajlov, vsaj M 1:100 (merilo prilagoditi dimenzijam objekta); 
– vertikalni prerez skozi obnovljeno streho z označitvijo in opisom novih konstrukcijskih sestavov in označitvijo vseh potrebnih detajlov, vsaj M 1:100; 
– prikaz odvodnjavanja strehe s prikazom nagibov strešin, pozicijami vtočnikov in načrtom odvodnih cevi do peskolovov ob stavbi. V načrtu morajo biti prikazani detajli vtočnikov, morebitni varnostni prelivi in drugi tehnični detajli (ogrevanje odtočnih sistemov), v kolikor so potrebni; 
– tehnični prikazi detajlov gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del v ustreznem merilu (npr. M 1:10, detajli izvedbe obnove strehe, odvodnjavanje, detajl atike, napušča, stik s fasado ipd.). 
Tehnični del ukrep D:
– Tehnično poročilo:
– pregled obstoječega stanja sistema ogrevanja s popisom dejansko vgrajenih grelnih teles, obstoječih ventilov, termostatskih in zapornih ventilov na povratku, obtočnih črpalk in drugih elementov z vplivnimi parametri delovanja; 
– izračun in določitev potrebnih elementov za hidravlično uravnoteženje sistema ogrevanja; 
– izračun pretoka na radiatorskih termostatskih ventilih in določitev prednastavitev ventilov na že vgrajenih ustreznih radiatorskih termostatskih ventilih in na novih radiatorskih termostatskih ventilih izbranega tipa. 
– Tehnične prikaze:
– shemo dvižnih vodov hidravlično uravnoteženega sistema ogrevanja, ki mora vključevati: moč radiatorjev, želeno temperaturo prostorov, oznake dvižnih vodov, pretoke in prednastavitev radiatorskih termostatskih ventilov, ventile za hidravlično uravnoteženje sistema in regulatorje diferenčnega tlaka s pripadajočimi dimenzijami in nastavitvami;
– tlorise nadstropij ogrevanja – hidravlično uravnoteženje (po potrebi). 
Ustreznost izvedene naložbe se med drugim izkazuje tudi z Dokazilom o zanesljivosti objekta, ki vsebuje:
– vodilno mapo s tabelaričnimi seznami in prilogami;
– dokazilo izvajalca s tabelaričnimi seznami in prilogami.
Če je med gradnjo prišlo do spremenjenih tehničnih rešitev, je potrebno izdelati načrt s prikazi izvedenega stanja.
A – toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za izvedbo toplotne izolacije fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu, če bo izkazano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) nove toplotne izolacije λ/d ≤ 0,200 W/(m2K). Če je predmet naložbe izvedba kontaktno izolacijske fasade, mora biti ta izvedena s preizkušenim fasadnim sistemom.
V delu, kjer je na stavbi že vgrajena toplotna izolacija in ta ne bo odstranjena, je lahko naložba izvedena z dodatno toplotno izolacijo ob izpolnjevanju enačbe, s katero se zagotovi zahtevano razmerje λ/d ≤ 0,200 W/(m2K):Slika 1
Pri izračunu potrebne dodatne toplotne izolacije se upošteva toplotna prevodnost obstoječe toplotne izolacije λ = 0,045 W/(mK) in debelina obstoječe toplotne izolacije (dobst), ki je razvidna z merilnega traku na fotografiji obstoječega stanja, ki mora biti priložena k vlogi za pridobitev nepovratne finančne spodbude.
Upravičeni stroški vključujejo:
– izdelavo PZI in opravljanje nadzora;
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije;
– nakup in vgradnjo fasadnega sistema;
– postavitev gradbenega odra;
– odstranitev in izravnavo obstoječega ometa ali ostalih gradbenih materialov, vgradnjo vertikalne hidroizolacije na predelu podzidka (»cokla«);
– odstranitev obstoječih oken/vhodnih vrat in nakup ter vgradnjo novih oken/vhodnih vrat v skupnih prostorih, skupaj s pripadajočimi elementi;
– demontažo starih okenskih polic, nakup in vgradnjo okenskih polic, obdelavo špalet;
– odstranitev, vgradnjo oziroma nakup elementov stavbe (balkonskih ograj, nadstreškov, žlebov ipd.);
– ostale stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo naložbe.
B – toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za izvedbo toplotne izolacije ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju, če bo izkazano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) nove toplotne izolacije λ/d ≤ 0,140 W/(m2K). Pri navedenem izračunu razmerij se morebitne obstoječe izolacije ne upošteva.
Upravičeni stroški vključujejo:
– izdelavo PZI in opravljanje nadzora (samo v primeru toplotne izolacije ravne ali poševne strehe);
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije;
– nakup in vgradnjo parne zapore/ovire, paroprepustne folije oziroma drugih materialov v funkciji sekundarne kritine, letvanje;
– zaključne obloge pri izolaciji strehe, npr. mavčno-kartonske plošče, lesene in druge obloge, pri izolaciji stropa proti neogrevanemu prostoru pa npr. izdelavo betonskega estriha, lesene pohodne obloge;
– pri obnovi ravne strehe tudi strošek odstranitve starih slojev, vgradnjo nove hidroizolacije in izvedbo estriha oziroma druge zaključne obloge;
– odstranitev, vgradnjo oziroma nakup elementov stavbe;
– ostale stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo naložbe.
C – toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za izvedbo toplotne izolacije tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo, če bo izkazano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) nove toplotne izolacije λ/d ≤ 0,280 W/(m2K). Pri navedenem izračunu razmerij se morebitne obstoječe izolacije ne upošteva.
Upravičeni stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije;
– odstranitev oblog, tlakov, izkop, izvedbo odvodnjavanja v delu, ki je povezan z obnovo, izvedbo hidroizolacije, izvedbo novih tlakov in oblog;
– odstranitev ostalih gradbenih materialov;
– odstranitev in ponovno vgradnjo elementov stavbe, povezanih z izvedbo naložbe;
– ostale stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo naložbe.
D – optimizacija sistema ogrevanja
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za optimizacijo sistema ogrevanja, ki zajema nakup in vgradnjo radiatorskih termostatskih ventilov in hidravlično uravnoteženje celotnega sistema ogrevanja.
Upravičeni stroški vključujejo:
– izdelavo PZI in opravljanje nadzora;
– nakup in vgradnjo radiatorskih termostatskih ventilov s prednastavitvijo pretoka ali radiatorskih termostatskih ventilov in priključnih ventilov s tehnologijo avtomatske omejitve pretoka, ki hkrati tudi avtomatsko regulirajo spremembo tlačne razlike ali nakup in vgradnjo termostatskih ventilov pri enocevnih ogrevalnih sistemih;
– nakup in vgradnjo ventilov za hidravlično uravnoteženje;
– nakup in vgradnjo regulatorjev diferenčnega tlaka v dvižne vode, kadar gre za spremenljiv pretok v sistemu in če razlika tlaka črpalke (dobavna višina) pri kateremkoli pretoku preseže 25 kPa; pri uporabi tehnologije avtomatske omejitve pretoka regulatorji diferenčnega tlaka niso potrebni;
– izvedbo nastavitev pretokov na termostatskih ventilih po predhodnih izračunih prednastavitev, s pripravo poročila o teh nastavitvah; pri enocevnih sistemih prednastavitev pretokov termostatskih ventilov ni potrebna;
– izvedbo hidravličnega uravnoteženja sistema ogrevanja s pripravo poročila o pregledu delovanja hidravlično uravnoteženega sistema ogrevanja z analizo rezultatov doseženih pretokov in s poročilom o meritvah hidravličnega uravnoteženja;
– nakup in vgradnjo naprav za odzračevanje ter vzdrževanje tlaka v sistemu ogrevanja;
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije cevovodnega razvoda in ostalih elementov sistema ogrevanja;
– nakup in vgradnjo obtočne črpalke s frekvenčno regulacijo pri spremenljivem pretoku vode v sistemu ogrevanja, in sicer le v primeru, če je črpalka ustrezno dimenzionirana v projektu za optimizacijo sistema ogrevanja;
– izvedbo centralne regulacije sistema ogrevanja glede na zunanjo temperaturo zraka in vgradnjo regulacijskih ter ostalih ventilov;
– ostale stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo naložbe.
E – vgradnja solarnega sistema
Pravica do spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo solarnega sistema s ploščatimi ali vakuumskimi sprejemniki sončne energije za pripravo ogrevalne in/ali tople vode, sistem s toplozračnimi sprejemniki sončne energije in/ali za fotonapetostni sistem za pripravo ogrevalne in/ali tople vode, ki ne bo priključen na električno omrežje in ne bo priključen na notranjo nizkonapetostno inštalacijo stavbe ter se bo uporabljal izključno za direktno ogrevanje vode preko uporovnih električnih grelnikov. Fotonapetostni sistem mora izpolnjevati varnostne zahteve skladno s predpisi o nizkonapetostnih električnih instalacijah, kot tudi zahteve ostalih predpisov, ki urejajo to področje.
Upravičeni stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo sprejemnikov sončne energije oziroma fotonapetostnih modulov,
– nakup in vgradnjo hranilnika tople vode in/ali toplotnega zbiralnika,
– vmesne povezave, črpalke, krmilne in varovalne elemente sistema,
– električne in strojne instalacije za potrebe delovanja in krmiljenja sistema ter zagon sistema.
F – vgradnja kotla na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe
Pravica do spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo novega kotla na lesno biomaso, skladnega z Uredbo Komisije (EU) 2015/11891, ki mora izpolnjevati tudi naslednje zahteve, in sicer da:
1 Uredba Komisije (EU) 2015/1189 z dne 28. aprila 2015 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo kotlov na trdno gorivo (UL L št. 193 z dne 21. 7. 2015), spremenjena z Uredbo Komisije (EU) 2016/2282 z dne 30. novembra 2016 o spremembi uredb (ES) št. 1275/2008, (ES) št. 107/2009, (ES) št. 278/2009, (ES) št. 640/2009, (ES) št. 641/2009, (ES) št. 642/2009, (ES) št. 643/2009, (EU) št. 1015/2010, (EU) št. 1016/2010, (EU) št. 327/2011, (EU) št. 206/2012, (EU) št. 547/2012, (EU) št. 932/2012, (EU) št. 617/2013, (EU) št. 666/2013, (EU) št. 813/2013, (EU) št. 814/2013, (EU) št. 66/2014, (EU) št. 548/2014, (EU) št. 1253/2014, (EU) 2015/1095, (EU) 2015/1185, (EU) 2015/1188, (EU) 2015/1189 in (EU) 2016/2281 v zvezi z uporabo dovoljenih odstopanj pri postopkih preverjanja (UL L št. 346 z dne 20. 12. 2016), (v nadaljnjem besedilu: Uredba Komisije (EU) 2015/1189)
– sezonska energijska učinkovitost kotla pri ogrevanju prostorov ni manjša od 78 %,
– sezonske emisije trdnih delcev pri ogrevanju prostorov ne presegajo 30 mg/m3 za kotel s samodejnim polnjenjem in 45 mg/m3 za kotel z ročnim polnjenjem,
– sezonske emisije ogljikovega monoksida pri ogrevanju prostorov ne presegajo 380 mg/m3 za kotel s samodejnim polnjenjem in 530 mg/m3 za kotel z ročnim polnjenjem,
– sezonske emisije organskih plinskih mešanic pri ogrevanju prostorov ne presegajo 20 mg/m3 za kotel s samodejnim polnjenjem in 30 mg/m3 za kotel z ročnim polnjenjem,
– sezonske emisije dušikovih oksidov pri ogrevanju prostorov, izražene v dušikovem dioksidu, ne presegajo 200 mg/m3 za vse kotle na lesno biomaso pri računski vsebnosti kisika 10 % v suhih dimnih plinih.
Zahteve veljajo za osnovno gorivo in vsako drugo primerno gorivo. Kotel na lesno biomaso z ročnim polnjenjem goriva mora imeti za optimalno zgorevanje prigrajen hranilnik s prostornino, zahtevano z Uredbo Komisije (EU) 2015/1189.
Kotel je kurilna naprava, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja stavbe.
Če bo nazivna izhodna toplotna moč novega kotla večja od področja uporabe Uredbe Komisije (EU) 2015/1189, mora ta izpolnjevati predpise, ki urejajo to področje.
Upravičeni stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo kotla na lesno biomaso,
– predelavo obstoječega ali izdelavo novega priključka za dovod zraka in odvod dimnih plinov ter sanacijo ali izgradnjo dimnika,
– nakup in vgradnjo zalogovnika za gorivo, transportnega in varnostnega sistema, senzorjev CO, krmilne opreme, hranilnika, vodnega toplotnega zbiralnika, sanitarne toplotne črpalke, povezovalnih armatur ter opreme za priključitev na centralno ogrevanje.
Kot upravičen strošek se ne upošteva:
– strošek gradnje stavbe za postavitev kotlovnice in zalogovnika,
– souporaba kurilne naprave na fosilno gorivo.
G – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe
Pravica do spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo električne toplotne črpalke tip zrak/voda, voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda ali sorpcijske toplotne črpalke, za centralno ogrevanje stavbe, skladne z Uredbo Komisije (EU) št. 813/20132. Električna toplotna črpalka mora dosegati predpisano mejo sezonske energijske učinkovitosti ogrevanja prostorov ηs (%) v povprečnih podnebnih razmerah za uporabo pri nizki temperaturi (35°C), kot izhaja iz naslednje tabele:
2 Uredba Komisije (EU) št. 813/2013 z dne 2. avgusta 2013 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo grelnikov prostorov in kombiniranih grelnikov (UL L št. 239 z dne 6. 9. 2013), spremenjena z Uredbo Komisije (EU) 2016/2282 z dne 30. novembra 2016 o spremembi uredb (ES) št. 1275/2008, (ES) št. 107/2009, (ES) št. 278/2009, (ES) št. 640/2009, (ES) št. 641/2009, (ES) št. 642/2009, (ES) št. 643/2009, (EU) št. 1015/2010, (EU) št. 1016/2010, (EU) št. 327/2011, (EU) št. 206/2012, (EU) št. 547/2012, (EU) št. 932/2012, (EU) št. 617/2013, (EU) št. 666/2013, (EU) št. 813/2013, (EU) št. 814/2013, (EU) št. 66/2014, (EU) št. 548/2014, (EU) št. 1253/2014, (EU) 2015/1095, (EU) 2015/1185, (EU) 2015/1188, (EU) 2015/1189 in (EU) 2016/2281 v zvezi z uporabo dovoljenih odstopanj pri postopkih preverjanja (UL L št. 346 z dne 20. 12. 2016), (v nadaljnjem besedilu: Uredba Komisije (EU) št. 813/2013)
Tip električne toplotne črpalke
Spodnja mejna vrednost sezonske energijske učinkovitosti ogrevanja prostorov 
ηs ( %) v povprečnih podnebnih razmerah za uporabo pri nizki temperaturi (35°C)
zrak/voda
140
voda/voda
200
slanica (kot npr. zemlja)/voda
170
Če toplotna črpalka ne spada v področje uporabe Uredbe Komisije (EU) št. 813/2013, mora ta izpolnjevati predpise, ki urejajo to področje.
Vgradnjo toplotne črpalke lahko izvede le izvajalec oziroma podizvajalec, vpisan v evidenco pooblaščenih podjetij za vzdrževanje in namestitev nepremične opreme za hlajenje in klimatizacijo ter toplotnih črpalk pri Agenciji Republike Slovenije za okolje in mu je bilo izdano ustrezno potrdilo o vpisu v evidenco, razen če gre za vgradnjo toplotne črpalke, ki je hermetično zaprta.
Upravičeni stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo toplotne črpalke,
– nakup in vgradnjo hranilnika, vodnega toplotnega zbiralnika ter povezavo s toplotno črpalko,
– izvedbo zemeljskega kolektorja ali vrtin,
– električne in strojne instalacije za potrebe delovanja in krmiljenja sistema ter zagon sistema.
H – zamenjava toplotne postaje ali vgradnja nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja stavbe
Pravica do spodbude se dodeli za zamenjavo stare ali pa nakup in vgradnjo nove toplotne postaje, ki bo priključena na sistem daljinskega ogrevanja. Nova toplotna postaja mora imeti krmilnike z vodenjem temperature ogrevane vode glede na zunanjo temperaturo ter možnost nastavljanja ogrevalne krivulje in parametrov krmiljenja regulacijskega ventila.
Upravičeni stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo toplotne postaje s pripadajočimi inštalacijami,
– ustrezno krmilno in varovalno opremo.
I – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka
Pravica do spodbude se dodeli za izvedbo skupne naložbe v izbrani sistem prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka na skupnih delih stavbe, in sicer s prezračevalnimi enotami s sistemom za rekuperacijo toplote (v nadaljnjem besedilu: prezračevalna naprava), skladnimi z zahtevami Uredbe Komisije (EU) št. 1253/20143.
3 Uredba Komisije (EU) št. 1253/2014 z dne 7. julija 2014 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo prezračevalnih enot (UL L 337 z dne 25. 11. 2014), zadnjič spremenjena z Uredbo Komisije (EU) 2020/1000 z dne 9. julija 2020 o popravku nekaterih jezikovnih različic Uredbe (EU) št. 1253/2014 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo prezračevalnih enot (UL L št. 221 z dne 10. 7. 2020) in popravljeno s Popravkom Uredbe Komisije (EU) št. 1253/2014 z dne 7. julija 2014 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo prezračevalnih enot (UL L 337, 25. 11. 2014) (UL L št. 94 z dne 3. 4. 2019), (v nadaljnjem besedilu: Uredba Komisije (EU) št. 1253/2014)
Stanovanjske prezračevalne naprave, namenjene centralnemu prezračevanju, morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote (ηt) vsaj 80 %, razen naprav z entalpijskim prenosnikom toplote, ki morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote vsaj 74 %. Prezračevalne naprave za lokalno prezračevanje morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote (ηt) vsaj 70 %. Nobena prezračevalna naprava ne sme presegati specifične vhodne moči (SPI) 0,45 W/(m3/h).
Prezračevalne naprave za lokalno prezračevanje, ki izmenjujoče dovajajo zrak v prostor in odvajajo zrak iz prostora, morajo biti vgrajene v paru in med seboj sinhronizirane.
Nestanovanjske prezračevalne naprave morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote (ηt nrvu) vsaj 80 %, razen nestanovanjske prezračevalne naprave z decentraliziranim sistemom za rekuperacijo toplote, ki morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote (ηt_nrvu) vsaj 68 %.
Če prezračevalna naprava ne spada v področje uporabe Uredbe Komisije (EU) št. 1253 /2014, mora ta izpolnjevati predpise, ki urejajo to področje.
Upravičeni stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo sistema prezračevanja, vključno s prezračevalnimi napravami s sistemom za rekuperacijo toplote;
– nakup in vgradnjo sistema za distribucijo zraka z elementi za vpihavanje in odsesavanje ter krmilnimi elementi;
– odstranitev obstoječih naprav in opreme za prezračevanje;
– nakup in vgradnjo sistema za predgrevanje zraka;
– električne in strojne instalacije za potrebe delovanja in krmiljenja sistema ter zagon sistema;
– ostale stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo ukrepa.
J – vgradnja energijsko učinkovitega sistema razsvetljave
Pravica do spodbude se dodeli za zamenjavo obstoječega sistema razsvetljave z energijsko učinkovitim sistemom razsvetljave na skupnih delih stavbe. Pri zamenjavi je potrebno zamenjati celotno svetilo, menjava sijalk z LED sijalkami in dodatna svetila niso upravičeni strošek.
Upravičeni stroški vključujejo:
– odstranitev starih svetil, svetilk ali sistemov razsvetljave;
– nakup in vgradnjo LED-svetil, LED-svetilk oziroma LED modulov;
– nakup in vgradnjo regulatorjev in krmilnih sistemov za varčno osvetljevanje ter opremo za daljinsko krmiljenje razsvetljave oziroma samodejno izvajanje redukcij obratovanja razsvetljave;
– vodnike, cevi in priključke, inštalacijski material za svetila in njihovo regulacijo;
– ostale stroške, ki so smiselno povezani z zamenjavo obstoječega sistema razsvetljave.
K – kolesarnice
Pravica do spodbude se lahko dodeli za izvedbo lahko dostopnega pokritega prostora za shranjevanje koles – kolesarnice v ali ob stavbi, in sicer v obsegu vsaj 0,75 mesta za shranjevanje kolesa na vsako načrtovano ležišče v stavbi, ki lahko vključuje tudi polnilne postaje za električna kolesa.
Upravičeni stroški vključujejo:
– stroške materiala, opreme in druge stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo ukrepa.
L – polnilnice za električna vozila
Pravica do spodbude se lahko dodeli za namestitev infrastrukture za polnilnice za električna vozila na parkirnih mestih znotraj stavbe ali neposredno ob stavbi, in sicer namestitev infrastrukture za napeljavo vodov za električne kable tako, da bo omogočeno polnjenje električnih vozil na vsakem parkirnem mestu (če so parkirna mesta znotraj stavbe, prenovitvena dela zajemajo parkirna mesta ali električno inštalacijo stavbe, če so parkirna mesta neposredno ob stavbi, prenovitvena dela zajemajo parkirna mesta ali električno inštalacijo parkirnih mest), ki lahko vključuje tudi polnilne postaje za električna vozila.
Upravičeni stroški vključujejo:
– stroške materiala, opreme in druge stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo ukrepa.
V primeru polnilnih postaj upravičeni stroški lahko vključujejo stroške največ treh polnilnih postaj za električna kolesa in največ treh polnilnih postaj za druga električna vozila.
M – zbiralnik deževnice
Pravica do spodbude se lahko dodeli za izvedbo sistema zajema deževnice (zbiralnik deževnice) za namakanje zunanjih zelenih površin in/ali ostalo rabo v stavbi, ki bo prenovljena.
Upravičeni stroški vključujejo:
– stroške materiala, opreme in druge stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo ukrepa.
N – zelena streha in/ali zelena fasada
Pravica do spodbude se lahko dodeli za izvedbo zelene strehe in/ali zelene fasade na stavbi, ki bo prenovljena, za zmanjšanje koeficienta odtoka padavinskih voda, na vsaj 25 % površine strehe/fasade stavbe.
Upravičeni stroški vključujejo:
– stroške materiala, opreme in druge stroške, ki so smiselno povezani z izvedbo ukrepa.
c) prepoved dodelitve spodbud za vgradnjo prototipne in rabljene opreme/naprav ali gradbenih proizvodov
Spodbuda ne more biti dodeljena za naložbe, ki vključujejo dobavo in vgradnjo prototipne ali rabljene opreme, naprav in gradbenih proizvodov.
d) izvedba naložbe s strani usposobljenega izvajalca z registrirano dejavnostjo
Vgradnjo in zagon posameznih naprav, opreme ter vgradnjo gradbenih proizvodov, ki so predmet naložbe, lahko opravi le za to usposobljen izvajalec z registrirano dejavnostjo.
e) postopek v primeru neizpolnjevanja osnovnih pogojev
Vloga prijavitelja, ki ne bo izpolnjeval osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem razpisu, določenih v 2. in 4. točki javnega razpisa, se z odločbo zavrne. V primeru, da se neizpolnjevanje pogojev iz tega javnega razpisa ugotovi po izdaji odločbe o izboru vloge za sofinanciranje, vendar pred podpisom pogodbe, se pogodba ne bo podpisala, pravica, ki izhaja iz odločbe, pa ugasne.
V primeru, da se neizpolnjevanje navedenih pogojev ugotovi po podpisu pogodbe, Eko sklad odstopi od pogodbe, pri čemer je upravičenec dolžan vrniti vsa že prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila sredstev na izbrani transakcijski račun do dneva vračila sredstev Eko skladu.
f) višina spodbude
Višina nepovratne finančne spodbude se za posamezno upravičeno osebo določi na podlagi njenega solastniškega deleža, ki je razviden iz predpisanega obrazca, ki je del razpisne dokumentacije, razen pri ukrepu D, kjer se višina nepovratne finančne spodbude določi na podlagi števila grelnih teles. Z navedbo solastniškega dela in podpisom obrazca vlagatelji izjavljajo, da je navedeni solastniški delež skladen z njihovim solastniškim deležem na celotni stavbi. Če so vlagatelji s pogodbo o medsebojnih razmerjih dogovorili drugačen način delitve stroškov upravljanja, v obrazec vpišejo dogovorjen delež delitve stroškov upravljanja. Pri stavbi, ki ima več vhodov in več različnih upravnikov, z ločenimi rezervnimi skladi, se lahko solastniki stavbe v primeru, da se bo izvedel ukrep samo na delu stavbe, za izvedbo posamezne naložbe dogovorijo za drugačen način delitve stroškov. V takem primeru se višina nepovratne spodbude za posamezno upravičeno osebo določi na podlagi deleža delitve stroškov, določenega v sporazumu.
V primeru skupnega PZI, ki vključuje več posameznih ukrepov in ko pripadajoči strošek PZI ni specifično porazdeljen na posamičen ukrep, se pri izračunu višine nepovratne finančne spodbude vrednost PZI in opravljanja nadzora za posamezen ukrep upošteva v sorazmernem deležu glede na višino investicije v posamezen ukrep, ki ga PZI vsebuje.
Med upravičene stroške naložbe ne sodi davek na dodano vrednost (DDV), razen če so vsi etažni lastniki fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti ali če noben etažni lastnik nima pravice do odbitka vstopnega davka na dodano vrednost. Med upravičene stroške naložbe tudi ne sodijo morebitna plačila etažnih lastnikov njihovem pooblaščencu za vodenje naložbe.
A – toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe, vendar ne več kot 70 EUR na m2 toplotne izolacije fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu.
B – toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe, vendar ne več kot 70 EUR na m2 toplotne izolacije ravne strehe oziroma ne več kot 40 EUR na m2 toplotne izolacije poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju.
C – toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe, vendar ne več kot 40 EUR na m2 toplotne izolacije tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo.
D – optimizacija sistema ogrevanja
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe, vendar ne več kot 84 EUR na grelno telo.
E – vgradnja solarnega ogrevalnega sistema
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
F – vgradnja kotla na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
G – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
H – zamenjava toplotne postaje ali vgradnja nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja stavbe
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
I – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
J – vgradnja energijsko učinkovitega sistema razsvetljave
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
K – kolesarnice
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
L – polnilnice za električna vozila
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
M – zbiralnik deževnice
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
N – zelena streha in/ali zelena fasada
Višina spodbude znaša do 60 % upravičenih stroškov naložbe.
g) višina nepovratne finančne spodbude za prejemnike socialne pomoči
Nepovratna finančna spodbuda za izvajanje kateregakoli ukrepa v starejši stavbi, ki je predmet tega javnega razpisa, je za prejemnike socialne pomoči določena v obsegu 100 % upravičenih stroškov naložbe glede na njihov pripadajoči delež financiranja naložbe. Prejemnik socialne pomoči je vsaka fizična oseba, ki je lahko upravičena po tem javnem razpisu, ki je na dan vložitve vloge na ta javni razpis upravičena do denarne socialne pomoči, ki ni izredna denarna socialna pomoč, ali do varstvenega dodatka po predpisih Republike Slovenije, ki urejajo socialne transfere. Prejemnik socialne pomoči izkazuje svojo upravičenost do ustrezno višje nepovratne finančne spodbude s kopijo odločbe Centra za socialno delo o pravici do denarne socialne pomoči, ki ni izredna socialna pomoč oziroma odločbe o pravici do varstvenega dodatka. Nepovratna finančna spodbuda dodeljena prejemniku socialne pomoči ne zmanjšuje dodeljene spodbude ostalim upravičencem.
h) višina nepovratne finančne spodbude v primeru izvedbe statične sanacije (protipotresne utrditve)
V primeru, da so poleg celovite energijske prenove stavbe izvede tudi statična sanacija (protipotresna utrditev) stavbe, se dodeli dodatna spodbuda, ki znaša do 50 % upravičenih stroškov naložbe statične sanacije, vendar ne več kot 225 EUR na m2 neto ogrevane površine stavbe pred prenovo, opredeljene v projektni dokumentaciji.
i) višina nepovratne finančne spodbude v primeru izvedbe naložbe v Triglavskem narodnem parku
Če ima vlagatelj, ki je fizična oseba, stalno prebivališče na območju, določenem v 9. členu Zakona o Triglavskem narodnem parku (Uradni list RS, št. 52/10 in nasl., v nadaljnjem besedilu: ZTNP-1), in se bo tudi naložba izvedela na tem območju, oziroma če ima vlagatelj, ki je pravna oseba, na tem območju sedež, se v skladu s prvim odstavkom 11. člena ZTNP-1 končna višina nepovratne finančne spodbude po tem javnem razpisu poviša za 25 %.
5. Dodatne zahteve in pogoji
a) pravočasna in popolna vloga
Pogoj za dodelitev spodbude je pravočasna in popolna vloga. Vloga je pravočasna in formalno popolna, če vlagatelj do predpisanega roka za oddajo vlog predloži v celoti izpolnjeno vlogo in dokumente, ki so obvezne priloge.
Vlogo na javni razpis v imenu in za račun upravičenih oseb vloži upravnik, ki upravlja stavbo v skladu z določbami Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03 in nasl.; v nadaljnjem besedilu: SZ-1), predsednik skupnosti etažnih lastnikov ali drug pooblaščenec upravičenih oseb ali skupni predstavnik upravičenih oseb (v nadaljnjem besedilu: pooblaščenec). Pooblaščenec ne sme biti v nikakršnem poslovnem razmerju s pogodbenikom.
Z eno vlogo se lahko kandidira za spodbudo za celovito energijsko prenovo največ ene stavbe.
Vloga je popolna, ko pooblaščenec predloži v celoti izpolnjen obrazec vloga tega javnega razpisa in obvezne priloge:
– seznam etažnih lastnikov posameznih delov stavbe z razvidnimi solastniškimi deleži, in sicer v elektronski obliki na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije;
– soglasje etažnih lastnikov stavbe v zakonsko predpisanem obsegu glede na njihove solastniške deleže, in sicer zbirno na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije oziroma na ustreznih drugih dokumentih, iz katerega bo poleg podatkov o naslovih, davčnih številkah, rojstnih datumih in solastniških deležih vsakega posameznega etažnega lastnika razvidno:
– soglasje za izvedbo naložbe, ki bo predmet spodbude; 
– soglasje za sofinanciranje izvedbe naložbe s spodbudo Eko sklada in sredstvi pogodbenika; 
– soglasje, da se sredstva spodbude Eko sklada nakažejo na bančni račun izvajalca/ev naložbe oziroma pogodbenika; 
– pooblastilo pooblaščencu za sklenitev pogodbe o izvajanju storitev energetske učinkovitosti z izbranim pogodbenikom; 
– pooblastilo pooblaščencu za zastopanje v upravnem postopku javnega razpisa; 
– pooblastilo pooblaščencu za podpis pogodbe o izplačilu spodbude; 
– soglasje, da bo projekt celovite energijske prenove z namenom promocije predstavljen v javnosti, in sicer na spletnih straneh Eko sklada in projekta LIFE-IP-CARE4CLIMATE ter v okviru drugih promocijskih aktivnosti ter materialov; 
– sporazum o kritju stroškov za posamezni ukrep, če je bil sklenjen (primeri iz točke 4f.) tega javnega razpisa),
– kopijo odločbe Centra za socialno delo o pravici do denarne socialne pomoči, ki ni izredna socialna pomoč oziroma odločbe o pravici do varstvenega dodatka, za upravičence, ki uveljavljajo ustrezno višjo nepovratno finančno spodbudo kot prejemniki socialne pomoči;
– izjavo s strani pravnih oseb, ki nastopajo kot upravičene osebe, o vseh prejetih drugih pomočeh »de minimis« na podlagi Uredbe Komisije (EU) 2023/2831 ali drugih uredb »de minimis« v predhodnih dveh in v tekočem proračunskem letu, vključno z navedbo, pri katerih dajalcih in v kakšnem znesku je v relevantnem obdobju upravičena oseba še kandidirala za »de minimis« pomoč; o drugih že prejetih ali zaprošenih pomočeh za iste upravičene stroške; o tem ali je bilo podjetje upravičene osebe v zadnjih treh letih združeno ali pripojeno k drugemu podjetju in ali je prišlo do delitve podjetja; o tem, da upravičena oseba ni povezana v enotno podjetje oziroma seznam vseh podjetij, ki z upravičeno osebo tvorijo enotno podjetje, vse na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije;
– sklep o odločitvi etažnih lastnikov o izvedbi naložbe;
– načrt vzdrževanja, ki so ga sprejeli etažni lastniki, v katerem je načrtovana naložba, ki bo predmet spodbude;
– pogodbo o financiranju in poplačilu naložbe ali drug dokument, sklenjen s pogodbenikom, ki ga etažni lastniki izberejo na trgu, iz katerega izhaja dogovor oziroma namera o financiranju in poplačilu naložbe skladno s pogoji javnega razpisa;
– izjavo pooblaščenca, da ni v nikakršnem poslovnem razmerju s pogodbenikom;
– če je gradbeno dovoljenje za izvedbo naložbe potrebno skladno z veljavnimi predpisi, kopijo gradbenega dovoljenja, opremljenega z žigom o pravnomočnosti;
– če je statična sanacija potrebna skladno z veljavnimi predpisi oziroma če se za statično sanacijo uveljavlja dodatno spodbudo po tem javnem razpisu, dokazilo o pridobljeni statični presoji stavbe, predračun in drugo relevantno dokumentacijo za izvedbo statične sanacije skladno s pridobljeno presojo;
– delni PZI: priložiti samo prilogo 1A Naslovna stran projektne dokumentacije in prilogo 1C Naslovna stran načrta ter prilogo 2B Izjava projektanta in vodje projektiranja v PZI;
– predračun za pripravo PZI in nadzora oziroma račun in dokazilo o plačilu računa za pripravo PZI, če je bil ta izdelan in plačan pred oddajo vloge na javni razpis;
– dodatne obvezne priloge glede na izbrani ukrep:
A – toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu 
– predračun izvajalca za izvedbo naložbe, ki mora vključevati popis del, oznako, vrsto, debelino, toplotno prevodnost (λ) in površino toplotne izolacije, v primeru izvedbe kontaktno izolacijske fasade pa mora predračun vsebovati tudi tip fasadnega sistema; 
– izjavo o lastnostih toplotne izolacije, skladno z Uredbo (EU) št. 305/20114 ali po Zakonu o gradbenih proizvodih (Uradni list RS, št. 82/13; v nadaljnjem besedilu: ZGPro-1), če podatek o toplotni prevodnosti (λ) toplotne izolacije ni naveden na predračunu;
4 Uredba (EU) št. 305/2011 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 9. marca 2011 o določitvi usklajenih pogojev za trženje gradbenih proizvodov in razveljavitvi Direktive Sveta 89/106/EGS (UL L št. 88 z dne 4. 4. 2011), popravljena s popravkom Uredbe (EU) št. 305/2011 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 9. marca 2011 o določitvi usklajenih pogojev za trženje gradbenih proizvodov in razveljavitvi Direktive Sveta 89/106/EGS (Uradni list Evropske unije L 88 z dne 4. aprila 2011) (UL L št. 103 z dne 12. 4. 2013) in zadnjič spremenjena z Uredbo (EU) 2019/1020 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. junija 2019 o nadzoru trga in skladnosti proizvodov ter spremembi Direktive 2004/42/ES in uredb (ES) št 765/2008 in (EU) št. 305/2011 (UL L št. 169 z dne 25. 6. 2019), (v nadaljnjem besedilu: Uredba (EU) št. 305/2011)
– izjavo o lastnostih, skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 ali ZGPro-1 in evropsko tehnično oceno (ETA), izdelano na podlagi ustreznega evropskega ocenjevalnega dokumenta (EAD/ETAG), v primeru, da toplotno-izolacijski fasadni sistem ni naveden na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani www.ekosklad.si;
– fotografije dela stavbe, kjer se bo naložba izvajala; v primeru izvedbe toplotne izolacije fasade morajo biti fasade vidne v celoti; 
– fotografijo vgrajene obstoječe toplotne izolacije, iz katere bo razvidna vrsta in debelina toplotne izolacije, izmerjena z merilnim trakom ob toplotni izolaciji; fotografijo je potrebno predložiti v primeru, če se vgradi dodatna toplotna izolacija na obstoječo. 
B – toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju 
– predračun izvajalca za izvedbo naložbe, ki mora vključevati popis del, oznako, vrsto, debelino, toplotno prevodnost (λ) in površino toplotne izolacije; 
– izjavo o lastnostih toplotne izolacije, skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 ali po ZGPro-1, če podatek o toplotni prevodnosti (λ) toplotne izolacije ni naveden na predračunu; 
– fotografije dela stavbe, kjer se bo naložba izvajala. 
C – toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo 
– predračun izvajalca za izvedbo naložbe, ki mora vključevati popis del, oznako, vrsto, debelino, toplotno prevodnost (λ) in površino toplotne izolacije; 
– izjavo o lastnostih toplotne izolacije, skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 ali po ZGPro-1, če podatek o toplotni prevodnosti (λ) toplotne izolacije ni naveden na predračunu; 
– fotografije dela stavbe, kjer se bo naložba izvajala. 
D – optimizacija sistema ogrevanja 
– predračun izvajalca za izvedbo naložbe, ki mora vključevati nakup in vgradnjo ter izvedbo prednastavitev radiatorskih termostatskih ventilov, nakup in vgradnjo ventilov za hidravlično uravnoteženje sistema ogrevanja, nakup in vgradnjo regulatorjev diferenčnega tlaka ter hidravlično uravnoteženje celotnega sistema ogrevanja stavbe, skladno s PZI; 
– seznam lastnikov vseh delov stavbe, ki so v lasti fizičnih ali pravnih oseb ali s.p. ali drugih fizičnih oseb, ki opravljajo registrirane dejavnosti ali s predpisom ali aktom o ustanovitvi določene dejavnosti, ki so vsi vpisani v poslovni register Republike Slovenije ali pravnih oseb javnega prava, ki imajo stvarno premoženje v svoji lasti ali je v lasti Republike Slovenije in ga imajo v najemu ali z njim upravljajo in je namenjeno opravljanju njihove osnovne dejavnosti, razen neposrednih uporabnikov državnega proračuna oziroma ostalih posameznih delov stavbe, ki naj vključuje število vseh grelnih teles, število grelnih teles z že vgrajenimi termostatskimi ventili in število grelnih teles, kjer termostatski ventili še niso vgrajeni, in sicer za vse posamezne dele stavbe v lasti fizičnih ali pravnih oseb ali s.p. ali drugih fizičnih oseb, ki opravljajo registrirane dejavnosti ali s predpisom ali aktom o ustanovitvi določene dejavnosti, ki so vsi vpisani v poslovni register Republike Slovenije ali pravnih oseb javnega prava, ki imajo stvarno premoženje v svoji lasti ali je v lasti Republike Slovenije in ga imajo v najemu ali z njim upravljajo in je namenjeno opravljanju njihove osnovne dejavnosti, razen neposrednih uporabnikov državnega proračuna; 
– fotografije ključnih delov sistema ogrevanja pred izvedbo ukrepa (predvidena mesta vgradnje ventilov, obstoječi radiatorski ventili). 
E – vgradnja solarnega sistema 
– predračun izvajalca za nakup in vgradnjo sprejemnikov sončne energije ali sistemov s fotonapetostnimi moduli vključno z električnimi grelniki, ki mora vključevati navedbo proizvajalca, vrsto in točno oznako sprejemnikov sončne energije oziroma fotonapetostnega modula ter popis del, ki so predmet naložbe; 
– podatkovno dokumentacijo za sprejemnik sončne energije in dokumentacijo o izvedbi sistema s sprejemniki sončne energije v stavbi (shema vezave ipd.) oziroma podatkovno dokumentacijo za fotonapetostne module (znamka, komercialna oznaka, tip, nazivna električna moč fotonapetostnih modolov) in dokumentacijo o izvedbi fotonapetostnega sistema v stavbi, iz katere je jasno razvidno, da ta ne bodo priključen na električno omrežje in ne bo priključen na notranjo nizkonapetostno inštalacijo stavbe ter se bo uporabljal samo za direktno ogrevanje vode preko uporovnih električnih grelnikov (shema vezave fotonapetosnih modulov s hranilnikom/zalogovnikom vode ipd.); 
– fotografija dela stavbe, kamor bodo nameščeni sprejemniki sončne energije ali fotonapetostni moduli (npr. fotografija strehe), z označeno lokacijo namestitve sprejemnikov sončne energije. 
F – vgradnja kotla na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe 
– predračun izvajalca za nakup in vgradnjo novega kotla na lesno biomaso, ki mora vključevati navedbo proizvajalca, vrsto in točno oznako kotla ter popis del, ki so predmet naložbe; 
– izjavo EU o skladnosti in dokument z informacijami iz preglednice 1 Uredbe Komisije (EU) 2015/1189 ter na zahtevo Eko sklad tudi ustrezno merilno poročilo oziroma druga ustrezna dokazila, za novi kotel na lesno biomaso, če ta ni naveden na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani www.ekosklad.si oziroma za kotel večje nazivne izhodne toplotne moč od področja uporabe Uredbe Komisije (EU) št. 2015/1189, priloge, ki izkazujejo ustreznost;
– fotografijo prostora, kamor bo vgrajen kotel, ter fotografijo prostora, kamor bo vgrajen toplotni zbiralnik, z označeno lokacijo namestitve nove kurilne naprave in toplotnega zbiralnika; 
– fotografijo vgrajenega toplotnega zbiralnika, če je le-ta že vgrajen in ni predmet naložbe, ter dokumentacijo, iz katere bo razviden volumen toplotnega zbiralnika (npr. fotografija napisne etikete, račun za nakup ipd.). 
G – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe 
– predračun izvajalca za nakup in vgradnjo nove ogrevalne toplotne črpalke, ki mora vključevati navedbo proizvajalca, vrsto in točno oznako toplotne črpalke ter popis del, ki so predmet naložbe; 
– izjavo EU o skladnosti in podatkovni list skladen z Delegirano uredbo Komisije (EU) št. 811/20135 oziroma dokument z informacijami iz tabele 2 Uredbe Komisije (EU) št. 813/2013 ter na zahtevo Eko sklada tudi merilna poročila oziroma druga ustrezna dokazila za novo toplotno črpalko, če ta še ni navedena na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani www.ekosklad.si, oziroma za toplotne črpalke izven področja uporabe Uredbe Komisije (EU) št. 813/2013, priloge, ki izkazujejo ustreznost;
5 Delegirana uredba Komisije (EU) št. 811/2013 z dne 18. februarja 2013 o dopolnitvi Direktive 2010/30/EU Evropskega parlamenta in Sveta glede energijskega označevanja grelnikov prostorov, kombiniranih grelnikov, kompletov grelnika prostorov, naprave za uravnavanje temperature in sončne naprave ter kompletov kombiniranega grelnika, naprave za uravnavanje temperature in sončne naprave (UL L št. 239 z dne 6. 9. 2013), nazadnje spremenjena z Delegirano uredbo Komisije (EU) 2017/254 z dne 30. novembra 2016 o spremembi delegiranih uredb (EU) št. 1059/2010, (EU) št. 1060/2010, (EU) št. 1061/2010, (EU) št. 1062/2010, (EU) št. 626/2011, (EU) št. 392/2012, (EU) št. 874/2012, (EU) št. 665/2013, (EU) št. 811/2013, (EU) št. 812/2013, (EU) št. 65/2014, (EU) št. 1254/2014, (EU) 2015/1094, (EU) 2015/1186 in (EU) 2015/1187 v zvezi z uporabo dovoljenih odstopanj pri postopkih preverjanja (UL L št. 38 z dne 15. 2. 2017)
– fotografijo prostora, kamor bo vgrajena toplotna črpalka, z označeno lokacijo namestitve toplotne črpalke (pri toplotni črpalki zrak/voda fotografije lokacij, kamor bosta nameščeni zunanja in notranja enota oziroma krmilni del toplotne črpalke). 
H – zamenjava toplotne postaje ali vgradnja nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja stavbe 
– predračun izvajalca za nakup in vgradnjo toplotne postaje s pripadajočimi inštalacijami; 
– fotografijo prostora, kamor bo nameščena toplotna postaja za priklop na daljinsko ogrevanje, z označeno lokacijo namestitve toplotne postaje, oziroma fotografija toplotne postaje, ki bo zamenjana, in fotografija prostora, kamor bo nameščena nova toplotna postaja, z označeno lokacije namestitve toplotne postaje. 
I – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka 
– predračun izvajalca za izvedbo naložbe, ki mora vključevati popis del in opreme, število, vrsto in točno oznako ter proizvajalca prezračevalne naprave; 
– izjava EU o skladnosti in podatkovni list skladen s prilogo IV Delegirano uredbo Komisije (EU) št. 1254/20146 oziroma dokument z informacijami iz priloge IV Uredbe Komisije (EU) št. 1253 /2014 ter na zahtevo Eko sklada tudi merilna poročila oziroma druga ustrezna dokazila za stanovanjske prezračevalne naprave če ta še ni navedena na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani www.ekosklad.si oziroma izjavo EU o skladnosti in dokument z informacijami iz priloge V Uredbe Komisije (EU) št. 1253/2014 za nestanovanjsko prezračevalno napravo oziroma za prezračevalne naprave izven področja uporabe Uredbe Komisije (EU) št. 1253/2014, priloge, ki izkazujejo ustreznost;
6 Delegirana uredba Komisije (EU) št. 1254/2014 z dne 11. julija 2014 o dopolnitvi Direktive 2010/30/EU Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z označevanjem stanovanjskih prezračevalnih enot z energijskimi nalepkami (UL L št. 337 z dne 25. 11. 2014), nazadnje spremenjena z Delegirano uredbo Komisije (EU) 2020/987 z dne 20. januarja 2020 o popravku nekaterih jezikovnih različic Delegirane uredbe (EU) št. 1254/2014 o dopolnitvi Direktive 2010/30/EU Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z označevanjem stanovanjskih prezračevalnih enot z energijskimi nalepkami (UL L št. 221 z dne 10. 7. 2020)
– fotografije prostorov, kamor bodo nameščene prezračevalne naprave, z označeno lokacijo namestitve. 
J – vgradnja energijsko učinkovitega sistema razsvetljave 
– predračun izvajalca, ki se nanaša na zamenjavo obstoječega sistema razsvetljave, s popisom vgrajenih LED svetil, LED svetilk oziroma LED modulov in ostale opreme; 
– podatki o vrsti in številu obstoječih svetil, svetilk ali sistemov razsvetljave ter o vrsti in številu vgrajenih novih svetil, svetilk ali sistemov razsvetljave in izboljšav, kot tudi dejanska moč starega in prenovljenega sistema razsvetljave, ter predvidena letna poraba električne energije novega sistema razsvetljave; 
– podatke proizvajalca o LED svetilih, LED svetilkah ali LED modulov (znamka, komercialna oznaka, tip, in tehnični podatki, kot so max. moč idr.), ki so lahko vključeni v predračun ali podani ločeno v podatkovni dokumentaciji; 
– fotografije obstoječega sistema razsvetljave in vgrajenih svetil. 
K – kolesarnice 
– predračuni in druga dokazila za izvedbo ukrepov;
– fotografije dela stavbe oziroma drugih površin, kjer bodo ukrepi izvedeni. 
L – polnilnice za električna vozila 
– predračuni in druga dokazila za izvedbo ukrepov;
– fotografije dela stavbe oziroma drugih površin, kjer bodo ukrepi izvedeni. 
M – zbiralnik deževnice 
– predračuni in druga dokazila za izvedbo ukrepov;
– fotografije dela stavbe oziroma drugih površin, kjer bodo ukrepi izvedeni. 
N – zelena streha in/ali zelena fasada 
– predračuni in druga dokazila za izvedbo ukrepov;
– fotografije dela stavbe oziroma drugih površin, kjer bodo ukrepi izvedeni. 
Eko sklad lahko zahteva, da pooblaščenec za vsa dokazila in listine, sestavljene v tujem jeziku, predloži overjen prevod.
b) omejitev glede dodeljevanja spodbud po pravilu »de minimis«
Za pridobitev spodbude po tem javnem razpisu veljajo pravila o dodeljevanju pomoči po pravilu »de minimis« za:
– pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti ali s predpisom ali aktom o ustanovitvi določene dejavnosti, ki so vsi vpisani v poslovni register Republike Slovenije, razen njihovih podružnic v tujini;
– pravne osebe javnega prava v delu, ko opravljajo pridobitne dejavnosti na trgu.
Pravica do spodbude se ne dodeli za naložbe upravičenim osebam, ki so dejavna v naslednjih sektorjih:
– primarna proizvodnja ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, opredeljene v členu 5, točki (a) in (b), Uredbe (EU) št. 1379/2013,
– predelava in trženje ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine proizvodov, nabavljenih ali danih na trg,
– primarna proizvodnja kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti,
– predelava in trženja kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi v naslednjih primerih:
– če je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine zadevnih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih zadevna podjetja dajo na trg, 
– če je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce. 
Pravica do spodbude se ne dodeli, če:
– je pomoč namenjena izvozu oziroma z izvozom povezani dejavnosti v tretje države ali države članice, kot je pomoč neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali na drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo,
– je pomoč pogojena s prednostno rabo domačih proizvodov in storitev pred uvoženimi.
Skupni znesek pomoči »de minimis«, dodeljen enotnemu podjetju7, ne sme presegati 300.000,00 EUR v obdobju zadnjih treh let.
7 Enotno podjetje pomeni vsa podjetja, ki so med seboj najmanj v enem od naslednjih razmerij:
– podjetje ima večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov drugega podjetja;
– podjetje ima pravico imenovati ali odpoklicati večino članov upravnega, poslovodnega ali nadzornega organa drugega podjetja;
– podjetje ima pravico izvrševati prevladujoč vpliv na drugo podjetje na podlagi pogodbe, sklenjene z navedenim podjetjem, ali določbe v njegovi družbeni pogodbi ali statutu;
– podjetje, ki je delničar ali družbenik drugega podjetja, na podlagi dogovora z drugimi delničarji ali družbeniki navedenega podjetja sámo nadzoruje večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov navedenega podjetja.
Podjetja, ki so v katerem koli navedenem razmerju iz zgornjih alinej preko enega ali več drugih podjetij, prav tako veljajo za enotno podjetje.
Podatke o že prejetih pomočeh »de minimis« bo Eko sklad preveril pri pristojnem ministrstvu, od upravičene osebe pa pridobil pisno izjavo:
– o vseh drugih pomočeh »de minimis«, ki jih je prejela na podlagi Uredbe 2023/2831/EU ali drugih uredb »de minimis« v predhodnih dveh in v tekočem proračunskem letu, vključno z navedbo, pri katerih dajalcih in v kakšnem znesku je v relevantnem obdobju še kandidirala za pomoč »de minimis«,
– o drugih že prejetih ali zaprošenih pomočeh za iste upravičene stroške,
– o tem, ali je bilo njeno podjetje v zadnjih treh letih združeno ali pripojeno k drugemu podjetju in ali je prišlo do delitve podjetja,
– o tem, da ni povezana z nobenim podjetjem v enotno podjetje oziroma izjavo s seznamom vseh podjetij, ki z njo tvorijo enotno podjetje.
Če obstaja za iste upravičene stroške drug vir državne ali »de minimis« pomoči (javno financiranje), kumulacija teh pomoči ne sme presegati največje dovoljene intenzivnosti ali zneska pomoči.
Pravica do spodbude, dodeljene v obliki pomoči »de minimis« po tem javnem razpisu, se pripiše pravni osebi, ki opravlja (tudi) pridobitno dejavnost na trgu in ki je etažni lastnik nepremičnine, na kateri se bo naložba izvedla.
c) prepoved odstranitve naložbe, ki je bila predmet spodbude
Vgrajenih gradbenih proizvodov, strojnih naprav in opreme, za katere je bila dodeljena spodbuda, ni dovoljeno odstraniti najmanj 3 leta po izplačilu spodbude.
d) prepoved dodelitve spodbude v primeru že dodeljenih spodbud
Če je za posamezen ukrep ali več ukrepov, ki so predmet spodbude po tem javnem razpisu, že bila dodeljena nepovratna finančna spodbuda Eko sklada po tem ali katerem koli drugem javnem pozivu ali razpisu, za izvedbo tega ukrepa ni več mogoče pridobiti pravice do nepovratne finančne spodbude po tem javnem razpisu. Za iste stroške vlagatelj ne sme prejeti sredstev iz drugih javnih virov financiranja (prepoved dvojnega financiranja). V kolikor se ugotovi dvojno financiranje, bo izdana zavrnilna odločba oziroma Eko sklad odstopi od pogodbe o nepovratni finančni spodbudi, če je bila le ta že sklenjena, vlagatelj pa je dolžan vrniti neupravičeno izplačana sredstva in sicer skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila sredstev na transakcijski račun do dneva vračila Eko skladu.
6. Merila
Ocenjevale se bodo le pravočasno prispele, pravilno označene in popolne vloge na predpisanih obrazcih, ki izpolnjujejo pogoje iz točk 2 in 4 javnega razpisa. Pri ocenjevanju se bodo upoštevala naslednja merila:
Merila
Največje število točk
1. Obseg in zahtevnost prenove 
Dodeli se do 55 točk, in sicer za posamezen ukrep: 
A – toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu (obvezen ukrep): 5 točk 
B – toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju: 5 točk 
C – toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo: 5 točk 
D – optimizacija sistema ogrevanja: 5 točk 
E – vgradnja solarnega ogrevalnega sistema: 5 točk 
F – vgradnja kotla na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe: 5 točk
55
G – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe: 5 točk 
H – zamenjava toplotne postaje ali vgradnja nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja stavbe: 5 točk 
I – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka: 3 točke 
J – vgradnja energijsko učinkovitega sistema razsvetljave: 3 točke 
K – kolesarnice: 2 točki 
L – polnilnice za električna vozila: 2 točki 
M – zbiralnik deževnice: 2 točki 
N – zelena streha in/ali zelena fasada: 3 točke
2. Statična sanacija (protipotresna utrditev) stavbe 
Če bo v okviru celovite energijske prenove izvedena statična sanacija (protipotresna utrditev) stavbe skladno s statično presojo stavbe, se dodeli 15 točk, v nasprotnem primeru pa 0 točk. 
15
3. Skupnostna sončna elektrarna 
Če je večstanovanjska stavba vključena v skupnostno samooskrbo z električno energijo, pridobljeno s sončno elektrarno, oziroma ima za izvedbo le-te pridobljeno odločbo Borzena ali Eko sklada, se dodeli 15 točk, v nasprotnem primeru pa 0 točk. 
15
4. Dozidava (prizidava) in/ali nadzidava 
Če bo v okviru celovite prenove izvedena dozidava (prizidava) in/ali nadzidava, se dodeli 5 točk, v nasprotnem primeru pa 0 točk.
5
5. Delež sofinanciranja upravičenih stroškov s strani pogodbenika 
V primeru, ko je vsaj polovica upravičenih stroškov naložbe financirana s strani pogodbenika, se dodeli 5 točk, v nasprotnem primeru pa 0 točk.
5
6. Reference pogodbenika 
Če ima pogodbenik vsaj tri reference izvedene celovite energijske prenove stavbe, se dodeli 5 točk, v nasprotnem primeru pa 0 točk.
5
Celotno število točk
100
Pravica do spodbude se lahko dodeli le za vloge, ki izpolnjujejo vse pogoje za dodelitev in dosežejo največje število točk skladno z merili. Skupaj lahko vloga doseže največ 100 točk. Prejete vloge bodo razvrščene glede na število prejetih točk, pri čemer bodo v okviru razpoložljivih sredstev do spodbude upravičene vloge z najvišjim številom točk. Če bodo po dodelitvi spodbude za najbolje ocenjeno vlogo ostala razpoložljiva sredstva, se spodbuda v višini preostalih sredstev lahko ponudi upravičenim osebam z naslednjo najbolje ocenjeno vlogo, do porabe sredstev. Če več vlog doseže enako število točk in bi bila z njihovo uvrstitvijo na predlog liste za dodelitev spodbude presežena skupna razpoložljiva sredstva, se kot ugodnejša izbere vloga za celovito energijsko prenovo stavbe z večjim številom etažnih lastnikov. Če bi tudi potem več vlog doseglo enako število točk in bi bila z njihovo uvrstitvijo na predlog liste za dodelitev spodbude presežena skupna razpoložljiva sredstva, se kot ugodnejša izbere vloga za celovito energijsko prenovo stavbe z večjo neto ogrevano površino pred prenovo.
V primeru, da preostanek razpoložljivih sredstev na javnem razpisu ne zadostuje za dodelitev spodbude v maksimalni višini, se zadnjim izbranim etažnim lastnikom ponudi višina sredstev, ki so preostala na javnem razpisu. V kolikor etažni lastniki ponujenih razpoložljivih sredstev ne sprejmejo, sredstva ostanejo nerazdeljena.
7. Razpisna dokumentacija
Javni razpis je objavljen v Uradnem listu RS in na spletni strani Eko sklada. Eko sklad bo vse ključne informacije objavil na svoji spletni strani pri objavi javnega razpisa. Brezplačna razpisna dokumentacija je na voljo na spletnem naslovu www.ekosklad.si.
Dodatne informacije v zvezi z javnim razpisom lahko potencialni vlagatelji dobijo na naslovu ekosklad@ekosklad.si, s pripisom »za razpis za pilotne projekte energetsko pogodbeništvo 2024«. Vprašanja morajo biti na omenjeni naslov poslana najkasneje 5 dni pred rokom za oddajo vloge.
8. Brezplačno energetsko svetovanje
V pisarnah mreže ENSVET, lociranih po celi Sloveniji, delujejo neodvisni energetski svetovalci (v nadaljevanju svetovalci). Upravičena oseba se lahko po telefonu ali na spletni povezavi: https://ekosklad.si/ prebivalstvo/ensvet/pisarna naroči na brezplačno energetsko svetovanje. Svetovanje lahko poteka osebno v izbrani lokalni pisarni, po telefonu, preko elektronske pošte ali video klica. Svetovalci upravičenim osebam nudijo individualno svetovanje glede na njegove specifične okoliščine ter z brezplačnimi nasveti in razgovori pomagajo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stavbi.
Vlagateljem se omogoči, da svetovalci sodelujejo v postopku pridobivanja spodbude po tem javnem razpisu, in sicer kot pomoč pri odločanju, pomoč pri procesu izvedbe in pomoč pri pridobivanju spodbude. Svetovalec lahko vstopi v proces v treh fazah:
1. odločanje za izvedbo celovite energijske prenove večstanovanjske stavbe: svetovalec pripravi nasvet z analizo različnih scenarijev (vključno s celovito prenovo) s predložitvijo ocen energijskih in finančnih prihrankov. Nasvet in rezultate posreduje in predstavi upravniku ali drugemu pooblaščencu etažnih lastnikov. Nasvet in rezultate se posreduje in predstavi tudi zboru etažnih lastnikov. Predstavitev se lahko opravi v pisarni ENSVET, na terenu (npr. v večstanovanjski stavbi), prek aplikacij Viber, Zoom ipd. 
2. proces izvedbe: svetovalec pomaga pri zbiranju in izboru ponudb za prenovo (vključno s ponudbami za projektno dokumentacijo, izvedbo del, nadzor itd.) ter poročilo o skladnosti z javnim razpisom. Nasvet in rezultate posreduje in predstavi upravniku ali drugemu pooblaščencu etažnih lastnikov. Nasvet in rezultate posreduje in predstavi tudi zboru etažnih lastnikov. Predstavitev se lahko opravi v pisarni ENSVET, na terenu (npr. v večstanovanjski stavbi), preko aplikacij Viber, Zoom ipd. 
3. pomoč pri pridobivanju spodbude: svetovalec pripravi dokumentacijo za pridobitev spodbude (vlogo). 
Več informacij o brezplačnem energetskem svetovanju se lahko pridobi na spletni strani Eko sklada www.ekosklad.si ali na brezplačni tel. 080/1669.
9. Rok za prejem in način oddaje vloge
Javni razpis bo odprt do porabe sredstev. Prvi rok za oddajo vlog je 28. 6. 2024, drugi rok je 30. 8. 2024, tretji rok je 27. 9. 2024, četrti rok je 25. 10. 2024, peti rok je 29. 11. 2024. Če bodo vsa sredstva porabljena že v prvem odpiranju ali naslednjih odpiranjih, bo to objavljeno na spletni Eko sklada in v Uradnem listu RS.
Vloga z zahtevano vsebino mora biti oddana na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana, oziroma osebno v glavno pisarno (na naslovu sklada vsak delovni dan med 9. in 14. uro) do dneva, določenega kot skrajni rok za oddajo vlog v zapečatenem ovitku, ovitek pa mora biti označen z »Ne odpiraj – vloga – razpis za pilotne projekte energetsko pogodbeništvo 2024« in imenom ter naslovom pooblaščenca. Če se vloga pošlje priporočeno po pošti, se za dan, ko je Eko sklad prejel vlogo, šteje dan oddaje na pošto do 24. ure. Vloga se šteje za pravočasno, če bo osebno dostavljena v glavno pisarno ali poslana priporočeno po pošti na dan posameznega roka. Vloga, ki bo vložena po poteku posameznega roka, bo odprta na naslednjem odpiranju vlog. V kolikor naslednji rok za oddajo vlog ni predviden ali v primeru porabe sredstev, se vloga s sklepom zavrže kot prepozna ter vrne pooblaščencu.
Nepravočasne in nepopolne vloge (kar vključuje tudi vloge, ki ne bodo označene s pripisom »Ne odpiraj – vloga – razpis za pilotne projekte energetsko pogodbeništvo 2024« ali bodo brez zapisanega imena in naslova pooblaščenca na ovojnici), bodo s sklepom zavržene.
10. Odpiranje vlog: odpirajo se samo v roku dostavljene, pravilno označene vloge, in sicer v vrstnem redu, v katerem so bile predložene. Odpiranja vlog ne bodo javna. Prvo odpiranje vlog bo 9. 7. 2024 ob 10. uri, drugo odpiranje bo 10. 9. 2024 ob 10. uri, tretje odpiranje bo 8. 10. 2024 ob 10. uri, četrto odpiranje bo 5. 11. 2024 ob 10. uri, peto odpiranje pa 10. 12. 2024 ob 10. uri, in sicer na naslovu: Eko sklad, Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana. Vloge se bodo odpirale po vrstnem redu predložitve oziroma dospetja.
11. Postopek izbora in ocenjevanje
Pregled popolnosti in vrednotenje vlog bo na podlagi pogojev in meril, objavljenih v javnem razpisu, opravila tričlanska strokovna komisija, katere člani so: dva predstavnika Eko sklada in predstavnik Instituta »Jožef Stefan«. Člane te komisije s pisnim sklepom imenuje direktor Eko sklada.
Odpirajo se samo v roku dostavljene, pravilno označene vloge, in sicer v vrstnem redu, v katerem so bile predložene.
Komisija vodi zapisnik o odpiranju vlog, ki vsebuje predvsem:
– naslov, prostor in čas odpiranja dospelih vlog;
– predmet javnega razpisa;
– imena navzočih predstavnikov komisije;
– imena oziroma naziv vlagateljev vlog (potencialnih prejemnikov sredstev) po vrstnem redu odpiranja vlog;
– ugotovitve o popolnosti vlog;
– navedbo tistih vlagateljev, ki niso dostavili popolne vloge.
Na odpiranju ugotavlja komisija popolnost vlog glede na to, če so bili predloženi vsi zahtevani dokumenti (formalna popolnost). Zapisnik podpišejo predsednik in člani komisije.
V primeru formalno nepopolne vloge bo Eko sklad najkasneje v roku 8 dni od odpiranja vlog pisno pozval vlagatelja, naj v določenem roku 15 dni vlogo dopolni. Če vlagatelj nepopolne vloge v navedenem roku ne bo dopolnil, ali če bo nepopolna tudi po zahtevani dopolnitvi, se njegova vloga s sklepom zavrže. Sprememba vloge (zahtevka) po izteku roka za oddajo vlog ni dopustna.
Iz vloge mora biti razvidno izpolnjevanje pogojev javnega razpisa. Po prejemu popolne vloge strokovna komisija na podlagi predloženih dokazil (prilog) in z vpogledom v uradne evidence pregleda, ali vlagatelj izpolnjuje pogoje za kandidiranje na javnem razpisu. V primeru, da vlagatelj ne izpolnjuje pogojev za kandidiranje, bo vloga z odločbo zavrnjena in ne bo uvrščena v vrednotenje vlog. V primeru dvoma v izpolnjevanje pogojev lahko Eko sklad zahteva dodatna pojasnila in dokazila.
Nadalje komisija opravi strokovni pregled popolnih vlog ter jih oceni na podlagi pogojev in meril, navedenih v javnem razpisu. O strokovnem pregledu vlog in njihovem ocenjevanju vodi zapisnik. Na podlagi ocene vlog se vloge razvrsti glede na povprečno število doseženih točk, ki se izračuna kot povprečje ocen posameznih članov komisije, zaokroženo na najbližje celo število, komisija pripravi predlog prejemnikov spodbud, ki ga podpišejo predsednik in člani komisije. Predlog prejemnikov spodbud se nato predloži direktorju Eko sklada v potrditev.
Na osnovi izbrane vloge bo pooblaščencem upravičenih oseb posredovana odločba o izboru vloge za dodelitev spodbude, hkrati pa bodo pozvani k podpisu pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude najkasneje v roku 3 mesecev od vročitve. Iz opravičljivih in utemeljenih razlogov se ta rok lahko podaljša za največ 3 mesece. Pooblaščenci neizbranih vlagateljev bodo o izidu javnega razpisa obveščeni s posredovanjem odločbe o zavrnitvi.
Strokovna komisija si pridržuje pravico, da od vlagateljev zahteva dodatna pojasnila in dokazila o načrtovanih stroških ter morebitne prilagoditve. Poziv za posredovanje dodatnih pojasnil, obrazložitev ali dokazil bo vlagateljem posredovan po elektronski pošti na naslov kontaktne osebe, ki je naveden v vlogi. V primeru, da pojasnila ne bodo posredovana v roku in na način, določen v razpisu, lahko strokovna komisija načrtovane stroške, za katere se zahteva dodatno pojasnilo, izloči kot neupravičene ter vlogo ustrezno oceni glede na postavljena merila. V primeru, da bo vlagatelj v vlogi kot upravičene navedel tudi neupravičene stroške in navedel previsok znesek upravičenih stroškov, bo strokovna komisija znesek upravičenih stroškov ustrezno znižala ter vlagatelju predlagala nižjo višino spodbude.
Splošni pogoji poslovanja Eko sklada so sestavni del tega javnega razpisa.
12. Rok za obvestilo o izbiri: Eko sklad bo vlagateljem posredoval odločbo o izboru vloge za dodelitev spodbude oziroma zavrnitvi predvidoma v 60 dneh od dneva odpiranja vlog.
13. Pogoji za izplačilo spodbude
a) izplačilo spodbude
Pravica do nepovratne finančne spodbude, pridobljena z odločbo o izboru vloge za dodelitev spodbude, se uveljavi na podlagi pogodbe o izplačilu spodbude. Spodbuda bo izplačana predvidoma v 2 mesecih po predložitvi popolne dokumentacije o zaključku celotne naložbe, in sicer na bančni račun pogodbenika oziroma izvajalca naložbe. Znesek izplačila se uskladi s predloženimi računi ob upoštevanju pogojev javnega razpisa. Izplačilo se lahko izvede po predložitvi končnega primopredajnega zapisnika, potrjenega s strani naročnika, nadzornika gradnje in izvajalca del, ki izkazuje, da so dela izvedena in brez napak.
V primeru, da pravico do spodbude pridobi prejemnik socialne pomoči, se spodbuda v višini, kot bi zanj veljala, če ne bi bil prejemnik socialne pomoči, izplača na način, kot določa predhodni odstavek, razlika do celotne višine spodbude, ki velja zanj kot prejemnika socialne pomoči, pa se izplača na njegov bančni račun.
b) rok za zaključek naložbe
Rok za zaključek naložbe je 12 mesecev od sklenitve pogodbe o izplačilu spodbude.
V primeru opravičljivih in utemeljenih razlogov, ki jih je potrebno verodostojno izkazati pred iztekom roka za zaključek naložbe, se rok za zaključek naložbe lahko podaljša. Opravičljivi in utemeljeni razlogi so praviloma samo takšne okoliščine oziroma ovire, ki jih upravičene osebe niso mogle predvideti niti odkloniti in se tudi ne morejo pripisati njihovi krivdi. V primeru zamude roka za zaključek naložbe pogoji za izplačilo niso izpolnjeni.
Kot datum zaključka naložbe se po tem javnem razpisu šteje datum opravljene storitve, ki je naveden na računu, iz katerega nedvoumno izhaja, da je naložba v celoti izvedena. Če datum opravljene storitve na računu ni naveden, se kot datum zaključka naložbe šteje datum izdaje računa.
c) dokumentacija o zaključku naložbe
Dokumentacijo o zaključku naložbe mora pooblaščenec predložiti najkasneje v 2 mesecih po izteku roka za zaključek naložbe.
Dokumentacija o zaključku naložbe mora obvezno vsebovati:
– pogodbo o izplačilu nepovratnih sredstev, podpisano s strani pooblaščenca, če le-ta še ni bila predložena;
– pogodbo o financiranju in poplačilu naložbe, sklenjeno s pogodbenikom, če le-ta še ni bila predložena;
– Dokazilo o zanesljivosti objekta, ki vsebuje vodilno mapo s tabelaričnimi seznami in prilogami (Priloga 5A) ter dokazilo izvajalca s tabelaričnimi seznami in prilogami (Priloga 5B) za ukrepe A, B (razen pri izvedbi toplotne izolacije stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju) in D;
– končni primopredajni zapisnik, potrjen s strani naročnika, nadzornika gradnje in izvajalca del, ki izkazuje, da so dela izvedena in brez napak;
– načrt izvedenega stanja v primeru, da so med izvedbo nastale spremembe, za ukrepe A, B (razen pri izvedbi toplotne izolacije stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju) in D;
– račun/-e izvajalca/-ev naložbe s popisom izvedenih del, gradbenih proizvodov ali naprav in opreme za celoten obseg naložbe;
– račun za pripravo projektne dokumentacije in račun za opravljanje nadzora (računa za pripravo projektne dokumentacije ni potrebno prilagati, če je bil že priložen k vlogi);
– dokazilo o plačilu celotnega/-ih računa/-ov iz predhodnih alinej, če je/so predmetni račun/i že v celoti poravnan/i;
– fotografije celovite energijske prenove projekta (pred, med in po izvedbi naložbe) v elektronski obliki in visoki ločljivosti ter po možnosti tudi kratek video posnetek prenove s časovnim zamikom (timelapse);
– podatki o mesečni rabi energije (energije goriv, toplote iz omrežja, električne energije) in kopije računov za rabo energije v stavbi za tri leta pred celovito prenovo;
– dodatne obvezne vsebine dokumentacije o zaključku naložbe glede na posamezni ukrep:
A – toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu 
– fotografijo, posneto v času izvajanja naložbe, tako da je vidna vrsta in debelina nove toplotne izolacije, izmerjena z merilnim trakom ob vgrajeni toplotni izolaciji; 
– fotografije izvedene naložbe (v primeru izvedbe toplotne izolacije fasade je potrebno priložiti fotografije vseh strani stavbe po izvedbi naložbe (z izvedenim zaključnim slojem fasade), tako da so vse fasade v celoti vidne). 
B – toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju 
– fotografijo, posneto v času izvajanja naložbe, tako da je vidna vrsta in debelina nove toplotne izolacije, izmerjena z merilnim trakom ob vgrajeni toplotni izolaciji; 
– fotografije izvedene naložbe. 
C – toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo 
– fotografijo, posneto v času izvajanja naložbe, tako da je vidna vrsta in debelina nove toplotne izolacije, izmerjena z merilnim trakom ob vgrajeni toplotni izolaciji; 
– fotografije izvedene naložbe. 
D – optimizacija sistema ogrevanja 
– poročilo o pregledu delovanja hidravlično uravnoteženega sistema ogrevanja z analizo rezultatov doseženih pretokov in s poročilom o meritvah hidravličnega uravnoteženja; 
– poročilo o izvedbi prednastavitev radiatorskih termostatskih ventilov pri sistemih ogrevanja s spremenljivim pretokom; 
– fotografije ključnih delov optimiziranega sistema ogrevanja. 
E – vgradnja solarnega ogrevalnega sistema 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom, 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje, če je račun že v celoti poravnan, 
– fotografije vgrajenih sprejemnikov sončne energije oziroma sistema s fotonapetostnimi moduli. 
F – vgradnja kotla na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom, 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje, če je račun že v celoti poravnan, 
– pozitivni zapisnik o prvem pregledu novega kotla izdan s strani dimnikarja, oziroma drug dokument, skladen s predpisi, če naprava ne spada pod Uredbo o pregledih, čiščenju in meritvah na malih kurilnih napravah, 
– fotografije vgrajenega kotla na lesno biomaso in toplotnega zbiralnika (če je ta vgrajen ali pa je obvezen glede na določila javnega razpisa), 
– fotografijo napisne tablice z znakom CE v skladu z Direktivo 2009/125/ES8.
8 Direktiva 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 21. oktobra 2009 o vzpostavitvi okvira za določanje zahtev za okoljsko primerno zasnovo izdelkov, povezanih z energijo (prenovitev) (UL L št. 285, z dne 31. 10. 2009), spremenjena z Direktivo 2012/27/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2012 o energetski učinkovitosti, spremembi direktiv 2009/125/ES in 2010/30/EU ter razveljavitvi direktiv 2004/8/ES in 2006/32/ES (UL L št. 315 z dne 14. 11. 2012), pritrjene na kotlu, skladnem z Uredbo Komisije (EU) 2015/1189
G – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom, 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje, če je račun že v celoti poravnan, 
– fotografije nove toplotne črpalke (v primeru vgradnje toplotne črpalke zrak/voda fotografije zunanje in notranje enote oziroma krmilnega dela toplotne črpalke), 
– vodno dovoljenje Direkcije Republike Slovenije za vode v primeru vgradnje ogrevalne toplotne črpalke voda/voda, če vodno dovoljenje ni razvidno iz javnega vpogleda v izdana vodna dovoljenja Direkcije Republike Slovenije za vode, ki je dostopen na: https://vode.dv.gov.si/vdvpogled/. 
H – zamenjava toplotne postaje ali vgradnja nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja stavbe 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom, 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje, če je račun že v celoti poravnan, 
– soglasje dobavitelja toplote o priključitvi na daljinsko ogrevanje, 
– fotografije vgrajene nove toplotne postaje za ogrevanje in/ali pripravo tople sanitarne vode. 
I – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom; 
– dokazilo o plačilu računa iz predhodne alineje; 
– zapisnik o zagonu sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka; 
– fotografije vgrajenega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega vključno z vgrajenimi prezračevalnimi napravami. 
J – vgradnja energijsko učinkovitega sistema razsvetljave 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom; 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje; 
– fotografije novega sistema razsvetljave, iz katerih bodo razvidna vsa vgrajena LED svetila, LED svetilke oziroma LED moduli. 
K – kolesarnice 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom, 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje, 
– fotografije izvedenih ukrepov. 
L – polnilnice za električna vozila 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom, 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje, 
– fotografije izvedenih ukrepov. 
M – zbiralnik deževnice 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom, 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje, 
– fotografije izvedenih ukrepov. 
N – zelena streha in/ali zelena fasada 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del skladno s predračunom, 
– dokazilo o plačilu računa iz prejšnje alineje, 
– fotografije izvedenih ukrepov. 
14. Ostalo
Pri odločanju o dodelitvi pravice do spodbude se smiselno uporablja postopek, določen z Zakonom o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 80/99 in nasl.), če ZVO-2 ne določa drugače.
Upravičene osebe lahko pridobijo pravico do spodbude ob upoštevanju višine razpisanih sredstev, omejitev in višine spodbude ter meril za izbor, če izpolnijo pogoje javnega razpisa.
Za vlogo in odločbo o izboru vloge za dodelitev spodbude oziroma zavrnitvi se taksa skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 80/00 in nasl., ZUT) ne plačuje.
Odločba o izboru vloge za dodelitev spodbude oziroma zavrnitvi je v upravnem postopku dokončna, zoper njo pritožba ni dovoljena. Vlagatelj ima pravico odločbo izpodbijati v upravnem sporu z vložitvijo tožbe pri krajevno pristojnem Upravnem sodišču Republike Slovenije, Ljubljana, v roku 30 dni po prejemu te odločbe. Tožba se vloži neposredno pisno pri navedenem sodišču ali se mu pošlje po pošti. Tožbi je treba poleg te odločbe v izvirniku ali prepisu priložiti tudi po en prepis ali kopijo tožbe in prilog za toženca, če je kdo prizadet z odločbo, pa tudi zanj. Predmet tožbe ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog.
Eko sklad lahko za potrebe tega javnega razpisa pridobi potrdila oziroma izpise glede izpolnjevanja nekaterih pogojev iz uradnih evidenc. V primeru, da le-ta ne bodo posredovana v roku in na način, določen v razpisu, bo strokovna komisija takšne vloge zavrnila. Vloga vlagatelja, ki ne bo izpolnjeval vseh pogojev, se zavrne. V primeru, da se neizpolnjevanje pogojev ugotovi po izdaji odločbe o izboru vloge za dodelitev spodbude, vendar pred podpisom pogodbe, se pogodba ne bo podpisala, pravica, ki izhaja iz odločbe o izboru vloge pa ugasne na podlagi zakona.
V primeru, da se neizpolnjevanje pogojev ugotovi po podpisu pogodbe o izplačilu spodbude, Eko sklad odstopi od pogodbe, pri čemer v primeru, da so bila sredstva že izplačana, Eko sklad pravico do spodbude, ki izhaja iz odločbe, z odločbo odvzame, upravičenec pa je dolžan vrniti vsa že prejeta sredstva, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila sredstev do dneva vračila sredstev Eko skladu na izbrani transakcijski račun. Vračilo sredstev Eko skladu se izvede iz rezervnega sklada.
V primeru, da naložba ne bo izvedena skladno z zahtevami iz odločbe, in so bila sredstva na njeni podlagi že izplačana, Eko sklad na podlagi prvega odstavka 227. člena ZVO-2 pravico do spodbude, ki izhaja iz odločbe, z odločbo odvzame, upravičenec pa mora na podlagi drugega odstavka 227. člena ZVO-2 že izplačana sredstva vrniti v 15 dneh po pravnomočnosti odločbe o odvzemu pravice, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva plačila, do vračila. Vračilo sredstev Eko skladu se izvede iz rezervnega sklada. V primeru, da sredstva še niso bila izplačana, pravica, ki izhaja iz odločbe o izboru vloge, ugasne na podlagi zakona.
15. Spremljanje naložb
Za potrebe analize izvedbe novega finančnega instrumenta v praksi mora Eko sklad spremljati izvedbo izbranih projektov celovite prenove starejših večstanovanjskih stavb. V ta namen upravičenci:
– Eko sklad po pooblaščencu obvestijo o začetku izvajanja del posameznega ukrepa oziroma faze naložbe in Eko skladu omogočijo ogled;
– spremljajo rabo energije (energije goriv, toplote iz omrežja, električne energije) po prenovi in prihranke, dosežene s prenovo na način, da pooblaščenec za namen spremljanja dejanskih prihrankov Eko skladu vsakih 6 mesecev sporoči podatke o mesečni rabi energije in predloži kopije računov za rabo energije v stavbi, in sicer 3 leta po prenovi, prav tako pa Eko skladu najkasneje ob predložitvi zaključne dokumentacije oziroma pred izplačilom nepovratne finančne spodbude sporoči te podatke in predloži kopije računov za zadnja 3 leta pred prenovo;
– Eko skladu predložijo fotografije celovite prenove projekta (pred, med in po izvedbi naložbe) v elektronski obliki in visoki ločljivosti ter po možnosti tudi kratek video posnetek prenove s časovnim zamikom (timelapse);
– sodelujejo na občasnih intervjujih z Eko skladom o poteku naložbe ter izzivih, ki se morda pojavljajo.
16. Nadzor
Eko sklad ima pravico kadarkoli v obdobju od izdaje odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude do 4 let po izplačilu nepovratne finančne spodbude z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo prejetih sredstev, skladnost dokumentacije in izvedbe naložbe z določili javnega razpisa, odločbe, Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada in veljavnimi predpisi ter spoštovanje prepovedi odstranitve predmeta nepovratne finančne spodbude.
Če se ugotovi nenamenska poraba sredstev, kršitev predpisov ali določb tega javnega razpisa, odločbe pogodbe ali drugih Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada glede na namen dodeljenih sredstev ali pa pooblaščenec onemogoči ali ovira nadzor Eko sklada, kakor tudi v primeru, da so bile s strani pooblaščenca dane neresnične oziroma zavajajoče izjave ali so bili dostavljeni neresnični ali zavajajoči dokumenti, Eko sklad v primeru, da so bila sredstva že izplačana, pravico do nepovratne finančne spodbude z odločbo odvzame, upravičenec pa jih je dolžan vrniti Eko skladu skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno pridobljene nepovratne finančne spodbude, v primeru, da mu sredstva še niso bila izplačana, pa pravica iz izdane odločbe ugasne na podlagi zakona.
V primeru ugotovljenega dajanja neresničnih oziroma zavajajočih izjav ali dostave neresničnih ali zavajajočih dokumentov pooblaščenec v obdobju 1 leta od dokončnosti odločbe, s katero je bila vloga zavrnjena oziroma je bila odvzeta pravica oziroma je bila odpravljena odločba o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude, oziroma od vročitve obvestila, da je pravica upravičenih oseb ugasnila na podlagi zakona, če ni bila izdana ugotovitvena odločba, oziroma od vročitve ugotovitvene odločbe o ugasnitvi pravice, če je bila odločba izdana, ne more sodelovati na javnih pozivih in razpisih, ki jih objavlja Eko sklad. Eko sklad ugotovljeno kršitev skladno z veljavno zakonodajo naznani pristojnim organom.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti