ZOIzk-1C – preprečevanje možnosti prevar in zlorabe identitete z obvezno uvedbo digitalne fotografije

Objavljeno: 31. 7. 2024

V postopku izdaje identifikacijskega dokumenta lahko pride do prevare ali zlorabe, ko posameznik predloži fotografijo druge, podobne osebe, fotografijo s popravki podobe obraza, ali pa prirejeno fotografijo, na kateri sta združeni podobi dveh ali več obrazov. Novela kot sistemsko rešitev za preprečevanje zlorab predlaga predložitev referenčne številke digitalne fotografije, ki jo izdela fotograf pri zajemu podobe obraza prek sistema e-fotograf.

K vlogi za izdajo osebne izkaznice bo tako državljan moral predložiti še referenčno številko digitalne fotografije, ki se hrani v elektronskem odložišču fotografij za osebne dokumente in kaže njegovo pravo podobo. S tem se zagotavlja sledljivost izvora fotografije, hkrati pa se postopek izdaje osebne izkaznice poenostavi in pospeši. Predlog zakona določa dopustne izjeme, ko se ob vlogi za izdajo osebne izkaznice lahko predloži fotografija v fizični obliki (npr. sprejem vloge zunaj uradnih prostorov pristojnega organa).

Zakon o osebni izkaznici (ZOIzk-1) ureja uporabo osebne izkaznice in izvaja Uredbo (EU) 2019/1157 o okrepitvi varnosti osebnih izkaznic državljanov Unije in dokumentov za prebivanje, izdanih državljanom Unije in njihovim družinskim članom, ki uresničujejo svojo pravico do prostega gibanja. Ministrstvo za notranje zadeve je predlagalo spremembe zakona (ZOIzk-1C), ki gredo v smeri odprave pomanjkljivosti zakona pri njegovem izvajanju v praksi in sledijo smeri nadaljnje digitalizacija na področju izdaje osebne izkaznice.

Cilji predlaganih sprememb so predvsem širitev uporabnosti osebne izkaznice v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja tudi za državljane do dopolnjenega 12. leta starosti, preprečevanje možnosti prevar in zlorab identitete v postopku izdaje dokumenta, odprava nedorečenosti v zvezi s soglasji staršev pri vložitvi vloge za izdajo osebne izkaznice otroku, poenostavitev postopkov preverjanja identitete državljanov, stanujočih v tujini, in optimizacija izdaje identifikacijskih dokumentov s povezovanjem evidenc z evidenco Pošte Slovenije.

Uporaba osebne izkaznice v sitemu kartice zdravstvenega zavarovanja

Novela širi možnost uporabe osebne izkaznice v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja tudi za državljane do dopolnjenega 12. leta starosti, s čimer se omogoča hitrejša obravnava pri izvajalcih zdravstvenih storitev, saj dodatno preverjanje identitete zavarovane osebe ne bo več potrebno. Hkrati bo s tem tudi ob morebitni pogrešitvi zdravstvene kartice v sistemu zdravstvenega zavarovanja možno izkazovanje identitete.

Osebna izkaznica bo, kot to že velja za osebno izkaznico državljanov od dopolnjenega 12. leta starosti, poleg biometričnih podatkov podobe obraza vsebovala tudi sredstvi elektronske identifikacije nizke ravni zanesljivosti. Obstoječe veljavnosti osebnih izkaznic se zaradi predlaganih sprememb ne bodo spreminjale, hkrati pa se tudi ne bo posegalo v format osebne izkaznice, saj ta že zdaj tudi pri otrocih do dopolnjenega 12. leta starosti vsebuje sicer prazen čip za shranjevanje podatkov.

Preprečevanje možnosti prevar in zlorabe identitete

Z namenom dodatnega preprečevanja morebitne zlorabe osebne izkaznice se s predlogom zakona veljavne določbe, ki se nanašajo na prepoved fotokopiranja osebne izkaznice, začnejo uporabljati tudi za optično branje osebne izkaznice.

Nesoglasje staršev pri vložitvi vloge za izdajo osebne izkaznice otroku

Zaradi zaščite otrokove koristi, ki je povzdignjena nad interesi staršev, predlog novele zakona omogoča, da pristojni organ izda osebno izkaznico brez soglasja drugega od staršev, ki ne soglaša z vložitvijo vloge za izdajo osebne izkaznice ali v postopku izdaje osebne izkaznice ni dosegljiv, če je to v največjo korist otroka.

V praksi se je za problematično izkazalo pridobivanje soglasja, kadar sta bila starša v sporu oziroma je bil otrok zaupan v varstvo in vzgojo obema staršema. S predlagano spremembo se onemogoča, da bi iskanje soglasja drugega od staršev nesorazmerno oviralo upravni postopek, še zlasti takrat, ko bi izdaja osebne izkaznice bila za otroka nujna (npr. šola organizira izlet v tujino, otrok pa nima identifikacijskega dokumenta, s katerim bi lahko prehajal mejo).

Vir: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni izkaznici

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti