Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2024 z dne 28. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2024 z dne 28. 6. 2024

Kazalo

Št. 330-1/2024-23 Ob-2520/24, Stran 1720
Mestna občina Nova Gorica objavlja na podlagi Odloka o proračunu Mestne občine Nova Gorica za leto 2024 (Uradni list RS, št. 134/23) in na podlagi 23. člena Odloka o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja v Mestni občini Nova Gorica (Uradni list RS, št. 52/24 v nadaljevanju: odlok), naslednji
javni razpis 
za dodeljevanje pomoči za izvedbo ukrepov v kmetijstvu in na podeželju v Mestni občini Nova Gorica za leto 2024 (v nadaljevanju: razpis) 
1. Razpisovalec: Mestna občina Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica.
2. Predmet razpisa
Predmet tega razpisa je dodelitev nepovratnih finančnih sredstev za ukrepe ohranjanja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja v Mestni občini Nova Gorica za leto 2024, ki se dodeljujejo po pravilih o dodeljevanju državnih pomoči v kmetijstvu, skladno z Uredbo Komisije (EU) št. 2022/2472 in Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831. Sredstva se dodelijo za naslednje ukrepe:
Vrste pomoči
Ukrepi:
Državne pomoči po skupinski izjemi v kmetijstvu in gozdarstvu v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2022/2472 
Ukrep 1: Pomoč za naložbe v kmetijska gospodarstva, povezana s primarno kmetijsko proizvodnjo (14. člen Uredbe Komisije (EU) št. 2022/2472): 
– Podukrep 1.1: Posodabljanje kmetijskih gospodarstev 
– Podukrep 1.2: Urejanje kmetijskih zemljišč, trajnih nasadov in pašnikov 
Ukrep 5: Pomoč za naložbe v gozdarske tehnologije ter v predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov (50. člen Uredbe Komisije (EU) št. 2022/2472)
Pomoč de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831
Ukrep 6: Naložbe v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov na kmetijah 
Ukrep 7: Trženje kmetijskih proizvodov in storitev ter nova znanja na področju predelave in trženja 
Ukrep 8: Pokrivanje operativnih stroškov prevoza iz odročnih krajev
3. Upravičenci ter splošni pogoji za dodelitev sredstev:
Upravičenci do pomoči so določeni znotraj posameznega ukrepa in so skladni z odlokom.
3.1. Splošna določila, ki veljajo za vse ukrepe:
– Pomoč se lahko dodeli samo upravičencem, ki so opredeljeni v okviru posameznega ukrepa.
– Prejemnik pomoči ne sme uporabljati naložbe v nasprotju z namenom dodelitve sredstev.
– Do finančnih spodbud niso upravičeni tisti subjekti, ki nimajo poravnanih vseh obveznosti do občine iz katerega koli naslova, ne izplačujejo redno plač/socialnih prispevkov in so davčni dolžnik.
– Pomoči po tem razpisu se ne dodeli za davek na dodano vrednost, razen kadar po predpisih, ki urejajo DDV, le-ta ni izterljiv.
– Do finančnih spodbud niso upravičeni tisti subjekti, ki so naslovniki neporavnanega naloga za izterjavo na podlagi predhodnega sklepa Evropske komisije, s katerim je pomoč, ki jo je dodelil organ iz Republike Slovenije, razglasila za nezakonito in nezdružljivo z notranjim trgom.
– Do finančnih spodbud niso upravičeni tisti subjekti, ki ob sklenitvi pogodbe niso dali pravih podatkov oziroma zavajajoče izjave ter druge kršitve in nepravilnosti.
– Do finančnih spodbud niso upravičeni tisti subjekti, ki so podjetja v težavah.
– Do finančnih spodbud niso upravičeni tisti subjekti, ki so MSP po Zakonu o finančnem poslovanju v postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (Uradni list RS, št. 13/14 – uradno prečiščeno besedilo) v prisilni poravnavi, stečaju ali likvidaciji ter so kapitalsko neustrezna, kar pomeni, da je izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosegla polovico osnovnega kapitala družbe.
– Pomoči po tem razpisu se ne dodeli za dejavnosti, povezane z izvozom v tretje države ali države članice, in sicer če je pomoč neposredno povezana z izvoženimi količinami, vzpostavitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi stroški, povezanimi z izvozno dejavnostjo.
– Pomoč po tem razpisu se ne dodeli, če je odvisna od prednostne uporabe domačega blaga pred uporabo uvoženega blaga.
Sredstva se ne dodelijo vlagatelju, ki je za isti namen kot ga navaja v vlogi za pridobitev sredstev, že prejel (ali je v procesu pridobivanja) javna sredstva lokalnih skupnosti, Republike Slovenije ali sredstva EU.
3.2. Splošni pogoji za dodelitev sredstev:
Za odobritev pomoči mora znesek upravičenih stroškov prijavljenega programa ali investicije znašati vsaj 1.000 EUR brez vključenega DDV. Upravičenci, ki po predpisih o DDV nimajo možnosti pravice odbitka DDV, lahko uveljavljajo DDV kot upravičen strošek in to dokažejo s potrdilom FURSa. Pri odobritvi sredstev se bodo upoštevali samo tisti predračuni, računi ali pogodbe, katerih vrednost bo najmanj 100 EUR (brez vključenega DDV).
Upravičencu, kateremu je dodeljena pomoč nižja od 50,00 evrov, se ne izplača.
Stroški, ki se dokazujejo s predračuni, računi ali pogodbami niso upravičen strošek, če so izdani oziroma sklenjeni med:
– krvnimi sorodniki v ravni ali stranski vrsti do četrtega kolena, v svaštvu do drugega kolena, med zakoncema ali osebama, ki živijo v zunajzakonski skupnosti ter med skrbnikom, oskrbovancem, posvojiteljem, posvojencem, rejnikom ali rejencem;
– med samostojnim podjetnikom in gospodarsko družbo – če je fizična oseba, ki je ustanovitelj s.p. tudi (so)lastnica gospodarske družbe;
– med fizično osebo, ki je (so)lastnik gospodarske družbe in to gospodarsko družbo.
Upravičenci do pomoči iz točke 4. in 5. tega razpisa morajo poleg drugih v razpisu navedenih določil izpolnjevati še:
– Kmetijska gospodarstva: kmetijska gospodarstva morajo obdelovati najmanj 4 ha primerljivih površin na območju Vipavske doline ali najmanj 2,5 ha primerljivih kmetijskih površin na območju Trnovske in Banjške planote.
– Za gojenje jagodičja, zelenjadnic, zelišč najmanj 2 ha primerljivih kmetijskih površin.
– Za pokrite površine najmanj 1 ha primerljivih površin.
– Čebelarji: imeti morajo najmanj 20 panjev.
– Pravne osebe: pravne osebe morajo biti registrirane za kmetijsko pridelavo ali predelavo z najmanj enim zaposlenim in opravljati dejavnost na območju Mestne občine Nova Gorica, razen v primeru ukrepa 8, ko mora biti pravna oseba registrirana za opravljanje dejavnosti transporta.
Za 1 ha primerljive kmetijske površine se po tem razpisu šteje:
– 1 ha njiv ali vrtov ali
– 2 ha travnikov ali ekstenzivnih sadovnjakov ali
– 4 ha pašnikov ali
– 0,25 ha plantažnih trajnih nasadov (oljčnik, sadovnjak, vinograd) oziroma nasadov trajnih rastlin na njivskih površinah
– 0,1 ha pokritih površin v (vrtnarstvu, pri pridelavi jagod ali jagodičja ali gob) ali
– 8 ha gozdov ali
– 5 ha gozdnih plantaž.
Prijavljeno investicijo, sofinancirano po tem razpisu, mora upravičenec ohraniti vsaj pet let po dodelitvi sredstev. Drugi pogoji dodelitve sredstev so podrobneje določeni pri posameznih ukrepih ter v pogojih in merilih za dodelitev sredstev (točka 4., 5. in 6. tega razpisa).
4. Državne pomoči po skupinski izjemi v kmetijstvu in gozdarstvu v skladu z Uredbo komisije (EU) št. 2022/2472; Upravičenci, upravičeni stroški in pogoji
Do pomoči so upravičene pravne in fizične osebe, ki so MSP, dejavne v primarni kmetijski proizvodnji pri ukrepu 1, dejavne v gozdarstvu pa pri ukrepu 5, sovpisana v register kmetijskih gospodarstev in imajo kmetijska ali gozdna zemljišča na območju občine in/ali se njihova naložba oziroma dejavnost izvaja na območju občine.
Za ukrepe državnih pomoči se pomoč lahko dodeli, če ima spodbujevalni učinek. Šteje se, da ima pomoč spodbujevalni učinek, če upravičenec predloži pisno vlogo za pomoč pred začetkom izvajanja projekta ali dejavnosti.
Pomoč se lahko združuje z vsako drugo državno pomočjo v zvezi z istimi upravičenimi stroški, ki se deloma ali v celoti prekrivajo samo, če se s takim združevanjem ne preseže najvišje intenzivnosti pomoči ali zneska pomoči, ki se uporablja za zadevno pomoč v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2022/2472.
Pomoč po tem razpisu v skladu z Uredbo Komisije št. 2022/2472 se ne združuje s pomočjo de minimis v zvezi z istimi upravičenimi stroški, če bi bila s takim združevanjem presežena intenzivnost pomoči ali znesek pomoči, ki sta določena v Uredbi Komisije (EU) št. 2022/2472.
Ukrep 1: Pomoč za naložbe v kmetijska gospodarstva, povezana s primarno kmetijsko proizvodnjo
Cilji ukrepa: izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskega gospodarstva, zlasti z zmanjšanjem stroškov proizvodnje ali izboljšanjem in preusmeritvijo proizvodnje; izboljšanje naravnega okolja, higienskih pogojev ali standardov za dobrobit živali; vzpostavljanje in izboljšanje infrastrukture, povezane z razvojem, prilagajanjem in modernizacijo kmetijstva, vključno z dostopom do kmetijskih zemljišč, komasacijo in izboljšanjem zemljišč, oskrbo in varčevanjem s trajnostno energijo, energijsko učinkovitostjo, oskrbo in varčevanjem z vodo ali energijo; preprečevanje škode zaradi naravnih nesreč oziroma slabih vremenskih razmer, ki jih je mogoče enačiti z naravnimi nesrečami.
Omejitve in združevanje pomoči:
Pomoč se ne dodeli za: nakup plačilnih pravic, nakup in zasaditev letnih rastlin, nakup živali, ožičenje ali polaganje kablov za podatkovna omrežja zunaj zasebne lastnine, dela in opremo za namakanje, dela v zvezi z odvodnjavanjem, že izvedena dela, razen za izdelavo projektne dokumentacije, investicije, ki se izvajajo izven območja občine, stroške, povezane z zakupnimi pogodbami, obratna sredstva, ob kršenju kakršnihkoli prepovedi ali omejitev, določenih v Uredbi (EU) št. 1308/2013.
Podukrep 1.1.: Posodabljanje kmetijskih gospodarstev
Namen pomoči je za naložbe v kmetijska gospodarstva v povezavi s primarno kmetijsko proizvodnjo.
Upravičeni stroški:
– stroški gradnje ali izboljšanje hlevov in gospodarskih poslopij na kmetijskih gospodarstvih, ki služijo primarni kmetijski proizvodnji (stroški materiala in storitev);
– stroški nakupa nove kmetijske mehanizacije (razen pogonskih strojev) do njene tržne vrednosti;
– stroški nakupa opreme hlevov in opreme gospodarskih poslopij na kmetijskih gospodarstvih;
– naložbe v pasivno hišno ožičenje ali strukturirano polaganje kablov za podatkovna omrežja in po potrebi pomožni del pasivnega omrežja na zasebni lastnini zunaj stavbe;
– stroški nakupa in postavitev zaščite pred neugodnimi vremenskimi razmerami (protitočne mreže ipd.);
– naložbe v ureditev trajnih nasadov, pri čemer je nakup kmetijskega zemljišča upravičen do pomoči le v obsegu, ki ne presega 10 % skupnih upravičenih stroškov celotne naložbe;
– stroški nakupa in montaže rastlinjaka ter nakupa opreme za rastlinjake;
– splošni stroški v zvezi z izdatki iz prejšnjih alinej tega odstavka, kot so stroški storitev arhitektov, inženirjev in svetovalcev ter honorarji, povezani s svetovanjem o okoljski in gospodarski trajnosti, vključno s študijami izvedljivosti;
– pristojbine za pridobitev, razvoj ali uporabo računalniške programske opreme, računalniškega oblaka in podobnih rešitev ter pridobitev patentov, licenc, avtorskih pravic in blagovnih znamk.
Pogoji za dodelitev pomoči:
a) predložitev ustreznega dovoljenja za izvedbo naložbe, če je s predpisi za to naložbo to potrebno. V kolikor dovoljenje ni potrebno, se predloži ustrezne načrte oziroma projekte, iz katerih je razvidna izvedba naložbe, popis del oziroma materiala s predračuni ter lokacijo investicije na kopiji katastrskega načrta;
b) soglasje za zadevni naložbeni projekt na podlagi presoje vplivov na okolje, opravljene pred datumom dodelitve pomoči;
c) mnenje o upravičenosti in ekonomičnosti investicije, ki ga pripravi pristojna strokovna služba;
d) kopija katastrskega načrta in program del, ki ga pripravi pristojna svetovalna služba v mnenju o upravičenosti in ekonomičnosti investicije, kadar je predmet podpore ureditev kmetijskih zemljišč ali nezahtevna agromelioracija;
e) predložitev projektne dokumentacije za izvedbo naložbe ter dokazila o teh stroških, kadar so upravičeni do sofinanciranja;
f) predložitev ponudb oziroma predračuna za načrtovano naložbo;
g) terminski plan izvedbe naložbe z datumom začetka in zaključka.
Za pomoč pri urejanju vinogradov gre izključno za nove vinograde, katerih površina ne presega 0,5 ha. Vlogo za pomoč v okviru tega ukrepa predloži nosilec kmetijskega gospodarstva ali od njega pooblaščena oseba.
Višina sofinanciranja: do 50 % upravičenih stroškov.
Podukrep 1.2.: Urejanje kmetijskih zemljišč, trajnih nasadov in pašnikov
Namen pomoči je za urejanje kmetijskih zemljišč in pašnikov.
Upravičeni stroški:
a) stroški izvedbe del urejanja kmetijskih zemljišč in izvedbe nezahtevne agromelioracije, stroški nakupa materiala za ureditev odvodnje meteornih voda;
b) stroški nakupa sadik trajnih kmetijskih rastlin (sadno drevje, jagodičje, vinska trta, jagode in šparglji) in pripadajočih potrebnih opor (oporni stebri, žica in podobno);
c) stroški nakupa opreme za ograditev in pregraditev pašnikov z ograjo;
d) stroški izvedbe in opreme za ureditev napajališč za živino;
e) splošni stroški v zvezi z izdatki iz prejšnjih alinej tega odstavka, kot so storitve arhitektov, inženirjev in svetovalcev (strokovnih in podjetniških), stroški za študije izvedljivosti in stroški izdelave načrta ureditve kmetijskega zemljišča.
Pogoji za pridobitev sredstev:
a) predložitev ustreznega dovoljenja za izvedbo naložbe, če je s predpisi za to naložbo to potrebno. V kolikor dovoljenje ni potrebno, se predloži ustrezne načrte oziroma projekte, iz katerih je razvidna izvedba naložbe, popis del oziroma materiala s predračuni ter lokacijo investicije na kopiji katastrskega načrta;
b) soglasje za zadevni naložbeni projekt na podlagi presoje vplivov na okolje, opravljene pred datumom dodelitve pomoči, v kolikor je to potrebno;
c) za pomoč pri urejanju vinogradov gre izključno za nove vinograde, katerih površina ne presega 0,5 ha;
d) mnenje o upravičenosti in ekonomičnosti investicije, ki ga pripravi pristojna strokovna služba;
e) kopija katastrskega načrta in program del, ki ga pripravi pristojna svetovalna služba v mnenju o upravičenosti in ekonomičnosti investicije, kadar je predmet podpore ureditev kmetijskih zemljišč ali nezahtevna agromelioracija;
f) predložitev projektne dokumentacije za izvedbo naložbe ter dokazila o teh stroških, kadar so upravičeni do sofinanciranja;
g) predložitev ponudb oziroma predračuna za načrtovano naložbo;
h) terminski plan izvedbe naložbe z datumom začetka in zaključka.
Vlogo za pomoč v okviru tega ukrepa predloži nosilec kmetijskega gospodarstva ali od njega pooblaščena oseba.
Višina sofinanciranja: do 50 % upravičenih stroškov.
Ukrep 5: Pomoč za naložbe v gozdarske tehnologije ter v predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov
S pomočjo se spodbuja kmetijske pridelovalce k boljšemu gospodarjenju z gozdovi.
Cilj ukrepa je sofinanciranje nakupa nove gozdarske mehanizacije, ki poveča učinkovitost dela v gozdovih in posledično zmanjša onesnaženost okolja ter pripomore k lažjemu izvajanju gospodarjenja z gozdovi, ki so težko ali celo nedostopni s starejšo in manj učinkovito mehanizacijo.
Upravičeni stroški: nakup strojne gozdarske opreme, kot so motorne žage, vitli, gozdarske prikolice in podobno.
Pogoji za pridobitev sredstev:
a) mnenje o upravičenosti in ekonomičnosti investicije, ki ga pripravi pristojna strokovna služba;
b) predložitev ponudb oziroma predračuna za načrtovano naložbo.
Vlogo za pomoč v okviru tega ukrepa predloži nosilec kmetijskega gospodarstva ali od njega pooblaščena oseba.
Višina sofinanciranja: do 50 % upravičenih stroškov.
5. Ukrepi pomoči »de minimis« (Uredba komisije (EU) št. 2023/2831); Upravičenci, upravičeni stroški in pogoji
Do pomoči de minimis so upravičene:
– pravne in fizične osebe, ki ustrezajo kriterijem za MSP, imajo sedež oziroma stalno prebivališče na kmetijskem gospodarstvu, ki je vpisano v register kmetijskih gospodarstev in, ki ima sedež ter kmetijske površine na območju občine;
– pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti cestnega tovornega prometa s sedežem na območju občine.
Skupna vrednost pomoči, dodeljena istemu upravičencu oziroma enotnemu podjetju na podlagi pravila »de minimis« ne sme preseči 300.000,00 EUR (v primeru podjetij, ki delujejo v komercialnem cestnem tovornem prometu, znaša zgornja dovoljena meja pomoči 100.000,00 EUR) v obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko in namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev države, občine ali Unije.
Do de minimis pomoči v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 niso upravičena podjetja iz sektorjev:
– primarne proizvodnje kmetijskih in ribiških proizvodov ter proizvodov iz akvakulture;
– predelave in trženja kmetijskih in ribiških proizvodov in je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine proizvodov, kupljenih od primarnih proizvajalcev oziroma zadevnega podjetja;
– predelave in trženja kmetijskih proizvodov in je pomoč pogojena z delnim ali celotnim prenosom na primarne proizvajalce.
Pomoč de minimis se ne sme kumulirati z državno pomočjo v zvezi z istimi upravičenimi stroški ali državno pomočjo za isti ukrep za financiranje tveganja, če bi se s takšno kumulacijo presegla največja intenzivnost pomoči ali znesek pomoči.
Pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831, se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbama Komisije (EU) št. 1408/2013 in (EU) št. 717/2014 do ustrezne zgornje meje, določene v 3. členu Uredbe št. 2023/2831.
Pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831, se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbo Komisije (EU) 2023/2832 do ustrezne zgornje meje (300.000 oziroma 100.000 EUR).
Ukrep 6: Naložbe v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov na kmetijah
Cilj ukrepa je prispevati k ustvarjanju pogojev in možnosti za nova delovna mesta ter za realizacijo poslovnih idej nosilcev in članov kmetijskih gospodarstev z odpiranjem nove ali širitvijo obstoječe predelave in trženja z namenom povečanja konkurenčnosti kmetijskega gospodarstva ali za zagotovitev dodatnega vira dohodka.
Upravičeni stroški:
priprava projektne dokumentacije, gradbena in obrtniška dela in material, stroški nakupa opreme vključno z računalniško opremo, stroški promocije dopolnilne dejavnosti in njenih proizvodov, stroški udeležbe na izobraževanjih in usposabljanjih, ki so povezani z dopolnilno dejavnostjo.
Stroški udeležbe na izobraževanjih in usposabljanjih, ki so povezani z dejavnostjo v max. višini 700,00 EUR.
Pogoji za pridobitev sredstev: dejavnost v skladu z veljavnimi predpisi, že registrirana ali registrirana pred izplačilom pomoči; vloga z zahtevanimi prilogami; dokazilo o zavarovanju kmetov za nosilca ali člana kmetijskega gospodarstva, če so tako zavarovani; računi, izdani od zaključka prejšnjega razpisa do zaključka tekočega razpisa; dokazilo o plačilu.
Pri investicijah v gradnje morajo prijavitelji vlogi priložiti popoln popis del z ovrednotenimi posameznimi postavkami, gradbeno dovoljenje ali, če to ni potrebno, dokazilo, da gradbeno dovoljenje ni potrebno ter načrt ali skico objekta in položaj objekta na kopiji katastrskega načrta.
V primeru upravičenega stroška gradbenih in obrtniških del se pomoč ne dodeli, če iz veljavnih predpisov izhaja, da gradnja ni dopustna.
Upravičenci: za vse upravičene stroške so upravičenci določeni v 5. točki tega razpisa. V primeru, da je upravičenec pravna oseba, mora biti vsaj eden od njenih ustanoviteljev nosilec ali član kmetijskega gospodarstva.
Višina sofinanciranja: do 50 % upravičenih stroškov.
Ukrep 7: Trženje kmetijskih proizvodov in storitev ter nova znanja na področju predelave in trženja
Cilj ukrepa je izboljšati tržne pogoje kmetijskih gospodarstev s predelavo in trženjem kmetijskih proizvodov, ustvariti pogoje in možnosti za ohranjanje in ustvarjanje delovnih mest, izboljšanje strokovnega znanja in prenosu novih praks na področju predelave in trženja na kmetijah.
Upravičeni stroški: nakup opreme za konfekcioniranje in skladiščenje kmetijskih proizvodov, nakup opreme za prostore za prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov z drugih kmetij, promocija kmetijskih in drugih proizvodov s kmetij ter organiziranje in izvedba strokovnih prireditev z namenom promocije kmetijskih proizvodov.
Pogoji za pridobitev sredstev: dejavnost v skladu z veljavnimi predpisi, že registrirana ali registrirana pred izplačilom pomoči; vloga z zahtevanimi prilogami; dokazilo o zavarovanju kmetov za nosilca ali člana kmetijskega gospodarstva, če so tako zavarovani; računi, izdani od zaključka prejšnjega razpisa do zaključka tekočega razpisa; dokazilo o plačilu.
Upravičenci: za vse upravičene stroške so upravičenci določeni v 5. točki tega razpisa, razen za organiziranje strokovnih prireditev z namenom promocije kmetijskih proizvodov, kjer morajo biti upravičenci MSP, ki so ustrezno registrirana za opravljanje dejavnosti, ki je predmet podpore. V primeru, da je upravičenec pravna oseba, mora biti vsaj eden od njenih ustanoviteljev nosilec ali član kmetijskega gospodarstva.
Višina sofinanciranja: do največ 50 % upravičenih stroškov.
Ne glede na določilo iz prejšnje alineje se pomoč ustrezno zniža, če bi z odobreno pomočjo presegli skupni znesek de minimis pomoči.
Ukrep 8: Pokrivanje operativnih stroškov prevoza iz odročnih krajev
Cilj ukrepa je ohraniti dejavnost transporta in transportne mreže v odročnih krajih, kjer zaradi velike razdrobljenosti stroški prevoza niso ekonomsko upravičeni.
Upravičeni stroški: operativni stroški tovornega prevoza v odročnih krajih. Upravičeni stroški niso stroški nabave vozil za cestni transport.
Pogoji za pridobitev sredstev: ustrezno registrirana dejavnost transporta, ki se odvija v odročnih krajih z območja občine, če ne gre za prevoze proizvodov primarne kmetijske pridelave; vloga z zahtevanimi prilogami; dokazilo o opravljenih tovornih transportih na odročnih območjih, z navedbo razdalj; seznam lokalnih odročnih prog z navedbo razdalj in številom prevozov letno.
Upravičenci: kot so določeni v 5. točki tega razpisa, vendar izključno iz odročnih krajev občine in so registrirani za dejavnost transporta.
Višina sofinanciranja: do 100 % upravičenih stroškov.
6. Merila
Prijaviteljem za ukrepe iz točke 4. in 5., razen za Ukrep 8 tega razpisa bo komisija pri ocenjevanju vlog upoštevala naslednje ponderje:
– čista kmetija in pravna oseba, ki je registrirana za kmetijsko pridelavo ali predelavo, ima vsaj enega zaposlenega in opravlja dejavnost na območju MONG: ponder 1
– kmetija na Trnovski in Banjški planoti: ponder 0,75
– ostale kmetije in pravne osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja iz prve alineje: ponder 0,5
– negospodarne in neustrezne investicije: ponder 0.
Za čisto kmetijo se po tem razpisu šteje kmetijsko gospodarstvo, v katerem je vsaj en član zavarovan iz kmetijske dejavnosti.
Za ostalo kmetijo se po tem razpisu šteje kmetijsko gospodarstvo, na katerem ni noben član zavarovan iz kmetijske dejavnosti.
Kot negospodarna se šteje investicija, katere namen, obseg ali vrednost bistveno presega načrtovano proizvodnjo. Kot neustrezna se šteje investicija, ki ne služi opravljanju registrirane dopolnilne dejavnosti.
7. Višina razpoložljivih sredstev
Skupna višina razpoložljivih sredstev je 140.000 EUR in so zagotovljena na proračunski postavki 1102/9005 Spodbude za urejanje zemljišč, pospeševanje in razvoj kmetijstva.
Od tega je predvideno za:
državne pomoči po skupinski izjemi: 60.000 EUR,
de minimis pomoči za ukrepa 6 in 7: 65.000 EUR,
ukrep 8: 15.000 EUR.
Sredstva za programe in investicije na področju kmetijstva in podeželja se dodeljujejo kot nepovratna sredstva v obliki dotacij.
8. Višina odobrenih sredstev
Maksimalna intenzivnost odobrenih pomoči je navedena pri posameznem ukrepu.
Pri obravnavi vlog se, ne glede na prijavljeno vrednost investicije oziroma programa, kot najvišja vrednost posamezne investicije oziroma programa upošteva vrednost 21.000 EUR (brez vključenega DDV). Skupna vrednost pomoči posameznemu kmetijskemu gospodarstvu ne sme presegati 15.000 EUR letno za vse ukrepe po tem razpisu.
Višina pomoči, ki se dodeli upravičencem, se določi na podlagi določil odloka in tega razpisa, glede na višino vseh odobrenih upravičenih stroškov in glede na višino razpoložljivih sredstev.
Pri ukrepu 8 se upravičencem lahko dodelijo sredstva v višini 100 % upravičenih stroškov brez DDV oziroma največ do razpisane višine sredstev za ta ukrep.
9. Izguba pravice do izplačila sredstev, nerazdeljena sredstva
Upravičenec izgubi pravico do izplačila odobrenih sredstev oziroma sorazmernega dela odobrenih sredstev, v kolikor v roku iz 10. točke tega razpisa ne realizira oziroma ne realizira v celoti investicije oziroma programa, za katerega so mu bila z odločbo sredstva odobrena.
Upravičencu, pri katerem se po izdaji odločbe oziroma po izplačilu ugotovi, da je navajal neresnične podatke, na podlagi katerih so mu bila sredstva odobrena, da je dodeljena sredstva delno ali v celoti porabil nenamensko ali v drugih primerih, določenih s pogodbo, se sredstev ne nakaže oziroma jih je upravičenec dolžan skupaj z obrestmi vrniti v občinski proračun. V tem primeru prejemnik ne more pridobiti sredstev na podlagi tega razpisa na naslednjih javnih razpisih v obdobju petih let. Zoper njega se ukrepa v skladu z veljavno zakonodajo.
Nerazdeljena sredstva se lahko dodelijo v skladu z 37. členom odloka.
10. Obdobje porabe sredstev
Obdobje, za katerega so namenjena sredstva iz tega razpisa, je proračunsko leto 2024. Sredstva na podlagi tega razpisa se bodo dodelila tistim odobrenim programom in investicijam, ki bodo realizirana v času:
– za ukrepe po skupinskih izjemah (točka 4. tega razpisa) po datumu oddaje vloge do najkasneje vključno 31. 8. 2024;
– za ukrepe de minimis (točka 5. tega razpisa) od vključno 1. 9. 2023 do vključno 31. 8. 2024.
11. Rok za predložitev vlog:
Rok za oddajo vlog je:
– za ukrepe po skupinskih izjemah (točka 4. tega razpisa) do vključno 22. 7. 2024 do 12. ure;
– za ukrepe de minimis (točka 5. tega razpisa) do vključno 4. 9. 2024 do 12.00 ure.
Kot pravočasne se štejejo vloge, ki bodo:
– za ukrepe po skupinskih izjemah (točka 4. tega razpisa) najkasneje do 22. 7. 2024 do 12. ure prispele po pošti oziroma bodo osebno oddane na naslov Mestna občina Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica (soba 12, pritličje). Prepozne vloge bodo s sklepom zavržene.
– za ukrepe de minimis (točka 5. tega razpisa) najkasneje do 4. 9. 2024 do 12. ure prispele po pošti oziroma bodo osebno oddane na naslov: Mestna občina Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica (soba 12, pritličje). Prepozne vloge bodo s sklepom zavržene.
12. Organ, pri katerem se vložijo vloge na razpis: vloge se osebno oddajo ali pošljejo po pošti na naslov Mestna občina Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica, soba 12/pritličje.
13. Priprava vlog
Prijavitelji se na razpis prijavijo z vlogo, ki jo lahko podajo izključno na obrazcih razpisne dokumentacije v pokončnem tisku. Dokazila se prilagajo v fotokopijah. Razpisovalec lahko od prijavitelja zahteva vpogled v originale prilog in dokazil. Razpisovalec lahko od prijavitelja zahteva tudi, da predloži listine ali/in obrazložitve, s katerimi dokazuje posamezna dejstva oziroma izjave iz vloge. Vloga mora vsebovati vse v razpisu in razpisni dokumentaciji zahtevane priloge in dokazila ter mora biti dostavljena do roka, določenega v 11. točki tega razpisa.
Prijavitelj odda vlogo na razpis v zaprti kuverti, na njeno sprednjo stran pa nalepi obrazec »ovojnica prijave«, ki je sestavni del razpisne dokumentacije. V obrazcu prijavitelj navede tudi svoje podatke.
14. Odpiranje in pregled vlog
Odpiranje prejetih vlog vodi komisija in bo potekalo za:
– ukrepe iz skupinskih izjem 24. 7. 2024 ob 15. uri v prostorih Mestne občine Nova Gorica;
– ukrepe pomoči de minimis 4. 9. 2024 ob 15. uri v prostorih Mestne občine Nova Gorica.
Prijavitelje, katerih vloge ne bodo razumljive ali popolne, se v roku petih delovnih dni od odpiranja vlog pisno pozove, naj vloge dopolnijo. Rok za dopolnitev vlog je 5 delovnih dni od prejema poziva.
Prepozne vloge, vloge, ki ne bodo oddane na obrazcih razpisne dokumentacije in vloge, ki ne bodo dopolnjenje v roku, s sklepom zavrže organ občinske uprave, pristojen za kmetijstvo (v nadaljevanju: pristojni organ).
15. Obvestilo o izidu razpisa
Prijavitelji bodo obveščeni o izidu razpisa najkasneje v 60 dneh po poteku rokov iz 11. točke tega razpisa.
Odobrena sredstva se izplačajo na podlagi pogodbe, sklenjene med Mestno občino Nova Gorica in prejemnikom sredstev, po predhodni predložitvi dokazil o izvedenih programih oziroma investicijah ter namenski porabi sredstev.
16. Razpisna dokumentacija: razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani Mestne občine Nova Gorica http://www.nova-gorica.si. Vloga, ki jo je potrebno oddati na obrazcih razpisne dokumentacije, mora vsebovati vse zahtevane priloge oziroma dokazila. Za vse dodatne informacije v zvezi z razpisom lahko pokličete na tel. 05/33-50-125 (Nevenka Vuk) ali pišite na e-pošto nevenka.vuk@nova-gorica.si.
Mestna občina Nova Gorica 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti