ETIAS: Novi sistem za avtorizacijo potovanj v Evropo

Objavljeno: 28. 8. 2024

Evropska unija (EU) bo kmalu uvedla nov sistem za avtorizacijo potovanj, imenovan ETIAS (European Travel Information and Authorization System), ki bo postal obvezen za vse državljane tretjih držav, ki ne potrebujejo vizuma za vstop v schengensko območje. Namen tega sistema je okrepiti varnost in izboljšati nadzor nad potniki, ki vstopajo v EU, s čimer bo zagotovljena večja varnost za vse prebivalce in obiskovalce.

Kaj je ETIAS?

ETIAS je nov sistem elektronske avtorizacije potovanj, ki ga je zasnovala in razvila Evropska unija. Podoben je ameriškemu sistemu ESTA (Electronic System for Travel Authorization) in kanadskemu eTA (Electronic Travel Authorization). Namenjen je državljanom tretjih držav, ki so oproščeni vizumskih obveznosti in nameravajo obiskati schengensko območje za kratkoročno bivanje do 90 dni v obdobju 180 dni.

ETIAS ne bo nadomestil vizuma, temveč bo deloval kot predhodna varnostna preverba potnikov, ki bodo tako morali pridobiti avtorizacijo pred odhodom na potovanje. Postopek pridobivanja ETIAS avtorizacije bo preprost in večinoma samodejen, kar bo potnikom omogočilo hitro in enostavno izpolnitev formalnosti prek spleta.

Kdo mora pridobiti ETIAS avtorizacijo?

ETIAS avtorizacijo bodo morali pridobiti državljani vseh držav, ki so trenutno oproščene vizumskih obveznosti za vstop v schengensko območje. To vključuje večino držav Severne in Južne Amerike, Avstralije, Nove Zelandije, Japonske, Južne Koreje in številnih drugih. Celoten seznam držav, katerih državljani bodo morali pridobiti ETIAS, je na voljo na uradni spletni strani sistema ETIAS.

ETIAS bo potreben za vsa potovanja v schengensko območje, ne glede na namen obiska, bodisi turističnega, poslovnega, zdravstvenega ali tranzitnega. Avtorizacija bo veljala za obdobje treh let ali do izteka veljavnosti potnega lista, s katerim je bila avtorizacija pridobljena, odvisno od tega, kateri dogodek nastopi prej.

Kako pridobiti ETIAS avtorizacijo?

Pridobitev ETIAS avtorizacije bo potekala prek spleta in bo zahtevala izpolnitev preprostega obrazca. Potniki bodo morali navesti osnovne osebne podatke, kot so ime, priimek, datum in kraj rojstva, podatke o potnem listu ter informacije o načrtovanem potovanju, vključno z državo prvega vstopa v schengensko območje.

Poleg tega bodo morali odgovoriti na nekaj varnostnih vprašanj, povezanih z zdravstvenim stanjem, preteklo kazensko evidenco in morebitnimi predhodnimi zavrnitvami vstopa v države EU. Na podlagi teh informacij bo sistem ETIAS izvedel samodejno preverjanje v različnih varnostnih, migracijskih in informacijskih zbirkah podatkov, kot so Europol, Interpol, VIS (Visa Information System) in druge.

V večini primerov bo avtorizacija izdana v nekaj minutah po oddaji vloge. V redkih primerih, ko bo potrebna dodatna preverba, pa lahko postopek traja do 96 ur. Če bo vloga zavrnjena, bodo potniki obveščeni o razlogih za zavrnitev in bodo imeli možnost vložiti pritožbo ali zaprositi za vizum.

Omejena veljavnost ETIAS avtorizacije

Pomembno je razumeti, da ETIAS avtorizacija ne zagotavlja samodejnega vstopa v schengensko območje. Končno odločitev o dovoljenju za vstop bo še vedno sprejel mejni organ države prvega vstopa. Poleg tega bo veljavnost ETIAS avtorizacije omejena na določeno obdobje in število vstopov.

Kot že omenjeno, bo avtorizacija veljala tri leta ali do izteka veljavnosti potnega lista. Med tem obdobjem bodo potniki lahko večkrat vstopili v schengensko območje, vendar njihovo bivanje ne sme presegati 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju. Potniki, ki bodo želeli ostati dlje ali imajo druge posebne potrebe, bodo morali zaprositi za ustrezen vizum ali dovoljenje za bivanje.

Uporaba ETIAS sistema v praksi

Potniki, ki bodo morali pridobiti ETIAS, bodo morali avtorizacijo pridobiti pred vkrcanjem na letalo, ladjo ali avtobus, ki jih bo pripeljal v schengensko območje. Prevozniki bodo obvezani preveriti, ali imajo potniki veljavno ETIAS avtorizacijo, preden jim dovolijo vkrcanje. V primeru, da potnik nima avtorizacije, mu bo prevoznik moral zavrniti prevoz.

ETIAS bo veljal za vse oblike potovanja, vključno z letalskim, morskim in kopenskim prevozom. Potniki, ki bodo vstopili v schengensko območje prek kopenskih meja, bodo morali svojo avtorizacijo pokazati mejni kontroli.

Vloge v imenu drugih in posebne okoliščine

Posebna pozornost je namenjena potnikom, ki zaradi različnih razlogov ne morejo sami izpolniti vloge za ETIAS avtorizacijo. V takšnih primerih lahko vlogo v imenu potnika izpolni tretja oseba, kot so družinski člani ali potovalni zastopniki. Pomembno je, da oseba, ki izpolnjuje vlogo, navede pravilne podatke in ima ustrezno pooblastilo za izpolnitev vloge.

Poleg tega bodo določene izjeme in posebne okoliščine veljale za potnike, ki bodo potrebovali nujni vstop v schengensko območje, kot so zdravstveni delavci, humanitarni delavci ali diplomati. Za te kategorije bo mogoče pridobiti nujno avtorizacijo, če bo to potrebno.

Poročanje o zlorabah in zagotavljanje varnosti

ETIAS bo imel tudi vgrajene mehanizme za poročanje o morebitnih zlorabah sistema. Potniki in državljani bodo lahko poročali o sumih zlorab ali nepravilnosti prek uradnih kanalov, kar bo pripomoglo k še večji varnosti in učinkovitosti sistema.

Evropska unija se zaveda pomena varstva osebnih podatkov, zato bodo vsi podatki, zbrani prek sistema ETIAS, obravnavani v skladu z najvišjimi standardi varstva podatkov. Sistem bo zasnovan tako, da zagotavlja najvišjo raven zaščite podatkov, hkrati pa omogoča učinkovito izvajanje varnostnih preverjanj.

Zaključek

ETIAS predstavlja pomemben korak naprej v prizadevanjih Evropske unije za zagotavljanje varnosti in zaščite svojih meja. S tem sistemom bo EU lahko bolje nadzirala gibanje ljudi prek svojih meja in učinkoviteje obravnavala morebitne varnostne grožnje.

Čeprav bo uvedba ETIAS prinesla nove zahteve za potnike, bo tudi zagotovila, da bo potovanje v Evropo varnejše in bolj urejeno. Potniki, ki načrtujejo obisk schengenskega območja, naj se seznanijo z zahtevami in pravočasno pridobijo potrebno avtorizacijo, da se izognejo morebitnim nevšečnostim na meji.

V prihodnjih mesecih se bo zavedanje o ETIAS širilo, saj bo EU izvajala kampanje za ozaveščanje javnosti in zagotavljala potrebne informacije, da bodo potniki pripravljeni na novo realnost potovanja v Evropo.

Vir: https://travel-europe.europa.eu/etias_en

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti