Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
Namen popolnoma novega Zakona o hrani, ki ga predlaga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je urejati kakovost živil v vseh fazah proizvodnje, predelave, distribucije, v gostinski dejavnosti, institucionalnih obratih prehrane in obratih za prehrano na delu, označevanje kmetijskih proizvodov in živil, sheme kakovosti, varstvo potrošnikov, verigo preskrbe s hrano, kmetijskimi proizvodi in živili, doniranje hrane, zavržke hrane, postopke in organe za izvedbo tega zakona ter inšpekcijski nadzor.
Zmanjševanje izgub hrane in količin odpadne hrane
Predlog zakona natančneje ureja predvsem postopek doniranja hrane. Glede na predlog so donatorji hrane pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo hrane v verigi preskrbe s hrano, v svojem poslovnem procesu pa hrano darujejo posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane za humanitarne namene. Zakon izrecno navaja, da se z donirano hrano ne sme trgovati.
Vsaka prodajna enota trgovca, ki ima nad 400 kvadratnih metrov prodajne površine, mora skleniti dogovor o doniranju presežkov hrane s posredniki pri razdeljevanju donirane hrane, ki so lahko humanitarne organizacije, invalidske organizacije ter javni zavodi s področja socialnih in varstvenih storitev, ki razdeljujejo donirano hrano upravičencem.
Upravičenci za prejem donirane hrane so upravičenci do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka v skladu s predpisi, ki urejajo socialno varstvo, prejemniki denarnih podpor in socialnih storitev v skladu s predpisi lokalnih skupnosti o sofinanciranju humanitarnih organizacij in osebe, za katere posrednik pri razdeljevanju donirane hrane oceni, da so potrebne pomoči.
Informacijski sistem donirane hrane in certifikat kakovosti za manj odpadne hrane
Za namen spremljanja vrste in količin donirane hrane, lažjega povezovanja med donatorji hrane in posredniki pri razdeljevanju donirane hrane ter izvajanje nadzora bo ministrstvo glede na predlog vzpostavilo informacijski sistem donirane hrane.
Primarni pridelovalci, predelovalci, distributerji, gostinci oziroma ponudniki hrane pa bodo lahko pridobili tudi certifikat za manj odpadne hrane, ki bo izkazoval, da na posamezni lokaciji izvajajo aktivnosti za manj izgub hrane in odpadne hrane.
Spodbujanje lokalnih trgov, podpora projektom za izobraževanje in informiranje javnosti
Zakon o hrani za pospeševanje prodaje kmetijskih proizvodov in živil omogoča uvedbo pomoči za promocijo in trženje v skladu s predpisi Unije. Ministrstvo bo izvajalo dejavnosti informiranja, oglaševanja in promocije s poudarkom na posebnih lastnostih kmetijskih proizvodov oziroma živil, shemah kakovosti, kakovosti kmetijskih proizvodov oziroma živil in večji prepoznavnosti lokalnih proizvodov. To bo počelo s širjenjem informacij in znanj z izobraževanjem, informiranjem in oglaševanjem; organiziranjem promocijskih dogodkov, pokušanj, razstav, prodajnih obiskov ter udeležbo na sejmih. Ministrstvo bo hkrati opravljalo raziskave trga, statistične analize in ocenjevanje učinkovitosti dejavnosti informiranja in promocije.
Za informiranje javnosti o živilih predlog zakona posebej obravnava pravne osebe s področja dejavnosti vzgoje in izobraževanja, zdravstva, socialnega varstva, otroškega varstva in invalidskega varstva, ki jim bo lahko ministrstvo subvencioniralo nabavo živil oziroma izobraževanje s področja živil.
Vir: Predlog Zakona o hrani.