Trajnostno poročanje

Objavljeno: 22. 8. 2024
Trajnostno poročanje prinaša veliko sprememb in obveznosti, nudi vpogled v to, kaj pomeni trajnostni razvoj in kaj to pomeni za trajnostni razvoj v Sloveniji. Trajnostno poročanje prinaša spremembe

 

Trajnostno poročanje je področje sprememb, ki močno vplivajo na delo računovodij in so povezane s kvaliteto njihovih informacij. Direktivo o poročanju podjetij o trajnostnosti(Direktiva CSRD), ki je veljavna od začetka leta 2023, članice EU prenašajo v svojo lokalno zakonodajo. Omenjena Direktiva podpira Evropski zeleni sporazum in niz ukrepov zasnovanih za prehod EU v sonaravno, sodobno in konkurenčno gospodarstvo, obenem pa posodablja ter krepi pravila poročanja glede okoljskih, družbenih in upravljavskih informacij.

 

Kaj pomeni trajnostni razvoj in temu sorodna vprašanja bo odgovorjeno na novem dinamičnem izobraževalnem programu, ki v ospredje postavlja razumevanje evropske in nacionalne regulative ter zahtev na področju sonaravnosti, tako iz vidika obveznega poročanja o trajnosti, kot tudi iz vidika drugih zahtev, ki veljajo tako za velika kot tudi srednja in mala podjetja.

 

Trajnostni razvoj v Sloveniji je prav tako tematika, o kateri bo v štirih modulih izobraževanja mogoče pridobiti vso potrebno znanje, saj je program zasnovan tako, da udeležencem daje celovit pregled na področje sonaravnosti, obrazloži kaj pomeni trajnostno poročanje in kaj pomeni trajnostni razvoj ter da vpogled v poslovne prakse.

 

Kaj pomeni trajnostni razvoj in kaj je Direktiva CSRD?

Glavni cilj CSRD je opredeliti standardiziran in skupen jezik za informacije o sonaravnosti, s čimer bo trajnostno poročanje postalo enakovredno finančnemu poročanju. S tem je narejen pomemben korak k ciljem evropskega zelenega dogovora in k doseganju podnebne nevtralnosti EU do leta 2050. Kaj pomeni trajnostni razvoj, pomen Direktive CSRD, kako poteka trajnostni razvoj v Sloveniji in kaj predstavljajo drugi predpisi s tega področja pa bo mogoče podrobneje spoznati v prvem modulu izobraževalnega programa »Strokovnjak/strokovnjakinja za poročanje in vodenje skladnosti na področju trajnosti«.

Ker CSRD napoveduje nov nivo regulativnih sprememb je ključno, da so predavanja v životer prebiranje gradiva, prejetega na izobraževanju, podkrepljena s praktičnim delom. Trajnostno poročanje skupaj z regulacijami vpliva na številna podjetja, ki se soočajo s preoblikovanjem, katerega namen je okrepiti pomen trajnostnih vprašanj v njihovi strategiji, upravljanju in obvladovanju tveganj. Kaj pomeni trajnostni razvoj, kaj to pomeni za trajnostni razvoj v Sloveniji in kako lahko vodilni kadri v podjetjih zagotovijo, da se že zdaj začno pripravljati in ostanejo na pravi poti do izpolnjevanja te nove direktive? Ključnega pomena je, da se vsi, ki se ukvarjajo s sonaravnim razvojem in poročanjem v organizacijah o tem izobražujejo in pridobijo potrebna nova znanja.

Nova direktiva prav tako razširja obseg družb, za katere velja obvezno trajnostno poročanje na približno 50.000 družb v EU. Podjetja s področja uporabe direktive CSRD bodo morala med drugim poročati tudi o svojih vplivih na sonaravne zadeve ter o tem, kako trajnostne zadeve vplivajo na razvoj, uspešnost in položaj podjetja (t. i. dvojna pomembnost).

Od podjetij se bo predvsem pričakovalo, da razkrijejo bistveno več informacij povezanih s sonaravnostjo, poslovnimi modeli, strategijami (kratko-, srednje- in dolgoročnimi) in dobavnimi verigami, kot pa je to veljajo do sedaj. Podjetja bodo morala zagotavljati informacije glede kapitala, ki naj bi verodostojno dokazoval trajnostno uspešnost podjetja ter preoblikovati bodo morala številne procese znotraj svojega delovanja. Spremeniti bodo morala tudi način komuniciranja s širšo javnostjo in ostalimi relevantnimi deležniki. Pomembno je, da se podjetja zavedajo pomembnosti direktive in obseg zagotovitve dodatnih razkritij, ki jih bodo morala zagotavljati v svojih poročilih.

Trajnostni razvoj v Sloveniji in kaj direktiva pomeni za podjetja?

Vlada Republike Slovenije je 7. decembra 2017 sprejela Strategijo razvoja Slovenije 2030, krovni razvojni okvir države, ki v ospredje postavlja kakovost življenja za vse. S petimi strateškimi usmeritvami in dvanajstimi medsebojno povezanimi razvojnimi cilji je postavila nove dolgoročne razvojne temelje za trajnostni razvoj v Sloveniji.

Direktiva na področju, ki ga zajema trajnostno poročanje, predstavlja podjetjem velik korak naprej in nosi daljnosežne posledice, tako za podjetja na individualni ravni, kot tudi za prihodnost poročanja o sonaravnem razvoju – tako v EU, kot tudi po svetu. Podjetja, regulatorji, revizorji in oblikovalci standardov bodo morali posvetiti veliko časa in predvsem sredstev, da se pripravijo na izvajanje direktive, in to v zelo kratkem časovnem obdobju, kar pomeni, da bodo izobraževanja na tem področju nujna.

Direktiva uvaja veliko sprememb in dodatnih zahtev za podjetja, zato bi se morala le ta že sedaj začeti aktivno pripravljati na njeno izvajanje. Pomembno je, da se seznanijo s predlogom direktive in razmislijo, kaj njene zahteve pomenijo za njihovo poslovanje na praktični ravni. Začeti morajo razmišljati o načinu identificiranja in zbiranja informacij, povezanih s sonaravnostjo, obvladovanjem okoljskih, socialnih in upravljavskih tveganj, pripravljati politike ESG na ravni podjetja ter določiti cilje in KPI-je z možnostjo ponovne ocene njihove ustreznosti.

Preko izobraževanj, kjer z uspešno opravljenim ustnim in pisnim izpitom udeleženci pridobijo potrdilo o pridobitvi dodatne kvalifikacije in značko za izkazovanje usposobljenosti, osnutkov dokumentov, razlagami in sporočili s strani EFRAG lahko spoznate, kako naj bi standardi izgledali. S pridobljenim znanjem bodo kandidati bolje pripravljeni na učinkovito in uspešno vpeljevanje CSRD direktive in ESRS standardov ter za celostno vzpostavljanje sonaravnih poslovnih praks in skladnosti na tem področju v svojih podjetjih.

VIRI
https://www.gzs.si/zbornica_racunovodskih_servisov/Novice/ArticleID/87968/trajnostno-porocanje
https://www.uradni-list.si/izobrazevanja/strokovnjak-za-porocanje-in-vodenje-skladnosti-na-podrocju-trajnostnosti
https://www.forvismazars.com/si/sl/vpogledi/trajnostnost-in-esg/priprava-na-csrd
https://www.consilium.europa.eu/sl/policies/green-deal/
https://www.forvismazars.com/si/sl/vpogledi/trajnostnost-in-esg/priprava-na-csrd
https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/izvajanje-strategije-razvoja-slovenije-2030/
https://revijapamfil.si/clanki/2022/9/21/prihajajo-nova-pravila-glede-poroanja-podjetij-o-trajnosti-kaj-to-pomeni-za-podjetja-in-na-kaj-vse-se-morajo-pripraviti
AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti