ZGJSPVN – Zagotavljanje boljšega dostopa in uresničevanja pravice do pitne vode

Objavljeno: 24. 9. 2024

Ministrstvo za naravne vire in prostor je predlagalo popolnoma nov Zakon o gospodarskih javnih službah s področja oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode (ZGJSPVN), ki določa  način in oblike izvajanja nekaterih obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja, oblikovanje cen javnih služb in izvajanje javnih služb v primeru stavke in višje sile ter ureja evidentiranje podatkov gospodarske javne infrastrukture. Predlog zakona celovito ureja področje nekaterih javnih služb, ki se zdaj izvajajo na podlagi Zakona o varstvu okolja in podzakonskih aktov ter večinoma na zakonski ravni nadgrajuje veljavno ureditev.

Temeljni cilji zakona so nadgradnja in celovita ter podrobnejša ureditev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja, razen tistih s področja odpadkov ter urejanja javnih površin. Cilji na področju izvajanja teh javnih služb so zlasti zanesljivo, učinkovito in pregledno izvajanje javnih služb ob upoštevanju čim manjšega obremenjevanja okolja in povezovanje občin pri izvajanju javnih služb ter varstvo njihovih končnih uporabnikov.

Uresničevanje pravice do pitne vode

S predlogom zakona se v zakonodajo prenaša ureditev 70.a člena Ustave RS, ki je pravico do pitne vode uredil na ustavni ravni. Pravica do pitne vode je opredeljena kot človekova pravica, vodni viri pa so javno dobro v upravljanju države. Omenjeni člen določa, da vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev ter v tem delu niso tržno blago.

Zakon ustavno ureditev prenaša tako, da poleg oskrbe s pitno vodo iz javnih vodovodov v okviru javne službe uvaja dovoz vode tam, kjer ni oskrbe iz javnega vodovoda ali lastne oskrbe s pitno vodo (kot primer lahko navedemo dostop s cisterno). Zaradi boljšega dostopa do pitne vode uvaja še obveznost zagotovitve pitnikov na območju občine in prepoveduje prekinitev oskrbe s pitno vodo, če je edini razlog prekinitve nezmožnost plačila stroškov s strani uporabnika. Uveden bo tudi način določanja cene javne službe v primeru naravnih in drugih nesreč, ko je motena oskrba s pitno vodo, ter kritje čezmernih stroškov. 

Opuščanje zagotavljanja javne službe v obliki koncesije

Opušča se oblika zagotavljanja javne službe za oskrbo s pitno vodo v obliki koncesije, ohranjajo pa se preostale, z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe, predvidene oblike, pri čemer sta tako javni gospodarski zavod kot tudi javno podjetje v stoodstotni občinski lasti. Možna oblika zagotavljanja javne službe je še režijski obrat. Za obliko zagotavljanja javne službe odvajanja in čiščenja zakon ohranja možnost koncesije.

Prepoved prepuščanja javne službe podizvajalcem in vnovična uporaba voda

Pomembna novost zakona je izrecna prepoved prepuščanja nekaterih nalog oziroma glavnih delov izvajanja javne službe podizvajalcem z namenom večje transparentnosti izvajanja in poročanja o izvajanju javne službe. Poudariti je treba, da zakon ne prepoveduje uporabe podizvajalcev (osebe, organizacije ali podjetja, ki sklenejo pogodbo ali sporazum, na podlagi katerega lahko prevzamejo izvajanje dela ali storitev za glavnega izvajalca), ki za izvajalca javne službe opravijo nekatere v zakonu naštete storitve ali zagotovijo določene vire. 

Izvajalec javne službe mora po novi ureditvi tudi pripraviti program izvajanja javne službe za vsako občino posebej, kar bo občanom omogočilo boljši uvid do stanja znotraj njihove občine. Med posebnimi storitvami bo zdaj tudi možnost vnovične uporabe vode ob opuštevanju relevantnih predpisov. Pri tem se zasleduje namen učinkovitejše in trajnostne rabe voda.

 Vir: Zakon o gospodarskih javnih službah s področja oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti