Cilji trajnostnega razvoja

Objavljeno: 22. 8. 2024
Cilji trajnostnega razvoja za svojo izpolnitev zahtevajo poglobljeno znanje zakonskih predpisov ter nekaterim podjetjem nalagajo obvezno trajnostno poročanje. Cilji trajnostnega razvoja zahtevajo nova znanja

Cilji trajnostnega razvoja, ki jih je sedemnajst, predstavljajo poziv vsem državam, razvitim in tistim v razvoju, da ukrepajo pri spodbujanju blaginje ob hkratnem varovanju planeta. Cilji trajnostnega razvoja potrjujejo, da mora odpravljanje revščine potekati vzporedno s strategijami, ki krepijo gospodarsko rast in obravnavajo vrsto družbenih potreb, vključno z izobraževanjem, zdravjem, socialno zaščito in zaposlitvenimi možnostmi, obenem pa še obravnavajo podnebne spremembe in varstvo okolja. Ker pa je za doseganje ciljev bilo sprejeto mnogo predpisov, je pomembno, da le te posamezniki in podjetja dobro razumejo in zagotavljajo skladnost z zakonodajo.

Trajnostno poročanje je zaključna faza, ki predstavlja trajnostno poslovanje v določenem časovnem obdobju. Dolgo časa je trajnostno poročanje temeljilo na prostovoljni osnovi, v zadnjih letih pa je Evropska unija šla korak dlje in trajnostno poročanje vpeljala kot obvezno obliko poročanja za večje organizacije, večina manjših organizacij pa ima še vedno možnost poročanja na prostovoljni osnovi. Nov dinamičen izobraževalni program, ki v ospredje postavlja razumevanje evropske in nacionalne regulative ter zahtev na področju trajnostnosti, bo tako nepogrešljiv za vse posameznike in podjetja, ki jih zajemajo novi predpisi ali si želijo pridobiti nova znanja.

Trajnostno poslovanje predstavlja okoljski, družbeni in gospodarski razvoj planeta, ki bo tudi našim zanamcem omogočal vsaj enako, če ne boljšo kakovost življenja. Ko pa ta "makro" koncept prenesemo na "mikro", torej podjetniško raven, pa trajnostno poslovanje pomeni prispevek podjetja k razvoju in ohranjanju planeta. Trajnostno poročanje nam torej daje vpogled v to, kako podjetje s svojim poslovanjem prispeva k okoljskemu, družbenemu in ekonomskemu razvoju.

Pomen izobraževanja za trajnostno poročanje

V obdobju, ko podnebne spremembe in degradacija okolja predstavljata izzive brez primere, potreba po celovitem izobraževanju še nikoli ni bila tako pomembna. Presečišče politike, predpisov in varstva okolja, tvori hrbtenico sodobnih prizadevanj za trajnost. Za dobro razumevanje predpisov in za zagotavljanje skladnosti z zakonodajo, je bil razvit nov dinamičen izobraževalni program, ki se osredotoča na razumevanje evropskih in nacionalnih predpisov ter zahtev na tem področju. Ta program je zasnovan tako, da posameznike in organizacije opremi z znanjem in veščinami, potrebnimi za razumevanje zapletenih zakonodajnih predpisov in da se uresničijo cilji trajnostnega razvoja.

Cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov so postavili temelje za celovit pristop k trajnostnemu razvoju, ki vključuje gospodarsko, socialno in okoljsko razsežnost. Vendar doseganje teh ciljev zahteva globoko razumevanje pravnih in regulativnih okvirov, ki urejajo prakse na evropski in nacionalni ravni. Na nacionalni ravni imajo nekatere države svoje posebne predpise, ki so usklajeni z direktivami, razumevanje teh nacionalnih razlik pa je ključnega pomena za podjetja, ki delujejo v več jurisdikcijah.

Za podjetja, ki ne upoštevajo vseh pravil, ki veljajo za trajnostno poslovanje in ki ne upoštevajo vseh predpisov, so predpisane visoke finančne kazni, poleg tega pa si povzročajo težko popravljivo škodo na ugledu podjetja. Z izobraževanjem o zakonodaji in predpisih si podjetja zgotovijo celovito razumevanje predpisov, saj na izobraževanju spoznajo evropske in nacionalne predpise ter zahteve na tem področju, ki so pomembna za podjetja vseh velikosti.

Znanje, pridobljeno na izobraževanju, bo omogočalo učinkovito zagotavljanje skladnosti z zakonodajo, razumevanje poslovanja pa bo pripomoglo k povečanju konkurenčnosti podjetja. Podjetjem bo s pridobljenim znanjem olajšan tudi dostop do finančnih virov, kvalitetno trajnostno poslovanje pa pripomore k večji odpornosti podjetja v dinamičnem poslovnem okolju.

Kako je sestavljen izobraževalni program?

Izobraževanje temelji na Direktivi o trajnostnem poročanju podjetij (CSRD) in povezani regulativi EU ter daje udeležencem celovit pregled na področje trajnostnosti ter orodja in znanja za vzpostavljanje poslovnih praks in skladnosti na tem področju. Zagotavlja torej obsežen učni načrt, ki pokriva najbolj kritične vidike prava in politike, ter daje poudarek na praktičnem delu.

Izobraževanje je razdeljeno na štiri module, ki pa so medsebojno povezani. V prvem modulu bodo predavatelji udeležencem predstavili, kakšni so cilji trajnostnega razvoja, osnove, ki jih prinaša ta tematika ter predstavili okvire in predpise s tega področja.

V drugem modulu sledi vpogled v standarde poročanja, v praktičnem delu pa se bodo udeleženci lotili identifikacije verige vrednosti in deležnikov. V drugem modulu bomo uporabno znanje predali tudi na področju obveznega ter prostovoljnega poročanja za mala in srednja podjetja (SME) po evropskih standardih za poročanje (ESRS).

V tretjem modulu boste pridobili znanje o tem, kako prepoznati in ocenjevati bistvene vplive, tveganja in priložnosti na področjih okolja, družbe in upravljanja (ESG). V zadnjem, četrtem modulu, pa se boste naučili, kako z njimi učinkovito upravljati ter spoznali, kako je z izračunom ogljičnega odtisa in analizo življenjskega cikla.

Zakaj je izobraževanje na tem področju pomembno?

Nov izobraževalni program o evropskih in nacionalnih predpisih predstavlja pomemben korak naprej v prizadevanjih za gradnjo bolj trajnostne prihodnosti. S pridobljenim znanjem bo mogoče razumeti zapleteno zakonodajno okolje in sprejemati odločitve, ki bodo sovpadali s cilji trajnostnega razvoja.

V svetu, kjer vložki še nikoli niso bili višji, je izobraževanje naše najmočnejše orodje. Z razumevanjem predpisov, ki urejajo to področje, lahko zagotovimo, da nismo le skladni, ampak tudi aktivni udeleženci pri prehodu v bolj trajnosten svet. Ta program ni le priložnost za izobraževanje, je poziv k akciji za vse tiste, ki želijo biti del rešitve.

Viri:
https://unis.unvienna.org/unis/sl/topics/sustainable_development_goals.html
https://www.bureauveritas.si/needs/trajnostno-porocanje
https://www.uradni-list.si/izobrazevanja/strokovnjak-za-porocanje-in-vodenje-skladnosti-na-podrocju-trajnostnosti
AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti